Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Tűzfegyver csak extra indokkal tartható

Szeged - Vadászpuska és gáz riasztópisztoly tartására 18 év felett bárki kaphat engedélyt. A marokfegyverek megvásárlásához azonban extra indokok szükségesek.
– Olyan vadásszal még nem találkoztam, akinek golyós lőszerrel tölthető vadászfegyvere van, de az apróvadak leterítésére alkalmas sörétes puskája nincsen. Az utóbbit minden kezdő beszerzi, ha sportvadászatra adja a fejét – osztotta meg velünk tapasztalatait Hajtman Eduárd, a Kossuth Lajos sugárúton található vadászbolt üzletvezetője. Az Alföldön is honos fácán, vadnyúl, vadkacsa, gerle vadászszezonja a hetekben kezdődött el, a szaküzletben egymást érték a hobbivadászok. A legtöbben lőszert vásároltak. A boltban maroklőfegyvert is árulnak, de nincs rá kereslet. Tartásához komoly engedélyek szükségesek, amit csak indokolt esetben ad meg az illetékes hatóság.

– Ilyen lőfegyvert csakis önvédelmi céllal lehet vásárolni. Persze azt bizonyítani is tudni kell, hogy valakinek az élete vagy a testi épsége csakis tűzfegyverrel elhárítható veszélynek van kitéve – magyarázta Patócs Tamás százados. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság igazgatásügyi osztályának főelőadója elmondta: az esetek többségében marokfegyver tartására az a vagyonvédelmi szervezet kaphat engedélyt, amely mások értékeit őrzi, és feladatainak ellátásához elengedhetetlen a fegyver. Önvédelmi célra inkább a gáz riasztópisztolyt javasolják. 2004 óta 18 év felett bárkinek jogában áll ilyet vásárolni. Ez a típusú pisztoly otthon tartható, és közterületre is – a ruha alá elrejtve – rendőrségi engedéllyel kivihető.

Vadászpuskára 18 év felett bárki kaphat engedélyt. Fotó: Karnok Csaba
Vadászpuskára 18 év felett bárki kaphat engedélyt.
Fotó: Karnok Csaba

A maroklőfegyver és a vadászpuska tartása is fegyvervizsgához kötött. A bizonyítványt bárki megszerezheti a megyei rendőr-főkapitányság igazgatási osztályán. Mindössze egy napig tart az elméleti és gyakorlati vizsga, és hétezer forintba kerül. Míg az önvédelmi marokfegyverek tartási engedélyét a megyei rendőr-főkapitányságokon lehet kérni, a vadászok a lakhelyük szerinti rendőrkapitányságon kérhetnek engedélyt. Aki az állami vadászvizsgát olyan bizottság előtt teszi le, amelyben az országos rendőrkapitányság által kirendelt tag is részt vesz, annak nem kell külön fegyvervizsgát tennie. A fegyvertartást egyébként egészségügyi alkalmassághoz is kötik, illetve azt is megnézik, elkövetett-e a jogszabályban meghatározott bűncselekményt az igénylő. A dokumentumokat ötévente meg kell hosszabbítani.

Árak

Az első lőfegyver megszerzéséhez 6000 forintba kerül a kérelem. Ezek után fegyverenként 3000 forintot kell fizetni. A költségek akkor is fennállnak, ha a kérelmet végül elutasítják. A gázpisztolyra a fegyverviselési engedély kétezer forint, és határozatlan időre, visszavonásig érvényes. Marokfegyvereket általában használtan is lehet vásárolni. Így 10-100 ezer forintba kerül. Egyébként újonnan egy átlagos típus 50-300 ezer forint között kapható. A vadászfegyverek 60-500 ezer forint értékben megvásárolhatók a szaküzletekben. Gáz riasztópisztolyt 14-55 ezer forint között találtunk Szegeden.

A tárolás feltételei

Mielőtt bárkinek fegyvertartásra engedélyt ad a hatóság, ellenőrzik a majdani tárolási körülményeket. Csakis állandóan lakott lakásban, padlóhoz, szekrényhez vagy falhoz rögzített lemezdobozban tartható az önvédelmi maroklőfegyver úgy, hogy azt biztonsági zárral kell ellátni. A vadászfegyverek biztonsági zárral ellátott lemezszekrényben tárolhatók. A lőszert külön elzárt rekeszben kell tartani.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2008. október 16. 20:49
    „Ilyen lőfegyvert csakis önvédelmi céllal lehet vásárolni. Persze azt bizonyítani is tudni kell, hogy valakinek az élete vagy a testi épsége csakis tűzfegyverrel elhárítható veszélynek van kitéve - magyarázta Patócs Tamás százados.

    ...vagy legyél bíró, ügyész, polgármester,ogy-i képviselő, (kisebbségi)önkormányzat elnöke, miniszter, államtitkár stb - egyszóval legyél közel a húsosfazékhoz - és máris viheted haza az éles lőfegyvert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem minden érték, ami régi

Szeged - Kommersz tárgyakat visznek leginkább a kereskedésekbe a minőségi antikok helyett. Az… Tovább olvasom