Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Tűzifára is kell vásárlói tájékoztató

Tűzifára is kell vásárlói tájékoztatóA vevők érdekében ellenőrzik a tüzépeket. Illusztráció: Mészáros Mátyás
Csongrád megye - Újfajta szállítójegyet és vásárlói tájékoztatót is kell kapniuk azoknak, akik tűzifát vásárolnak Tüzépeken és más kereskedésekben. Sok kereskedő tőlünk hallott az új szabályról először. Van, ahol a fa is hiánycikk.
– Szeptember 1-jétől év végéig tart a fokozott ellenőrzésünk. Nem a büntetés az elsődleges célunk, hanem a vevők védelme, a feketekereskedelem visszaszorítása, illetve az illegális fakitermelés megakadályozása – mondta Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóhelyettese.

Az új szállítójegyről 2013-ban uniós rendelet született, július 1-jétől pedig itthon a szakminisztérium is elrendelte a bevezetését. – Az ellenőrzéseket nemcsak szállítás közben, hanem a telephelyen is elvégezhetjük. Ha a kereskedő nem tudja bizonyítani a fa származását, akkor zár alá vesszük, majd lefoglaljuk az árut. Ugyancsak a vevők érdekeit szolgálja a vásárlói tájékoztató, ami nem ajánlás, kötelező átadni a vevőnek. A kereskedők ezt a Nébih honlapjáról tölthetik le – sorolta az igazgatóhelyettes. Hozzátette, manapság egy 2000 forintos kisrádióhoz is jár vevőtájékoztató. A több tízezer forint értékű tüzelő vásárlásához is szükséges egy kis mankó, hiszen nem mindenki tudja például azt, hogy mi a különbség 1 köbméter, illetve 1 erdei köbméter között.

Egy idős férfi mesélte, hogy amikor az erdészettől rendelt 1 erdei köbméter fát, sokat vittek neki, sokkal többet, mint az előző években a fakereskedők. Föl is hívta az erdészetet. A munkatársaik kimentek, ellenőrizték. Annyi volt, amennyiért fizetett. A bácsi nagyon elszomorodott, hogy a korábbi években mennyire átvágták – mondta Nagy Dániel.

Csongrád megyében több Tüzép-telepet, fakereskedést is felhívtunk. Kiderült, fa sincs mindenhol.

– Sajnos idén összesen 24 kaloda fát kaptunk, azt is még az előző fűtési szezonban – mondta egy szentesi Tüzép alkalmazottja, Rostás László.

– A magyar honvédségtől és az erdészettől vesszük a fát, de most csak januárra ígérik. Vagyis egyelőre nincs szükségünk új szállítójegyre sem. Mire megérkezik a szállítmány, addigra természetesen letöltjük a vásárlói tájékoztatót is.

A makói Gyarmati Rolf is fahiányról számolt be. – Románia felől most nem jön fa. Már a következő évek kvótáját is felhasználták. Most Ukrajnából próbálunk beszerezni – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberben érkezik az Evita Szegedre

Novemberben érkezik az Evita Szegedre
Mozgalmas időszak következik a Szegedi Nemzeti Színház életében: a jótékonysági estek mellett öt… Tovább olvasom