Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Tűzből is mentették a kérdőíveket

Szeged - Október 31-én hivatalosan véget ért a népszámlálás, de a november 8-áig tartó pótösszeíráson még be lehet hozni a lemaradásokat. Csongrád megyében tegnapig a kérdőívek 98 százalékát feltöltötték a számítógépes rendszerbe.
Számlálóbiztos és ügyfele között ugyan nem lobbant lángra szerelem, ilyen érdekes hírrel nem szolgálhat a KSH szegedi igazgatósága, de voltak érdekes események – derült ki Végh Zoltán szegedi igazgató elmondásából. A regionális vezető két extrém esetről számolt be: Békés megyében az egyik felülvizsgálónak leégett a háza, s amíg mentette a menthetőt, a kérdőíveket is kihozta a tűzből. Mivel a 100 kérdőív legnagyobb része megsérült, azokat újra kellett írni, mintegy 10 címre pedig még egyszer el kellett menni.

Egy férfi azért hívta föl a KSH-t, hogy Szegeden tíznél is több lakása van, de szeretné ő maga kitölteni a kérdőíveket, mivel az ingatlanok üresek. A számlálóbiztosok azonban útba ejtették a lakásokat, és mindenütt albérlőket találtak, zömmel külföldieket, akikkel nem tudtak kommunikálni. A biztosok hivatalból jelentették az eseteket, a jegyző pedig szabálysértési eljárást indított a bérlők ellen. A jogszabály szerint ugyanis annak kell válaszolnia a kérdésekre, aki életvitelszerűen ott lakik.

Csongrád megyében tegnap 98 százalékos készültséget mértek: ilyen arányban töltötték fel a számítógépes rendszerbe a kérdőíveket. Ez az arány még emelkedhet, hiszen az ünnepek alatt a munkatársak sem dolgoztak. 204 ezer címre mentek ki a számlálóbiztosok – mondta Végh Zoltán. Most is a kisebb településeken mértek 100 százalékot, míg a nagyobb városokban, annak függvényében, hányan laknak ott, rosszabb az arány. Vásárhelyen például 97 százalék feletti az eredmény, Szegeden 97 százalék. Budapesten még csak 93 százaléknál tartanak.

Kik maradtak ki?

Sokan futnak most ezekben a napokban a polgármesteri hivatalokba, valamint hívják a KSH zöldszámát, hogy pótolják mulasztásukat. Az október 1-jén elkezdődött népszámlálásból azok maradhattak ki, akik például kórházban feküdtek, külföldön tartózkodtak, vagy fatális véletlen folytán nem szerepelt a lakcímük a nyilvántartásban. Vannak persze olyanok, akik „rossz passzban voltak": hiába csöngetett a biztos, nem nyitottak ajtót. Az emberek joggal tartanak a következményektől, mivel adatszolgáltatási kötelezettségük van. A település jegyzője szabálysértési eljárást indíthat ellenük, és a passzív állampolgárokkal 30–50 ezer forintot is fizettethet.

Olvasóink írták

 • 13. Larsson 2011. november 03. 13:30
  „12

  :D :D :D”
 • 12. bagoly 2011. november 03. 12:32
  „Megáll az eszem.Itt a bizonyiték,hogy akinek van pénze annak nincs esze. Lefizetek egy számitógépes szakembert aki kitöltötte volna az interneten keresztül, oszt jónapot.”
 • 11. szatyi 2011. november 03. 12:17
  „"...hogy minden biztosnak volt egy névsora..."

  Megnyugtatlak, neveket a számlálóbiztos nem kapott! Csak lakcímlistát, -utca, ház vagy helyrajzi számmal!”
 • 10. Ebgondolat 2011. november 03. 11:42
  „2. Liberation 2011.11.03. 07:00
  Józan paraszti ésszel gondolkodva: szerintem úgy tudják, hogy minden biztosnak volt egy névsora, melyből kihúzta azokat, ahol már járt. Ebből kifolyólag azok neve, akiké nincs kihúzva, majd magyarázkodhatnak a jegyzőnél, miért nem szolgáltattak adatot. Persze, ez csak egy hipotézis....”
 • 9. palika9 2011. november 03. 10:56
  „"A számlálóbiztosok ... albérlőket találtak, zömmel külföldieket, akikkel nem tudtak kommunikálni. ...a jegyző szabálysértési eljárást indított a bérlők ellen. A jogszabály szerint ugyanis annak kell válaszolnia a kérdésekre, aki életvitelszerűen ott lakik."
  Világos, ha nem érti mit mondunk neki, megbűntetjük, tanuljon meg magyarul, ha itt éppen népszámlálás van, majd mi megmutatjuk!”
 • 8. Pimpa42 2011. november 03. 10:28
  „Aki külföldön van, de van valaki ott, ahol lakott, annak ők (általában a családja ugye) töltötték ki (beírták a megfelelő helyre, hogy külföldön tartózkodik).
  Illetve mint lentebb írták, őket külföldön számlálták meg, az ottani ország népszámlálásában (mint az nemrég történt az Egyesült Királyságban).
  Mivel az kicsit előbb történt, így aki az ottani számlálás után, de az itteni előtt költözött ki, azt egyik országban sem számlálták meg.”
 • 7. fűrész_oszkár 2011. november 03. 10:18
  „"Mi van azokkal a rengeteg külföldön dolgozó emberrel ? azokat hogy számolják meg ??"

  Őket külföldön számolják meg. Meglepő, mi?”
 • 6. Egyolvasó 2011. november 03. 10:16
  „5. zoltanszabo 2011.11.03. 09:45

  Mi van azokkal a rengeteg külföldön dolgozó emberrel ? azokat hogy számolják meg ??

  mint mindenki mást, név nélkül, lakcím szerint, és születési év szerint, egyesével.:))”
 • 5. zoltanszabo 2011. november 03. 09:45
  „Mi van azokkal a rengeteg külföldön dolgozó emberrel ? azokat hogy számolják meg ??”
 • 4. deszkás 2011. november 03. 08:50
  „Meg tetszettél bukni kedves 10lakásos! Magyarázkodhatsz a NAV-nak. Honnan miből kitől albérletezés adózás.....”
 • 3. igazságkereső 2011. november 03. 08:46
  „Gondolom a NAV is felfigyelt arra, akinek Szegeden 10 -nél is több lakása van!”
 • 2. Liberation 2011. november 03. 07:00
  „Vajon hogyan tudják azonosítani és megbüntetni azokat, akik nem engedték magukat megszámolni, ha, mint állítják, a kérdőív adataiból nem derülhet ki a kitöltő!”
 • 1. Egyolvasó 2011. november 03. 06:46
  „"Egy férfi azért hívta föl a KSH-t, hogy Szegeden tíznél is több lakása van, de szeretné ő maga kitölteni a kérdőíveket, mivel az ingatlanok üresek."

  Ez már nem vicc tíznél is több lakása van, hogyan jutott hozzá? A minimálbérből élőknél a NAV 2000 Ft pluszért vagyonvizsgálatot kezdeményez, van akinél még akkor sem ha húszmilliós autót vásárol egyik napról a másikra, vagy több ingatlannal rendelkezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos hálót találtak a Holt-Maroson - videóval

Soha nem látott mértékű halrablásra készültek orvhalászok a hétvégén Újszegeden, a Holt-Maroson. Tovább olvasom