Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Tűzifával segítik az önkormányzatok a rászorulókat

Bordány, Forráskút, Baks - Önerőből és egy belügyminisztériumi pályázat segítségével tudnak tűzifát osztani az önkormányzatok a legrászorultabb emberek között.
A bordányi önkormányzat tűzifavásárlásra 1 millió forint támogatást nyert a Belügyminisztérium pályázatán. A BM idén 1 milliárd forint értékben nyújt támogatást fa vásárlásához – a programban 1625 önkormányzat vesz részt.

– Ezzel a famennyiséggel főként a nehéz körülmények között, tanyán élők mindennapjait szeretnénk segíteni. Télen mindig kiemelt figyelmet fordítunk ezekre a családokra. A hideg beköszönte óta 60-70 igénylés érkezett tűzifára az önkormányzathoz: a kérelmek beérkezése és feldolgozása folyamatos. Egyelőre a saját fáinkat osztjuk ki, többek között az ősszel elkészült kerékpárút nyomvonalán állt fák váltak idén tüzelőanyaggá: egy család átlagosan 5-6 mázsához jut – mondta Tanács Gábor polgármester. A Belügyminisztérium pályázatán elnyert fa januárban érkezik a kiterjedt tanyavilággal rendelkező Bordányba, így a rászorulók az év első napjaiban újra tüzelőanyaghoz juthatnak. – Kiosztásnál a kisgyermekes családok és az egyedül élő idősek élveznek elsőbbséget. A jogosultak körét az önkormányzat állapította meg: ingyen tűzifát az kaphat, akinek egyedül élőként 59 ezer 850 forint alatt van a jövedelme, családok esetében pedig az egy főre eső kereset 42 ezer 750 forint alatt van – közölte a polgármester.

Főként a kiterjedt tanyavilágban élőknek van nagy szükségük a segítségre. Illusztráció: Frank Yvette
Főként a kiterjedt tanyavilágban élőknek van nagy szükségük a segítségre. Illusztráció: Frank Yvette

A szintén jelentős tanyahálózattal rendelkező Forráskút is sikeresen pályázott az államtól tűzifára. – Örülünk, hogy januárban is tudunk majd osztani tüzelnivalót, de 40-50 családról a tél beköszöntével az önkormányzatnak kellett azonnal gondoskodnia. Nekik vagy nincs jövedelmük, vagy segélyen élnek: az étel mellett tűzifára már nem jut. Szerencsére sok erdő van Forráskút környékén, ezeket a közmunkásaink tartják rendben: a levágott ágakat és gallyakat gyűjtöttük össze és vittük ki a legrászorultabbaknak. Egy-egy kocsinyi tüzelőt mindenkinek tudtunk adni – mondta Rabi Mihályné alpolgármester.

Bakson számos lehetőség van tüzelőért folyamodni.

– Néhány család a szociális ellátást tűzifában kérte, a Mátrix alapítvány tüzelőanyag-igényléshez való felhívását pedig megjelentettük a helyi lapunkban. Pályáztunk a Belügyminisztériumhoz is: most azt számolgatjuk, hogy az elnyert famennyiség szállítási költsége mennyi terhet jelent az önkormányzatnak. Összességében azonban úgy látjuk, hogy tavalyhoz képest jóval kevesebben jöttek be a polgármesteri hivatalba tűzifa után érdeklődni. Tavaly ugyanis a szűkös anyagi források miatt nagyon kevés embernek tudtunk segíteni. Idén az emberek sokkal felkészültebben várták a telet – magyarázta Búza Zsolt polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égőcsodák egy szegedi társasházban

Évek óta hangulatos fény tölti be decemberben a József Attila sugárút elején található társasházat. Tovább olvasom