Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Tutanhamon-gyűrű a Fekete Házban

Szeged - Tutanhamon nevével ellátott különleges kerámiagyűrű érkezett kedden a Fekete Házba a németországi Heidelbergből.
A Móra-múzeum fáraó-kiállításának újabb helyszíne május 9-től a múmiák birodalma lesz: eredeti emberi és állati múmiát is bemutatnak. Megismerhetik a látogatók az egyiptomi írás titkait, valamint az orvoslás és gyógyítás legfontosabb tudnivalóit. Dina Faltings, a Heidelbergi Egyetem egyiptomi intézetének munkatársa a sérülékeny ékszert akezébe véve elárulta: fajanszból készült kék glazúrral. Mivel még nem tört össze, arra lehet következtetni, hogy temetéshez készült, nem hétköznapi viseletnek.

Tutanhamon-gyűrű a Fekete Házban - GALÉRIA

Feltehetően Kairó közelében bukkantak rá, Egyiptom ősi fővárosának legrégebbi temetőjében, Szakkarában. Az ékszer nem Tutanhamoné volt, hanem egyik alattvalója temetésére készíttethette és ajándékozhatta, rajta a nevével.

A szakember kicsomagolta a német gyűjtemény egy másik kuriózumát is, egy 4500 éves mészkőszobrocskát, amely egy Assuan közeli sírból származik. Hogy kit ábrázol a barna lakkal bevont alak, nem tudni, mert nevének felirata a letört a talapzatáról. Mindenképpen rangos ember lehetett, ha nem csak sírt, hanem szobrot is kapott. A hivatalnok a középosztály felső rétegéhez tartozhatott.

Tutanhamon-gyűrű a Fekete Házban - GALÉRIA

Fogas Ottó városi múzeumigazgatótól megtudtuk, a két hete a Kass Galériában nyílt sírkamrakiállítás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, eddig 3 ezren látták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól a kiskertekben is kötelező a szemétszállítás

Sokan otthon is fizetnek a szolgáltatásért, és amíg a kertben vannak, otthon nem termelnek szemetet. Tovább olvasom