Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

˝Tüzes˝ lovak a Nyeregszemlén

Ópusztaszer - Huszárok, csikósok, ősmagyar hagyományőrzők, westernlovasok rajzanak az ópusztaszeri emlékparkban – pénteken kezdődött a háromnapos Nyeregszemle, amely idén európai huszártalálkozóval bővült. A Nemzeti Vágta előfutamát vasárnap rendezik a helyszínen.
Nyeregszemle 2012: pénteki események. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Felgyújtom az egyik lovamat, és kulisszatitkokról is mesélek – adott ízelítőt bemutatójából Lezsák Levente. A lovas kaszkadőrrel az ópusztaszeri emlékparkban beszélgettünk a vasárnapig tartó Nyeregszemle első napján. Körkarámba vezette két szürke paripáját, a hátukon állt, miközben vágtáztak, lefektette őket – vezényszóra. Lezsák Levente a természetes lókiképzés híve és képviselője; ennek az a lényege, hogy a lovat partnerként kezeli, fizikai és pszichikai kényszer nélkül idomítja. – Nagyon sok módszert kipróbáltam, megjártuk a poklok poklát. Kemény eszközökkel képeztem a lovamat, ami miatt nem éreztem jól magamat. Aztán eljutottam egy olyan szintig, hogy inkább szabadon engedtem a lovardában. Kíváncsi voltam rá, hogy ha adott egy üres tér, egy ló, egy ember, mi történik közöttünk – magyarázta a lovas kaszkadőr, aki mostanában Bruce Willisszel forgat.

Nyeregszemle 2012: pénteki események. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Patkolókovács akcióban

Az ópusztaszeri rendezvényre félezer ló és lovasaik érkeztek a Kárpát-medence különböző pontjairól. Rácz Zoltánék például Csemőről lovagoltak 100 kilométert. Elárulták: kifejezetten erre az alkalomra építették meg westernstílusú ekhós szekerüket. Kedden indultak, csütörtökön érkeztek meg. Az út viszonylag zökkenőmentes volt, bár Nagykőrösön a belvárosban kellett keresztülmenniük. Egyik lovukat kisebb baleset érte, emiatt pénteken a helyszínen igénybe vették a szervezők által biztosított patkolókovács szolgáltatásait.

– Kisebb akciójelenetnek is szemtanúi lehettünk: fakarddal vívtak meg a gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola harmadikosai. A Nyeregszemlén ugyanis a végvári vitézek életével is megismerkedhetnek a látogatók, akik a fegyvereket is kipróbálhatják: kardot, szablyát foghatnak a kezükbe, és íjjal is lőhetnek. – Harmadik osztályban már elkezdünk ismerkedni a magyarok történetével, ezért nagyon hasznos a gyerekeknek, hogy a gyakorlatban is láthatják, amit a könyvekből tanulnak – mondta Ruskó Róbertné, a gyerekek osztályfőnöke. A diákok korabeli huszárviseletből is továbbképzést kaptak, hiszen 8 ország hagyományőrző huszárcsapata vesz részt a rendezvényen. Köztük a burgenlandi Esterházy Huszárok hagyományőrző egyesülete, amelyet 2000-ben Esterházy Anton és Zoltán Kickinger ezredes alapított – tudtuk meg az ezredes fiától, Ádámtól, aki elmondta: barokk stílusban lovagolnak, ami azt jelenti, hogy ay egyik kezük mindig szabad, hiszen a lóhátról íjat lőnek, lándzsát és csatacsillagot dobnak. Tudásukat a Nyeregszemlén is bemutatják.

Nyeregszemle 2012: pénteki események. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

* * *

Vágta-előfutam

Idén is változatos programmal készültek a szervezők: többek között lovasbemutatókat, westernversenyt, pónilovas futamot nézhetnek az érdeklődők. A gyerekek több helyszínen ingyen lovagolhatnak, lesz bábelőadás, végvári vitézi játékok, alternatív történelemóra. Előadások hangzanak el, Hecker Walter hippológus (lószakértő) például arról beszél, milyen szerepet töltött be a ló a magyarság történetében. Látványos programnak ígérkezik a Vágta előfutama is, ezt vasárnap rendezik az emlékparkban. Részletes programot itt találnak.

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2012. május 20. 10:59
  „Na ennek azért van sport értéke !

  Leszámítva, hogy tegnap behalt a számítógépes rendszer és jó félórát kellet jegyért sorba állni igazán megérte a látogatást.
  A szervezés kiváló !
  A lovasok és gazdáik szintén élmény számba mentek.
  A sör viszonylag olcsó !

  Egyetlen negatívum az 1600 forintos tarhonyás hús ( az ára még tűrhető a hambyhoz képest) ! ( a nejem ilyet főzne a fejéhez vágnám, még a seregben készített ,,gulyás ágyús " kivitel a ,,Bakony 76-os" hadgyakorlaton is klasszissal jobb volt)

  Kuplerály effektus- nem a butort kell cserélni hanem a szakácsnőt !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomát kaphatnak a dentálhigiénikusok

Egyéves OKJ-s oktatás helyett 4 éves diplomás képzést adna a dentálhigiénikusoknak a Szegedi Tudományegyetem. Tovább olvasom