Délmagyar logó

2015. 10. 06. kedd - Brúnó, Renáta 10°C | 21°C

Turulszobor az ásotthalmi határátkelőnél

Ásotthalom - Szögesdróton fészkelő, csőrében kardot tartó turult ábrázol az a bronzszobor, amelyet szerdán avatott fel a Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Jobbik. Avatói szerint a II. világháború délvidéki magyar áldozatainak emlékműve. A hamarosan megnyíló ásotthalmi határátkelőtől 50 méterre helyezték el.
A Magyar Mártíromság Emlékművét avatta fel szerda délután Ásotthalmon Toroczkai László Csongrád megyei önkormányzati képviselő, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom elnöke. Az Ásotthalom és Királyhalom között épülő magyar–szerb határátkelőtől 50 méterre lévő, több mint 5 méter magas szabadtéri emlékmű tetején egy kardot a szájában tartó turulmadár látható: a szobor az avatói szerint a Délvidéken 1944–45-ben lemészárolt 40 ezer magyarnak és a térség partizánmegszállásának állít emléket.

Szoboravatók. Fotók: Karnok Csaba
Szoboravatók.
Fotók: Karnok Csaba

– Talapzata egy Nagy-Magyarország forma, amelyből egy megnyirbált életfa nő ki. Tetején egy turulmadár látható, amely szögesdrótban fészkel. Utóbbi a határon túli magyarság máig tartó helyzetét szimbolizálja. A madár csőrében egy kardot tart, ami nem a harcot, hanem az erőt képviseli – magyarázta az emlékművet elkészítő Tóbiás Klára szobrász. A madár bronzból, a szobor többi része betonból készült.

Vona Gábor: erőt ad az emlékmű

Az avatáson részt vett a Jobbik több országgyűlési képviselője is. Vona Gábor pártelnök elmondta: ritka, hogy valaki egy ilyen emlékművet megálmodik és létre is hoz. Szerinte a délvidéki magyarok nem áldozatok, hanem mártítok voltak – „volt értelme haláluknak: erőt adnak abban a harcban, amit a jelenben vívunk". Úgy fogalmazott: „aki ezentúl erre jár, picit megváltozik majd az élete". 
Az emlékmű magánterületen áll – de információink szerint az illetékes önkormányzattól a Hatvannégy Vármegye Mozgalom sem építési, sem fennmaradási engedélyt nem kapott. Tóbiás Klára szerint ekkora méretű műhöz magánterületen nem kell építési engedély.

– A világ egyetlen részén sincs megfelelő emlékműve az 1944–45-ben a Délvidéken lemészárolt 40 ezer magyarnak. Ezért gondoltam arra, hogy valahol a határ közelében, a délvidéki magyaroknak is elérhető közelségben kellene felállítani egy ilyen emlékművet. Először Röszkére gondoltunk, de ezt ott csak 100 méterre az autópályától lehetett volna megoldani, egy magánterületen. Mivel Ásotthalmon határállomás épül, ezért választottuk végül ezt a települést – magyarázta Toroczkai László.

Szoboravató
Szoboravató

A Hatvannégy Vármegye Mozgalom elnöke elmondta: az alapítványuk tulajdonában lévő magánterületre jövőre egy múzeumot szeretnének építeni, ahol különböző előadásokra magyar és szerb történészeket hívnának meg. Szerinte az emlékmű az első lépés a megbékéléshez vezető úton, de „megbékélés csak akkor lehetséges, ha a szerbek is beismerik történelmi hibáikat". Reméli, hogy a szobor nem fog heves indulatokat kiváltani. – Az emlékpark a tények feltárása végett, a történelmi megbékélés reményében, és nem a szerbek ellen jött létre – közölte.
123456789... következő >> végére >>> 109 hozzászólás
Moderálásra küldöm 109. Csonka László 2012.09.26. 08:57

A magyarság volt a bűn"

A jugoszláv partizánok magyarság ellen elkövetett népirtása XX. századi történelmünk egyik legnagyobb tragédiája. A jugoszláv partizánok közellenségként tekintettek a horvát, a német és a magyar lakosságra. Közel negyvenezer magyar esett áldozatul Tito katonáinak; ahogyan azt Kamarás Mihály ferences szerzetes írta naplójában: ,,maga a magyarság volt a bűn".

1942 elején Bácskában felerősödött a jugoszláv szerb partizánok tevékenysége. A partizánakciókra válaszul a Délvidék sajkásvi részén, Csurog és Zsablya térségében a magyar csendőrség a katonai alakulatokkal együttműködve felszámolt egy partizáncsoportot. A harcokban elszenvedett néhány fős veszteség megtorlásaként 1942. január 12. és 15. között a Feketehalmy-Czeydner Ferenc altábornagy, Grassy József vezérkari ezredes és Zöldy Márton csendőrszázados vezette alakulatok razziát tartottak a rejtőzködő partizánok felkutatására. A razziát ezután az altábornagy és társai önhatalmú akciójaként… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 108. Csonka László 2012.09.23. 19:54

Magyarok kálváriája a román haláltáborban

Sipotele neve még a történelem iránt érdeklődők számára is többnyire ismeretlenül cseng. Holott egykor ennek a román településnek a közelében létesült az első világháború egyik legembertelenebb hadifogolytábora, ahol a foglyok jelentős része ráadásul magyar volt.

Az első világháború közepén, 1916 nyarán a mindaddig fegyveres semlegességet választó Románia megtámadta szövetségesét, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az Erdélybe betörő csapatok a katonák mellett ezrével hurcolták el a civil lakosságot, akiket különféle táborokban gyűjtöttek össze. Sipotele község az akkori román-orosz határ közelében volt található a Prut folyótól nyolc kilométerre, Ia?itól pedig 40 kilométerre délre. A falu egy kis mocsaras völgyben feküdt. A településen alig 500-600 ember élt, egy jelentéktelen kis román falu volt szegény, nyomorgó lakossággal.

A hadifogolytábor a község mellett lévő hatalmas domb lapos tetején létesült 1916 szeptemberében, korábban román… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 107. macs 2012.09.23. 12:10

106. délikapu,
szerintem már régen nem az emlékműről beszélünk. Már régóta arról beszélünk, hogy mi történt a II. világháború idején a Vajdaságban. Arról beszélünk, hogy emberek vagyunk, akiknek érzelmeik vannak.
És, igen kell emlékmű, de ennek az emlékműnek az áldozatok emlékét kell őriznie és nem szabad hagyni, hogy az indulatokat felkorbácsolja.
És, igen, ki kell beszélni magunkból a múltat!

Moderálásra küldöm 106. délikapu 2012.09.23. 02:19

Szerintetek az "emberhez méltó", hogy egy 40 ezer ártatlan áldozatnak épült emlékművet támadtok??? Eszetekbe jutottak azok a délvidéki magyarok (közöttük ma már rengeteg Szegeden és környékén él, mert ide kényszerült menekülni a szülőföldjéről), akik eddig egyetlen méltó emlékműhöz sem járulhattak édesapjuk, édesanyjuk, nagyszüleik meggyilkolására emlékezve?
Vajon a szerbeknél elképzelhető lenne egyáltalán egy ilyen vita?

Moderálásra küldöm 105. macs 2012.09.22. 21:53

104. mattil,
szépen összefoglaltad. Csak az a kérdés, mikor leszünk képesek emberhez méltó módon megbeszélni közös dolgainkat?

Moderálásra küldöm 104. mattil 2012.09.22. 15:06

Mióta -ha jól emlékszem 2002-ben talán- divatba jött az, hogy egyes emberek nem vették le a kokárdájukat a márciusi ünnepek után, hanem éppen ellenkezőleg egyre nagyobbakat tűztek ki a mellükre ezzel is bizonyítva, hogy ők jobboldaliak, majd azt kezdték el csesztetni, és lehazaárulózni aki nem tett ugyanígy a nyár közepén, azóta csak egyre jobban elvadul az a felfogás, hogy egyesek kitalálják, hogy kizárólagosan az az igazi magyar aki őket követi és mindenki más nem az.
Pedig ez az ország éppen attól olyan csodálatos, éppen azért tudott évszázadokon keresztül fennmaradni hogy mindannyian különbözőek vagyunk, mindenkinek megvan a saját véleménye, és ha engedik, akkor ezt érvényre is juttatja, lehetőleg úgy hogy a másikat ne bántsa meg ezzel. Az együttműködés nem azt jelenti, hogy mindenkinek kötelező egyetérteni azzal ami az én véleményem, hanem éppenséggel valami olyasmi, hogy lehetőleg minél több réteg véleményét figyelembe véve próbáljunk megtaláljunk egy közös nevezőt, amely által… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 103. NP1 2012.09.21. 18:57

délikapu

1, Természetesen az egyik aljasság nem adhat felmentést a másikra de erről mi a véleményed: "...Délvidék visszafoglalásakor felelősségre vontak, és néhány gyilkost ki is végeztek (helyesen),.."? Ez nem bántja kényes igazságérzetedet?
2, Miért magyargyűlölő az aki nem ért veletek egyet, vagy ugyanakkora marhaságokat ír ellenkező előjellel min pld. dblaci?
3, miből gondolod, hogy Ti vagytok azok akik a magyarság igazi érdekeit képviselitek?

Moderálásra küldöm 102. Queenmargareth 2012.09.21. 18:19

98. qrumpli 2012.09.21. 17:15 mint írtam!!!Tudok a mészárlásokról és mélységesen fáj is!Nem vagyok saját népem gyűlölője, egyszerűen és most vedd pártállás nélkül!Iszonyat mi pénzek mentek el szobrokra, emlékhelyekre, hogy néz ki pl az ´56-sok tere? Megalázó.
Én továbbra is azt szeretném, ha előrébb néznénk már egy kicsit...

Moderálásra küldöm 101. qrumpli 2012.09.21. 18:14

100. délikapu 2012.09.21. 17:32

Kár ,hogy kevesen érik fel ésszel amit leírtál!
Sajnálom hogy nem a megbékélés ,hanem a bosszú jut eszükbe.
Pedig a bosszú bosszút szül!
Ez pedig egyes társadalmi csoportoknak jó csak.
A Holokausz igen nagy üzlet ez köztudott, nem tagadom a létezését,csak fáj ,hogy honfitársaimra nem szabad emlékeznem.

Moderálásra küldöm 100. délikapu 2012.09.21. 17:32

Kedves magyarul beszélő, de a magyar érdekek ellen megszólalók: Vajon az 1848-49-es délvidéki vérengzésekért, amikor csecsemőfejekből építettek halmot a szerbek, ugyancsak az 1942-es hideg napok okolhatók? Nem mi mentünk Koszovóba (Rigómező) letelepedni, hanem mi fogadtuk be az onnan - Csarnojevics pátriárka vezetésével - ide menekülő szerb népet. Akik aztán "hálából" többször is végigmészárolták (és kínozták) a befogadókat, legutoljára a kilencvenes években a horvátországi horvát és magyar falvakban. De hangsúlyozom: Van rengeteg emlékmű a szerbeknél a hideg napokra emlékeztetve, és van mindenhol holokauszt-emlékmű is. Nehogymár ne legyen nekünk EGY, azaz 1 darab emlékművünk, amely a mi áldozatainkra emlékeztet...
Ez a szép emlékmű tehát az 1944-45-ben meggyilkolt 40 ezer ártatlan magyarra emlékeztet. És PONT!


109 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Fúrópajzs dolgozik a Kálvária sugárút alatt

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!