Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Tüzek Szeged körül: Sándorfalvánál avar égett, a Makai úton szalmabálák

Sándorfalva – Sándorfalvánál lakott terület nem volt veszélyben, viszont nehéz volt megközelíteni a helyszínt és a vizet is messziről kell hordani. Négy város tűzoltói oltottak. A Makai úton egy kamionnyi szalmabála kapott lángra.
– A sándorfalvi avartüzet éjfélre sikerült teljesen eloltani, de az utómunkálatok még a hajnali órákban is tartottak. A Makai úton este tizenegy órakor megindulhatott a forgalom, de ott is egész a hajnali órákig a helyszínen maradtak a tűzoltók – foglalta össze az éjszaka történéseit Tátrai János szóvivő.


Olvasó-tudósítónk, Kozserán Beáta mobiltelefonnal rögzítette a Szeged-Makó viszonylaton közlekedő busz ablakából a lángoló kamiont.


21:27 Tíz perce kezdtek érdemben dolgozni a 43-as úton a tűzoltók, ugyanis a korábbi munkagép nem volt megfelelő. Valószínűleg egy órát-másfél órát csúszik a munka, Tátrai János szerint 11 óra körül talán át tudják adni az úttestet.

Karnok Csaba videója a bálák oltásáról


21:02
„A Makai úton égő szalmabálás kamion füstje még a város másik végéből, a Lomnici utcából is látszik" – írta olvasói-tudósítónk, Bere Róbert, és csatolta a „perdöntő bizonyítékokat" is.

Égő bálák a Makai úton - ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Bere Róbert (galéria)

Égő bálaszállító kamion a Makai úton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

20:25
Tátrai János a Makai úti tűzzel kapcsolatban elmondta, este tíz körül „fent", a 43-as főúton is megindulhat a forgalom. A szállítmány egyébként jelenleg is ég, oldani már semmi értelme, egy speciális munkagéppel szedik szét majd a bálák maradékát. Információi szerint a traktor sikerült megmenteni.

Égő bálaszállító kamion a Makai úton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A sándorfalvi úton az avartüzet háromnegyed nyolcra körülhatárolták, azaz tovább terjedni már nem tudnak a lángok. Jelenleg az ottani tűzoltók a területet vizsgálják át, a parázslásokat, kisebb-nagyobb lánggal égéseket oltják, „lefeketítik a területet", az is kiderült közben, hogy nem húsz, hanem harminc hektáron égett az avar, a cserjés, bozótos.

Embernagyságú lánggal ég az avar a sándorfalvi szeméttelep mögött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

20:01 Megérkezett a tömlőhíd a Makai útra, így a szervizúton megindulhatott a forgalom. Rendőrök irányítják a forgalmat, nincs könnyű dolguk, elég türelmetlenek a sofőrök. Egyébként Földeákról is érkezett a helyszínre egy önkéntes tűzoltóautó, így ők is részt vettek az oltásban.

Égő bálák a Makai úton - ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | nagy Gábor (galéria)

19:35 Tátrai Jánostól, a tűzoltóság szóvivőjétől megtudtuk, a Makai úti bálatűznél egy gépjárműfecskendővel hat tűzoltó oltotta a lángokat, amelyeket gyorsan körülhatároltak. A tűzoltók most a kamion üzemanyagtartályát hűtik, nehogy berobbanjon; a rakomány megsemmisült. A szóvivő szerint este negyed kilenc, fél kilenc között a Makai út melletti szervizúton megindulhat a forgalom.

Égő bálaszállító kamion a Makai úton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

19:21 Jelentés a Makai úti bálatűzről: A Makai úton történt balesetben a kamionsofőr azt mondta a tűzoltóknak, szerinte egy égő cigarettacsikkel megdobták a kamionját. Nem kapott defektet sem, ami ilyen gyulladáskor egyébként jellemző. Két poroltóval megpróbálta megfékezni a lángokat, de nem járt sikerrel. A tűz a kamionról átterjedt az útszéli nádasra, onnan a töltésre, ami igen gazos, így több száz méteren át a töltés is éget. Azóta a töltésen a tüzet eloltották a tűzoltók. A tűzoltók most a bálákat próbálják egyesével oltani. Teljes útzár van, mert az egyik mellékutcából veszik a vizet a tűzoltók, és a tömlőkön nem lehet áthajtani – tudtuk meg a helyszínen tartózkodó kollégánktól, Karnok Csaba fotóriportertől.

Égő bálaszállító kamion a Makai úton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

19:19 Farkas Gábor sárkányrepülő a levegőből látta a sándorfalvi avartüzet.

2028194. A sándorfalvi avartűz - ahogy olvasóink látják Fotó: olvasó-tudósító | Farkas Gábor (galéria)

19:08 „A szőregi úton ma este 6 óra körül baleset történt! A buszok leálltak, az autósokat a rendőrök a Traktor utca felőli töltésre terelték. Mindkét útszakasz lángokban állt" – írta olvasó-tudósítónk,Kazi Alexandra, aki képeket is küldött a helyszínről.

Égő bálák a Makai úton. Fotó: olvasó-tudósító | Kazi Alexandra (galéria)

Ha önnek is van erről a tűzről képe, küldje be szerkesztőségünkbe, várjuk a fotóit!

Embernagyságú lánggal ég az avar a sándorfalvi szeméttelep mögött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

19:01 Olvasó-tudósítónk, Makra Máté is látta az avartüzet. Ön is lefotózta a hatalmas füstfelhőt? Várjuk képeit!

A sándorfalvi avartűz - ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Makra Máté (galéria)

18:33 Megtudtuk, a tűz a Szeged–Békéscsaba vasútvonal melletti fairtásnál keletkezett, közel másfél órával ezelőtt. Azóta terjednek a lángok Sándorfalva felé a néhol fél méter magas fűben.

18:30 A tüzet a sándorfalvi úti szeméttelep felől nem lehet megközelíteni csak a környező szántóföldeken át. Talán egyetlen előnye a szárazságnak, hogy ezek a szántóföldi utak, illetve maga a szántóföld is kőkeményre szikkadt. Kiderült közben az is, hogy a tűz közelében van egy lakott tanya is.

"Mellékupdate":
Szegeden a Makai úton kigyulladt egy bálákat szállító teherautó, ezért a város fölött újabb füstfelhő jelent meg...

Embernagyságú lánggal ég az avar a sándorfalvi szeméttelep mögött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Korábban írtuk:
A tűz Szeged és Sándorfalva között gyulladt ki a szeméttelep mögött, lakott területet nem veszélyeztet, viszont nehezen megközelíthető, és az oltáshoz szükséges vizet is viszonylag nehéz a helyszínre vinni. 17 óra után hívták a szegedi tűzoltókat a tűzhöz, az elsődleges becslések szerint körülbelül 20 hektárnyi terület ég. A szegedi hivatásosok mellett a sándorfalvi önkéntesek is a helyszínen dolgoznak, valamint Makóról és Hódmezővásárhelyről is jött egy-egy fecskendős gépjármű, így könnyebb biztosítani az oltóvíz-utánpótlást. Az oltással várhatóan a késő esti órákban végeznek a tűzoltók.

A Csongrádi sugárútról is jól látszik a hatalmas füstfelő. Mobiltelefonnal készült felvétel. Fotó: Segesvári Csaba
A Csongrádi sugárútról is jól látszik a hatalmas füstfelő. Mobiltelefonnal készült felvétel. Fotó: Segesvári Csaba


Embernagyságú lángokkal ég az avar. A szél Sándorfalva irányába fújja a 30-40 méterre emelkedő füstfelhőt, ami teljesen beborítja az eget, így Szeged belvárosából is jól látható.

Olvasóink írták

 • 20. Luckylaci 2012. szeptember 12. 20:09
  „3.-6. Tiszthelyettes! Változtasd meg a nickedet Agyhalottra! Te tényleg benyaltad ezt a belszolgálat dumát???? Hát mutass már légyszi egy, csak EGY(!) olyan egyenruhás szervezetet,ahol kiemelten, külön és csak a "védett korú" állománynak BELSZOLGÁLATOT tartanak/állítanak fel,( szerveznek,) vagy csak egyszerűen van ilyen????
  Hová és milyen feltételekkel lehet visszamenni azoknak, akik korkedvezményes szolgálati nyugdíjban vannak? Akiket elengedtek,leszereltek, átszerveztek....tehát már nem aktívak és a helyükre (amennyiben az egyáltalán megmaradt!) oda fiatalok kerültek! Hova tennéd őket barátom??? Etetnek benneteket ezzel a sok sza.....t ti meg fröcsögiteka hülyeséget,de nem tudjátok mit beszéltek!
  Ellenben! Azok a 45 év felettiek akik egy huszonévest ki tudnak túrni a munkahelyükről, azok meg is érdemlik, mert vagy lustábbak,vagy fegyelmezetlenebbek,vagy ......és sorolhatnám! De ezek a diszkós nap után nem telefonálnak be,hogy nem mennek mert rosszul vannak!!
  Kár volt ide feljönnöm,mert a cikkhez írt kommentek érdekeltek csupán,de látszik a fideszbirkák itt is figyelnek!
  19. Pistimolnár. Talán igazad van,de ne felejtsd el, azzal főztek amijük maradt....mindenki Sándorfalván volt,azok ott ÖTE-től vannak,csinálják a dolgukat, 3X annyian nézik, 5X annyian fotelból kommentálják!”
 • 19. pistimolnar 2012. szeptember 12. 17:06
  „A Makai úti (I-es?) tűz felszámolása - a felvételek alapján is - szakmai szempontból tragédia! Szegény fiúk...”
 • 18. Maros13O 2012. szeptember 12. 14:31
  „17. rico35 2012.09.12. 14:01
  A szeméttelep mögött ujra ég,és plusz tápéi olajos ut mellett is.

  Ja mert erre olyan zorall tüzek vannak átrepülnek a 47-es felett mi? Haha.Ha.”
 • 17. rico35 2012. szeptember 12. 14:01
  „A szeméttelep mögött ujra ég,és plusz tápéi olajos ut mellett is.”
 • 16. jq 2012. szeptember 12. 12:15
  „A" töltés is éget". Talán inkább égett...(szerencsére) múlt idő”
 • 15. Queenmargareth 2012. szeptember 12. 10:47
  „...és az nem lehet:nem értek hozzá, hogy valami szikrát vetett?, tényleg nem értek a szállító járműhöz”
 • 14. mihok86@freemail.hu 2012. szeptember 12. 09:16
  „Nem lehet hogy maga a kamionsofőr cigaretta csikkje gyújthatta fel a rakományát? mikor kidobta??
  ???? Én nem dohányzom de sajnálom!!!”
 • 13. mihok86@freemail.hu 2012. szeptember 12. 09:13
  „sobrij1 !!! Ez aranyos volt:)”
 • 12. sobrij1 2012. szeptember 12. 07:52
  „Aki csinálta a videót, az írja már ide milyen mobiltelefonnal készült, hogy ilyet soha az életbe ne vegyek :)”
 • 11. nobody13 2012. szeptember 12. 07:47
  „Sajnos rendszeres látvány, hogy személyautókból égő cigarettacsikkeket pöckölnek ki. :-( A városban, főleg lámpánál vagy lassú haladásnál lehet a "jelenséget" tetten érni. Élelmiszer-csomagolással együtt, sőt, egyszer egy kis híján egész kenyér landolt ismerősöm szélvédőjén... Hova tart ez a világ?”
 • 10. karaly 2012. szeptember 12. 07:32
  „3. Tiszthelyettes 2012.09.11. 20:20
  Savanyú a szőlőd?”
 • 9. Queenmargareth 2012. szeptember 11. 23:26
  „húúúúúú, durva, utoljára gyerekkoromban láttam szalmabálával rakott kocsit égni és úgy közlekedett földúton, a vezető nem vette észre, pontosabban mire észrevette leégett az egész...és akkor még nem volt mobil, tanyán nem volt telefon az értesítés ordítás útján ment, tanyáról, tanyára...”
 • 8. ráérő 2012. szeptember 11. 23:09
  „A nyergesvontatot szokás traktórként is emlegetni,de itt egy tehergk-bol és egy hozzá kapcsolt potkocsibol álló járműszerelvény gyulladt ki.
  A tgkvezető esetleg dohányzik-e?”
 • 7. macusnéni 2012. szeptember 11. 21:31
  „Én a Fonógyári úton láttam,hogy az előttem haladó T betűs kocsiból az okitó dobta ki a csikket .Na lehet tanulni.!”
 • 6. ráérő 2012. szeptember 11. 21:18
  „Vagy 65 éves korig egy vasöntödében!”
 • 5. Grabowsky 2012. szeptember 11. 21:02
  „A kezét levágnám aki kidobálja a csikket az autóból!!!”
 • 4. xenopus 2012. szeptember 11. 21:00
  „Komolyan nem értettem hogy HOL égett a kamion? Ez a mondat is tragikus: "Információi szerint a traktor sikerült megmenteni." Kár volt a 2 helyszínre 1 cikket "nyitni" !”
 • 3. Tiszthelyettes 2012. szeptember 11. 20:20
  „Nem, 60 évesen belszolgálatot kell teljesíteni, hogy ne legyen tele az ország 45 éves nyugdíjas munkavállalókkal, akik a 120000 forintos nyugdíjuk mellé elveszik a fiatalok kenyérkeresetét.”
 • 2. hős 2012. szeptember 11. 20:06
  „60 éves korban is ilyen munkát végezni?!”
 • 1. coli 2012. szeptember 11. 18:24
  „Hont Ferenc utcában lakom 9emeletről is elég durva !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három Csongrád megyei ló indul a Nemzeti Vágtán

Három Csongrád megyei ló is fut majd a hétvégi Nemzeti Vágtán. Mórahalom, a mórahalmi kistérség és Bordány képviselőiért lehet szorítani. Tovább olvasom