Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Turul a hóban

Szeged - A magyar eredetmondák mitologikus madara a turul, amelyet a történeti források alapján a kerecsensólyommal azonosítanak.
A fokozottan védett madárfajból nyolc pár is él Csongrád megyében. – A Kiskunsági Nemzeti Park védett területein és Szegedtől néhány kilométerre, magas feszültségű oszlopok tetejére helyezett ládákban fészkel – tudtuk meg Tokody Bélától. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület titkára elmondta: a kerecsensólyom az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja. Becslések szerint 6–8 ezer pár él a világon. Kárpát-medencei populációja a 70-es évekre 30 pár alá csökkent. A fokozottan védett faj megmentésére különböző védelmi intézkedéseket vezettek be: a középfeszültségű légvezetékek tartóoszlopait szigetelték. Ennek hatására például csökkent az áramütéstől elpusztult madarak száma. Védetté nyilvánították kedvenc eledelét, az ürgét, és elkezdték visszatelepíteni azokra a területekre, amelyekről kipusztult. Mivel az ürge téli álmot alszik, ilyenkor a kerecsensólymok a galambállományt ritkítják előszeretettel. Nagy hidegben a városokba is behúzódnak. Horváth György Újszegeden kapott lencsevégre egy madarat. A faj megmentésére létrehozott LIFE projekt kapcsán 47 felnőtt madárra műholdas nyomkövető került, 600 fiókát pedig speciális, chippel ellátott gyűrűvel jelöltek meg. Így figyelemmel kísérhetik kóborlásaikat. Egy 1993-ban a Kiskunságban gyűrűzött fiókát például Görögországból jeleztek vissza.

Horváth György Újszegeden kapott lencsevégre egy mkerecsensólymot. Fotó: Horváth György
Horváth György Újszegeden kapott lencsevégre egy mkerecsensólymot.
Fotó: Horváth György

További érdekességeket lehet megtudni a kerecsensólyomról ma 17 órától a Százszorszép Gyermekházban – a 103-as teremben Bagyura János, a Magyar Madártani Egyesület ragadozóvédelmi programvezetője tart előadást a fajról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megunták az ingyenmunkát a háziorvosok

Táborozáshoz igazolásért, csecsemőúszáshoz szakvéleményért és rendőrségnek készülő látleletért is fizessen a háziorvosnak a páciens – javasolja a Kasszaorvosi Szövetség, amely több szolgáltatás árát megemelné. Tovább olvasom