Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Türkmenisztánban tartott előadást a Csongrád megyei szakember

A Csongrád Megyei Kormányhivatal szakembere, Hódi László a Tudomány Napja alkalmából kapott meghívást: a parlagfű elleni védekezésről beszélt.
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatóját, Hódi Lászlót kérte fel a Türkmén Tudományos Akadémia, hogy tartson előadást Ashabadban a magyarországi parlagfű elleni védekezésről.

A megyei szakember nem csupán a Tudomány napja alkalmából rendezett, több száz előadást felvonultató rangos szakmai tanácskozás közönségével ismertette meg a magyar modellt, hanem a helyszínen meghívták a főváros agráregyetemére, ahol a tantestület nagy érdeklődése mellett mutatta be az inváziós gyomfajokkal kapcsolatos magyarországi kutatási eredményeket.


Türkmenisztán minden év június 12-én ünnepli a Tudomány Napját. A jeles nap alkalmából, és ahhoz kapcsolódóan június 12 és 14 között " Science, technology and innovation in the era of power and happiness " azaz A tudomány, a technológia és az innovációs technológiák a hatalom és a boldogulás korszakában címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek. A konferenciára 67 ország 195 tudósa kapott meghívást, jelenlétükben adták át az új, a világ élvonalába tartozó felszereltséggel ellátott Technológiai és Innovációs Park épületét. A tudományos komplexumban megrendezett konferencia plenáris ülésén többek között előadást tartott két Nobel díjas tudós, néhány állam tudományos akadémiájának elnöke, a politikai személyek közül pedig a Belorusz miniszterelnök. A nemzetközi szervezetek közül az ENSZ (UNESCO), és az ICARDA - A Száraz Régiók Nemzetközi Agrár Kutató Központja képviseltette magát.


A konferencián négy szekcióban folyt a munka. Az első szekcióban innovációs technológiák az energiaiparban, vegyiparban és kőolajiparban valamint informatika és kommunikáció témakörökben 108 előadás hangzott el. A második szekcióban innovációs technológiák az agráripari komplexumokban, ökológia és a természeti erőforrások racionális alkalmazása témakörökben 104 előadást tartottak. Itt hangzott el a kormányhivatal növény és talajvédelmi igazgatójának előadása "The national procedures against the adventive and invasive ragweed in Hungary" - Az adventív és inváziós parlagfű elleni védekezés állami lépései Magyarországon címmel. A harmadik szekcióban a humán tudományok, nemzetközi együttműködések, jogi kérdések kerültek előtérbe, 128 előadás keretében. A negyedik szekcióban az egészségügy és a gyógyszeripar témakörében 54 előadás hangzott el. A több napon keresztül folyó tudományos előadások igen változatos és átfogó képet adtak jelenleg a világban folyó kutatások és alkalmazott technológiafejlesztések irányairól.

A Csongrád megyei igazgató a helyszínen kapott felkérést, hogy tartson előadást egy külön program keretében az Ashabadi Agráregyetemen. Itt az egyetem tantestületével találkozott, ahol újabb, az inváziós gyomfajokkal kapcsolatos magyarországi kutatásokról tartott előadást, amelyet nagy érdeklődés kísért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízvédelmi konferencia

Az Ativizig volt a házigazdája annak az országos árvízvédelmi konferenciának, amelyet csütörtök… Tovább olvasom