Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tűzifát is hoz a tanyagondnok: a távolság és a magány leküzdésében segít Bozóki Imre

Mórahalom - 100–120 kilométert autózik naponta Mórahalom külterületét járva Bozóki Imre szenior tanyagondnok. Diákokat szállít iskolába, időseket orvosi vizsgálatra, bevásárol, és ebédet visz a rászorulóknak. Nem tesz nagy dolgokat, de nélküle sokaknak válna nehezebbé az élete.
– Miközben segítem az idős, tanyán élő embereket, arra is oda kell figyelnem, hogy amennyire lehet, megmaradjon az önállóságuk. Sokan egyedül élnek, több kilométerre a várostól. Biztonságérzetet ad nekik, hogy minden hétköznap jövök az ebéddel, ilyenkor megosztják velem a problémáikat, elmondják, ha valamiben segítségre van szükségük – mesél munkájáról Bozóki Imre.

Pappné Viszmeg Anna mindig számíthat Bozóki Imre segítségére. A szerző felvétele
Pappné Viszmeg Anna mindig számíthat Bozóki Imre segítségére.
A szerző felvétele

A szenior tanyagondnok kilencedik éve dolgozik Mórahalmon, a homokháti szociális központban. A körülbelül hatezres lélekszámú városban 1800-an élnek a külterületen. Imre, valamint három kollégája – Baloghné Hegedűs Edit, Slackiné Elek Lívia és Csonka Lajos – segít nekik.

Állandóan riaszthatók

47 jelzőkészüléket üzemeltet a gondozási központ a mórahalmi tanyákon. A készülék segítségével a nap 24 órájában riasztható egy diszpécserközponton át az ügyeletes tanyagondnok, aki 20–25 perc alatt szinte bárhová odaér. Elsősorban rosszullét vagy baleset esetén hasznos a jelzőrendszer. Akár életet is menthet.

– Nagyobbrészt egyedül vagyok itthon, a betegségem miatt segítség nélkül sehová sem tudok elindulni. Éjszakánként oxigénhez kötve alszom, és sokféle gyógyszert szedek. Nagy könnyebbség, hogy Imre nap mint nap ebédet hoz, és felíratja a receptjeimet az orvosnál. Mindig lehet rá számítani – mondja Pappné Viszmeg Anna, miközben átveszi az ételhordót.

Két terepjáró és két, kilencszemélyes kisbusz a tanyagondnokok munkaeszköze. Tavaly a belvíz áztatta földutakon néhány házat csak gyalog, gumicsizmában tudtak megközelíteni. Mentőautó is akadt már el a süppedős talajon. Ilyen esetben létfontosságú lehet a tanyagondnok segítsége, szükségben ő viszi tovább a szakszemélyzetet.

– 100–120 kilométert teszek meg naponta. Reggelenként diákokat szállítok iskolába, majd délután haza. Orvosi vizsgálatra, kezelésre viszem azokat, akik máshogy nem tudnának eljutni a rendelőbe. A gondozottak összeírják, hogy mire van szükségük, és hetente kétszer bevásárlunk nekik. Télen figyelni kell, hogy tudnak-e megfelelően fűteni, szükség esetén pedig tűzifát hozunk – sorolja a tennivalókat Bozóki Imre, aki szenior tanyagondnokként fiatal kollégái képzésében is részt vesz.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2011. december 07. 12:29
    „LE a KALAPPAL ELŐTTE !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet a Magyarok karácsonyára

A nemzeti történeti emlékparkban december 17-én rendezik a Magyarok karácsonyát. Erre az alkalomra bárki elküldheti a magyar nemzetnek szóló üzenetét. Tovább olvasom