Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tűz a Szél utcában: veszélyes vezetékek a társasházban

Szeged - Tűz ütött ki az egyik Szél utcai társasházban, leégett a fáskamra. Az épületben biztonsági okokból napokra lekapcsolták az áramot. A vezetékek elöregedtek, szükséges lenne a csere. Erre azonban nincs pénz. Szinte az összes IKV-kezelésben álló városi tulajdonú épületben akadnak problémák.
– Tizenkét család maradt áram nélkül a házban a hétvégére. Jobb híján gyertyával világítottunk. Nincs pénzünk fürdőszobát kialakítani a lakásban, a vécénk a fásszínnél van. Ott sem volt világítás, esténként szegény gyerekeim nagyon féltek kimenni – panaszkodott az egyik lakó a Szél utca 16. szám alatti épület udvarán. A régi társasházhoz tartozó fásszínben múlt pénteken flexszel dolgozott egy fiatalember. Egy szikra miatt tűz keletkezett, pillanatok alatt leégett az építmény. A lakásokban nincs spájz vagy kamra, sokan itt tárolták a hűtőszekrényüket, de odaveszett számítógép, fűrész, gyerekjáték is. Az egyik férfi nemrég költözött a házba, ruháit és papírjait is a fásszínben tartotta, mindene elégett.

– Még aznap kijöttek az áramszolgáltatótól, és levágták a vezetékeket. Azt mondták, kókány munka az egész, addig nem kapcsolják vissza, amíg az uniós szabályoknak nem felel meg a rendszer, és ez akár hónapokba is telhet – magyarázta az egyik asszony. Végül hétfő délután minden lakásba visszakapcsolták az áramot – tájékoztatta lapunkat Juhász László, az egyik lakó.

Tűz a Szél utcában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az EDF Démász kommunikációs osztályától megtudtuk: tűz esetén szakembereik az élet- és vagyonbiztonság követelményének megfelelően végzik el a feszültségmentesítést, kikapcsolást. A visszakapcsolásra abban az esetben kerülhet sor, ha a fogyasztói hálózat újra biztonságos, és ezt jegyzőkönyvvel szakember igazolja.

Kétségtelen: a kábelek régiek, és sürgető lenne a csere. – A felújításra azonban nincs pénz. A helyzet nem egyedülálló: az összes szegedi IKV-kezelésben álló lakóépületnél akadnak kisebb-nagyobb problémák – tudtuk meg Tápai Pétertől. Az IKV Zrt. vezérigazgatója azt mondta: az épületek tulajdonosa a város, a felújításról a közgyűlés dönthet, de idén e célra nem különítettek el pénzt a költségvetésből. – Nem megoldás, ha tűzoltás jelleggel hárítjuk el a hibát, és csak akkor cselekszünk, ha már megtörtént a baj. Szakembereink elkezdték az IKV kezelésében álló épületek külső-belső állapotfelmérését. A cél, hogy sikerüljön megegyezni a városvezetéssel, és elindulhasson a felújítási-karbantartási folyamat – magyarázta Tápai Péter.

Olvasóink írták

 • 15. EgyEmberke001 2011. október 13. 18:02
  „Ezt egy 16 éves gyerek művelte és nagyon véletlen .. Én voltam az aki most ideírt elégg szomorú h mindennek meg vagyok vádolva én is nagyon szomorú vagyok ezekért és mindent megtennék h visszaálljon minden a rendes kerékvágásba. Nagyon rossz így h én voltam képes lennék eltűnni is de elsőnek megvárom a végét1 Az lesz a rossz hogyha intézetbe kerülnék vagy bármi kérem mindenki mellettem álljon maguknak még nem volt ilyen esetük láccik de én nagyon kivagyok és rettenetesen sajnálom minden lakónak amit müveltem :´(”
 • 14. zsóka 2011. október 13. 14:26
  „Azt meg nem veszitek észre, hogy mi történik itt valójában? Az történik, hogy a T. Bérlők nem a saját villanyórájukról működtetik a mélyhűtőket, flexeket, mittudoménmiket, hanem a ház közös órájáról. És ez nem csak itt van így.”
 • 13. info 2011. október 13. 13:58
  „12. online 2011.10.13. 11:27 .......0640/204-204”
 • 12. online 2011. október 13. 11:27
  „A téma kapcsán jut eszembe, azt hallottam, hogy a biztosítók nem fizetnek ha nincs a lakára érvényes érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv. Persze jó minősítéssel. Így van ez?”
 • 11. info 2011. október 13. 07:15
  „"az összes szegedi IKV-kezelésben álló lakóépületnél akadnak kisebb-nagyobb problémák - tudtuk meg Tápai Pétertől. Az IKV Zrt. vezérigazgatója" ---és az összes panelban(elektromos hálózatában) ami IKV-s volt, amit eladtak a lakóknak. De nekik anyagilag semmi tehetségük, hogy felújítsák azt, sajnos. Azért nagyon jó a mai napig is IKV-s lakásokban feszelegni, és még segélyeket is kapnak rá, lehetne sorolni ezt azt,albérleteztetnek...stb.. A többi ember viszont úgy erőlködik ahogy tud. Mi fizessük csak a más kárát, a mi adónkból.”
 • 10. daffy 2011. október 12. 22:24
  „1 és 3 fázisú hálozaton össz.max.32A-ig díjmentes a teljesítmény növelés.E felett azt hiszem 4500ft+áfa/A.Panellakásoknál beleértve a többi társasházi lakásokat 1fázison max.25A -ig bővíthető,de állapot függő és itt is szakember által kitöltött szerelői szabványossági nyilatkozat kell.30évesnél régebbi kertesház csatlakozó állapotától függően 16-25A mehet a teljesítmény növelés,de meglévő mérőfelújításnál már új csatlakozóvezetékkel készül el és ugyanitt is megadható ami az árban benne van a 32A.3fázisnál pl.10A+16A+6A=32A így díjmentesen,vagy új hálózatnál benne van az árban,mint említettem.1 fázisú új létesítés kizárolag földkábeles csatlakozással,max 15m-ig:100000ft,e felett 3500ft+Áfa/m kábel és munkadíjjal számolva.”
 • 9. anulla 2011. október 12. 22:12
  „A démász hozzájárulás néklül 32A-t ad. De csak új vastag rézvezetékre. Nekünk múlthéten kötötték át.”
 • 8. booo 2011. október 12. 22:02
  „Nem lenne egyszerűbb ha a károkozó térítené meg mindenki kárát és nem az adófizető emberek?”
 • 7. nátha 2011. október 12. 21:13
  „Remélem a felelős megtéríti a városnak az okozott kárt!”
 • 6. deszkás 2011. október 12. 19:51
  „TARJÁNI! Én úgy tudom 25 A a megengedett legnagyobb.Hozzájárulás nélkül.”
 • 5. tarjani 2011. október 12. 16:45
  „Ezt mindnyájan tudjuk, hogy az eredeti villanyvezetékek már elavultak. Az összes lakás ilyen akár IKV-s, akár tulajdon, akár panel. Mi egy több mint száz éves házban lakunk, ami valamikor IKV-s volt, most már mind tulajdon. Két évvel ezelőtt a beköltözés előtt a villanyvezetéket áthúzattuk, így nálunk elvileg ebből eredően tűz nem lehet. Az a legnagyobb baj, hogy 16 A engedhető meg, mert a külső vezeték nem bír többet. Ma már, amikor minden árammal működik, még jobban leterhelt a hálózat. A szomszédom minden egyes porszívó vagy vasaló használatakor rohan a lépcsőházba, felcsapja a villanyóráját. Sajnos egy nagy "bombán" vagyunk. Bármikor, bárhol hatalmas problémát okozhat.”
 • 4. zoltanszabo 2011. október 12. 14:54
  „Egy lakás ujra vezetékelése min. 200-250 ezr Ft . De a fáskamrát úgy se vezetékelték volna át.
  az utóbbi hónapokban rengeteg-szinte naponta volt lakástűz . Pedig még el se kezdődött a fűtési szezon.”
 • 3. gedeon 2011. október 12. 09:43
  „Elég későn jelent meg ez a hír az újságban, ha jól tudom ez még múlt hét pénteken történt.”
 • 2. Grabowsky 2011. október 12. 08:24
  „Munkavédelmi szabályok be nem tartása miatt eljárást indítani, vagy nem teszi a dolgát a hatóság???”
 • 1. papsajt 2011. október 12. 07:55
  „fáskamra? flexszel dolgozott egy fiatalember?

  gondatlan veszélyeztetés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi volt a magyar labdarúgó válogatott első hivatalos mérkőzésének eredménye?

Legutóbb 0-0-s döntetlent játszottunk a finnekkel. De elsőre kivel játszottunk és hogyan végeztek az… Tovább olvasom