Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Tűzoltók voltak az Árkádban: formaldehid ömlött ki

Szeged - Baleset történt a szegedi Árkád bevásárlóközpontban működő patikában hétfő délelőtt: formaldehid ömlött ki. Egy gyógyszerész megsérült.
Tűzoltók dolgoztak hétfő délelőtt a szegedi Árkádban. A bevásárlóközpontban működő gyógyszertárban 1 deciliter formaldehid ömlött ki, a kémiai vegyület egy gyógyszerésznő nyakára és szemébe förccsent. A sérültet a mentők kórházba szállították - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

A kiömlött formaldehid kis mennyiségű volt, nem is veszélyes, így szerencsére semmilyen lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A történtek nem okoztak fennakadást az Árkádban, a bávásárlóközpont továbbra is várja látogatóit!

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. kispacni 2012. május 01. 13:37
  „folyt:

  Jelen cikk abszolut beleillik a közszolgálati ujságírás fogalmába, Történt egy baleset, és a patika alkalmazottai nagyon helyesen betartották a veszélyes anyagokkal történ balesetnél előírt szabályokat, és erről a Katasztrófavédelmi hatóság szóvivője tájékoztatása alapján tudosított a DM.
  A patikusnőhöz kihivták a mentőt, és az eltakarításkoz a Katasztrófavédelmiskete. Pont ugy ahogy a Formaldehid Biztosnági lapján írja. A biztonsági lapon ne írja menni kiömlött mennyiségnél kell alkalmazni, pont azért, hogy ne mérlegeljenek a helyszinen. Ezeknél a vegyületeknél nincs feltétlenül még biztonságos mennyiség. Levegővel keveredve erősen tüzveszélyes, bőrre kerülve erősen maró (nem véletlenül írja, hogy a cipőt meg is ekl semmisíteni), stb, stb. ha patikusok nem tartják be a szabályt az ÁNTSZ joggal bezárhatja őket. Bárcsak ennyire szakszerűen járnának el mások is, és akkor nem lenne tele a sajtó valódi tragédiába fulladó balesetekről. Megtörtént a baleset, a szakemberek majd kárelharítanak. szerencsére itt a kifolyt mennyiség kevés volt, és profin jártak el a helyszínen.

  Valaki ír a Dóm téri kémia intézetekről. Évekig szokás volt az étert a mosdóba önteni. bejött a dohányzó professzor (!) és belehamuzott a mosdóba. Majdnem leégett a labor :-( És ugyebár valamenyyien szakemberek voltak a szereplők :-( A köztudatban az éter sem veszélyes vegyszer mondhatnám én is erre, ahogy Ti az előbb formaldehidre. A komoly balesetek néha pont azért következnek be, mert egyes szereplők még időben nem tartják be az előírásokat, és azért fordul tragédiába egy egyébként lehetséges kis baleset.”
 • 27. kispacni 2012. május 01. 13:34
  „Mi a komoly problémád szatyi.

  Nézd meg a következő néhány honlapot. A teljesség messzi igény nélkül. Az elmúlt fél évben a DM hetente több olyan cikket ír az Árkádról ami maximálisan kimeríti a nem is burkolt reklámot, és egyiket sem jelölték meg "Vigyáz reklám" vagy "Vigyázz fizetett hirdetés". És megnéztem az oda írt kommenteket. valahogy nem látom, hogy ott siránkoztatok volna, hoyg ezek rejtett fizetett reklámok. Íme csak az április termés:

  (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vasarlasi_utalvany_mindig_mindenkor_jol_jon/2275373/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/uj_munkatars_az_arkad_menedzsmentjeben/2275370/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/divatnapok_az_arkad-ban_a_sport_es_a_divat_osszhangja/2275351/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/olimpiai_laz_az_arkadban/2274412/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/arkad_2012_tavaszi-nyari_trendek/2272366/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/arkad_itt_a_tavasz_pattanjunk_ket_kerekre/2272362/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hodit_az_aszimmetria_az_arkad-divatban/2272361/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/arkad_timeout_8211_erezd_hogy_elsz/2272358/”
 • 26. kispacni 2012. május 01. 13:16
  „25.
  Na mi van, ezek szerint a topiktársak pocskondiázása csak klj-54 szabadalma. ha valaki hasonló stílusban oszt ki Téged mint Te szoktál akkor felhóod magad. teccik :-)”
 • 25. klj-54 2012. május 01. 09:56
  „@kispacni:
  Nem az a baj, hogy buta vagy, mert az születési adottság!
  De az, hogy nem vagy tisztában némely szó illendő használatával ez számomra azt jelenti, hogy édesanyád bottal etetett messziről és a barlang előtt szikla volt az ajtó:(
  Hiába no, ahogy szocializáltak szüleid attól roppant nehéz elszakadni és normális embernek tűnni!”
 • 24. Carlo 2012. május 01. 08:17
  „a múltkor szeretem volna az említett patikában,1 dl 72 % olkoholt venni, de nem szolgáltak ki,( jelzem nem inni akartam) mert nem volt mérőedényük, mondták ők, ezek után nem csodálkozom , hogy egymás nyakába öntik a vegyszert”
 • 23. sevenof9 2012. május 01. 04:35
  „a patikaban szokas tomeny formaldehidet tartani. No igen. Izsi! Kerjuk ide a szinproporcionalodas redoxegyeltetet,megbocsatok neked 1 db HOKos kihagast erte! Marad meg 999999999.
  Amugy mindeki keretik kiprobalni: egy deci domestos es egy deci vizkooldo bezuttyant a wckagyloba majd futas. Ezzel aldoztunk a torteneszeknek is,csak a panelban nehez loveszarkot asni...de vannak akik kepesek ra...
  Amugy ha zoldes gazt latunk aramolni barhonnan,iszkiri.
  Termeszetesen a fenti kemiai reakciot mindenki csakis sajat felelossegere probalja ki. Es biztos ami fix,hagyja ugy az elszivot es a lakast par orara. A zorrodat is tiszticcsa! Meg a tudodet! Kovetkezo heten ozont fejlesztunk,adig is atadjuk a terepet a nagytudasu hokosoknek,isten ovjon minket.”
 • 22. DayDOG 2012. május 01. 00:41
  „tuti,hogy erről is a kormány tehet!”
 • 21. szatyi 2012. május 01. 00:00
  „"18. kispacni 2012.04.30. 20:33 "
  "Akkor ugassatok ..."

  Nagyon habzik a szád! És ezt ajánlom a moderátor figyelmébe is!”
 • 20. jozko 2012. április 30. 23:37
  „Biztos hogy van létjogosultsága egy szerves labornak ezen a helyen?
  Valószínű, hogy 1 dl-nél nagyobb mennyiségű veszélyes anyagot is tárolnak ott - és a baleset helyett esetleg szabotázs is történhet.
  Persze nem az én dolgom az Árkád biztonsági kockázatelemzése.”
 • 19. Lucia 2012. április 30. 20:54
  „18.
  Fizetett bérbeíró!
  Bruhahahahahahaha”
 • 18. kispacni 2012. április 30. 20:33
  „11, 12, 13 és többi okostojás. Nem azt mondtam, hogy van hírértéke vagy sem, hanem azt, hogy kötelező eljárást folytatták le szabályszerűen. Ha nem csinálják az ÁNTSZ joggal bezárhatja a patikát. Laci bá többdiplomás kamionsofőrőm, ne ugass bele mindenbe, amihez nem értesz. A formalin súlyos komoly balesetet is okozni tudó vegyszer. Sokkal veszélyebesebb mint a hypo, vagy a háztartási sósav. A patikusnak igenis komoly szerencséje van, hogy nem vakult meg, vagy nem szenvedett súlyos égési sérülést.

  Akkor ugassatok az Árkádról és ingyen reklámról, amikor minden héten beszámolnak arról, hogy van egy új alkalmazott, új üzlet stb. Ez a hír megfelel az általános hírszolgáltatásnak. Lehetett volna bármelyik patikában is. A DM pont ugy nagyon helyesen tudosít erről mint a béketelepi tűzesetről. Szerencsére”
 • 17. CsengeleMSN 2012. április 30. 20:26
  „A formaldehid mérgező és rákkeltő hatással rendelkezik.[5] Építkezéseknél a levegőben megengedett maximális mennyisége 0,1 ppm. Ezen koncentráció fölött a szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat.[6] Az USA-ban mint lehetséges rákkeltő anyagot tartják számon.[7]”
 • 16. Lucia 2012. április 30. 20:23
  „Mi kb. 13 órakor jártunk az említett gyógyszertárban. Tragédiának gyomát sem láttuk. Ha csak azt nem, hogy szakképzett gyógyszerész nem szolgált ki, csak egy GYÓGYSZERTÁRI ASSZISZTENS!!!!!
  Viszont az említett bevásárlóközpont tényleg kongott az ürességtől, alig pár nézelődő lézengett! Így valóban az az érzésem, hiányzik a cikk végéről: (x).”
 • 15. izsi 2012. április 30. 19:28
  „A Hypo, háztartási sósav szintén igen veszélyes (főleg együtt) mégsem kerül bele az újságba (csak ha gyerekeket gázosítanak el az uszodában vele)...
  Nem azzal van a gond, hogy szépen eljártak, csak ahogy szokás szerint elő van adva a történet.
  Néhány éve éppen hasonló "uborkaszezon" volt a hírekből, amikor eresztett a klórgáz palack az SZTE TTIK szervetlen tanszékén. (Na nem nagyon, de nem lehetett rendesen elzárni). A tanszéken szépen mindent betartva szóltak a katasztrófavédelemnek, még aznap RTL klub-os hír volt belőle.

  Szóval dícsérjük meg az eljárókat, hogy helyesen cselekedtek.”
 • 14. yin-yang 2012. április 30. 18:19
  „okostojások, ott voltatok? zápuljatok csak tovább a fórumon”
 • 13. szatyi 2012. április 30. 16:51
  „"9. kispacni 2012.04.30. 15:26 "

  Elég lett volna a hivatkozás is! Amekkora a cikk hírértéke!”
 • 12. klj-54 2012. április 30. 16:40
  „Ez igen!
  Hiába no, van itt aki szagvéleményt ad azonnal mindenkiről egy mondatban:(
  És még én vagyok a nagyképű!”
 • 11. Stn 2012. április 30. 16:33
  „Nekem meg anyukám tüsszentett tegnap... Adtam neki zsebkendőt. Mentolosat. Teskóból. Mert ott olcsó. Volt valamikor.”
 • 10. Elendur 2012. április 30. 16:27
  „Micsoda tragédia...”
 • 9. kispacni 2012. április 30. 15:26
  „Nem vagytok normálisak. Abszolut az betartották a formaldehid kiömlése esetén előírt ajánlásokat. Kifejezetten veszélyes anyagról van szó. Akire ráömlik kötelező korházba szállítani, és előírás az is, hogy a kiömlött anyag eltávolítását engedéllyel rendelkező személy végezheti csak.

  Lásd részletesen:
  Szemelvények a Formaldehid biztosnági adatlapjáról:
  " 4. Elsősegélynyújtás
  Általános : A sérültet távolítsa el azonnal a veszélyeztetett övezetbl, fektesse kényelmes helyzetbe. Lazítsa
  meg szoros ruhadarabjait. Távolítsa el az elszennyeződött ruhadarabot. A sérültet takarja be, ne engedje
  lehűlni. Légzéskimaradás esetén, adjon mesterséges lélegeztetést. Ha a légzés nehézkes, adjon
  oxigént. A szennyezett ruhát mossa ki újrahasználat előtt. A beszennyeződött cipőt dobja el. Hívjon orvost.
  Lenyelés : Lenyelés esetén ha a sérült eszméleténél van, mossa ki a száját vízzel. Itasson a sérülttel sok
  vizet, és adjon neki aktív szén szuszpenziót (10%, 24-40 g). Azonnal hívjon orvost! (Metanolt tartalmaz!)
  Belégzés : Egyéb veszélyes adalékanyag: Vigye a sérültet friss levegőre.
  Szembe kerülés : Szembe jutás esetén azonnal b vízzel öblítse legalább 15 percen keresztül, miközben
  húzza szét a szemhéjat ujjaival.
  Bőrre kerülés : Bőrre kerüléskor öblítse bő vízzel legalább 15 percen keresztül.

  6. Óvintézkedés baleset esetén
  Zárja le és ürítse ki a szennyezett területet. Akadályozza meg a csatornába jutást. Csak arra kiképzett
  dolgozó irányíthatja a feltakarítást. Vegyen fel egyéni légzésvédőt, gumicsizmát, gumikesztyűt. Fedje le
  száraz mésszel vagy szódával. Tegye zárt, feliratozott tárolóedénybe és tárolja hulladékként. Szellőztessen
  ki és a kiömlés helyét mossa fel, amíg teljesen eltűnik a szennyezés. Ártalmatlanítás: nátriumhidrogén-
  szulfit oldat (feleslegben!)"
  (http://www.szkarabeusz.hu/MSDS/Formalin.pdf)”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kübekháza új fényei

Új közvilágítást kap ma Kübekháza főtere. A régi világítótestek helyett kovácsoltvas kandeláberek világítják meg a falu központját. Tovább olvasom