Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Tűzriadó a JATÉ-ban - mindenki kimenekült

Szeged - Tűzvédelmi gyakorlatot rendeztek a JATE Klubban kedden. A szórakozóhelyet éles helyzetben hat perc alatt kell kiüríteni. Most két perc alatt sikerült.
Két perc alatt kiürült a szegedi JATE Klub kedden délután abban a gyakorlatban, amelyben az egyetemi szórakozóhely tűzjelző berendezéseit és kiürítési tervét tesztelték. A klub szeptember elején tartott nyitóbulit, miután majdnem két év után visszaköltözött a Kálvária sugárútról a Toldi utcába.

A JATE a menekülésben résztvevőknek az aznap esti bulira ingyen belépést, és egy italt ajánlott fel. Nagyjából 450-en vállalták a tesztelést. A sztori szerint tűz üt ki a helyen, ahol éppen nagyobb rendezvényt tartanak: táncolnak a nagyteremben, ülnek a folyosókon lévő asztaloknál és zsúfolt a kávézó is.

Menekülés a Jate Klubból. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Élesben szeretnénk kipróbálni a tűzriadó gyakorlatot úgy, hogy a hallgatókat bevonjuk. Erre eddig nem volt példa az országban. Ismert: a West Balkánban tűz nem volt, de a pánikhangulat miatt tragédia történt. A klubban új a technika, újak a körülmények, szeretnénk ezt a gyakorlatban tesztelni – mondta Matuska József, a Szegedi Tudományegyetem biztonságszervezési osztályának főosztályvezetője. Hozzátette: a klubban egyszerre 820 fő tartózkodhat, ennyi ember a számítások szerint vész esetén négy kijáraton hat perc alatt tudja elhagyni a helyet.

A keddi próbán nagyjából harminc percet kaptak a résztvevők, hogy beleéljék magukat a bulihelyzetbe. Fél háromkor szólalt meg a tűzjelző, és fél három után két perccel már üres volt a hely. Utoljára a személyzet hagyta el a klubot.

A tűzoltóság munkatársai a gyakorlat végén megköszönték a JATE biztonsági embereinek a munkát, szerintük minden rendben ment, bár elhangzott: nyilván nehezebb lesz a dolguk, ha bulizó tömeget kell kiterelni, és nem a riadóra felkészült fiatalokat kell a kijáratok felé iránytani.

Menekülés a Jate Klubból. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A hallgatók közül többen nem csak magukat, de a sörüket is kimentették. „Érthető, nehogy a tűzben szomjan haljanak" – jegyezte meg a hely egyik dolgozója. Volt azonban olyan is, aki annyira komolyan vette a helyzetet, hogy a holmijáért csak a gyakorlat után ment vissza.

A klub honlapján egyébként elérhető egy dokumentum a vészkijáratokról, menekülésről. Ebben többek között ilyenek olvashatók: „a klub elhagyásakor ne siessünk, óvatosan közlekedjünk, figyeljünk saját és mások testi épségére."

Olvasóink írták

 • 10. Wacky 2011. szeptember 22. 11:59
  „Vajon ha a buli közepén szólalna meg hajnali 2 fele, mikor már mindenkiben van 1-2 sör, akkor is ilyen nyugodtan jönnének ki az emberek, és 6 percen belül teljesítenének??”
 • 9. szeti 2011. szeptember 21. 12:59
  „valószínűleg részegen is kettő perc lenne...”
 • 8. Pimpa42 2011. szeptember 21. 12:14
  „4. deszkás 2011.09.20. 21:30
  "Szesitalt mérni kiszolgálni az óvodától cca 50 méterre? Lehet? Nem."

  Lehet. Tessék pontosan elolvasni a vonatkozó jogszabályt.

  Egyébként életszerűbbé lehet tenni az ilyen gyakorlatot, ha valamivel motiválják a résztvevőket, például az első néhány kijutónak jutalmat ajánlanak. Egyből életszerűbb (és kevésbé gördülékeny) lesz.”
 • 7. tsz 2011. szeptember 21. 09:26
  „Negyven éve ott van a JATE, de ne zavarjon. Ennyi erővel sehol se legyen semmi, mert valakit úgyis zavar. Tipikus szőrszálhasogató mentalitás, ezért tartunk ott, ahol.”
 • 6. deszkás 2011. szeptember 21. 08:54
  „CSORBA! Mondd ezt a jegyzőnek és a törvényalkotóknak. Ha ezt egy állampolgár bejelenti a jegyző se tehet mást mint bezáratja.És akkor mondhatod az éjszakában közlekedő óvodások elméletét.! Ez nem belső ügye az egyetemnek.A másik célzott hely sem szabályos azt hiszem ezt a jogot tanulók is tudják.”
 • 5. CSorBA 2011. szeptember 20. 21:51
  „4, deszkás:
  Mintha az óvoda mellett 5 méterre lenne egy hely ahol többek között mérnek szeszesitalt (meg még legalább 5 közelebbi helyen kapni), nehogy már a JATE legyen a rossz. No meg esténként nagyon sok óvodás jár arra.”
 • 4. deszkás 2011. szeptember 20. 21:30
  „Szesitalt mérni kiszolgálni az óvodától cca 50 méterre? Lehet? Nem.”
 • 3. gedeon 2011. szeptember 20. 19:43
  „"Tűzriadó a JATÉ-ban - mindenki kimenekült"

  Helyesen JATE-ban.”
 • 2. piccola 2011. szeptember 20. 19:08
  „látom, azért biztos, ami biztos, a ruhatárat nem üzemelték be :DD”
 • 1. Zsoltee0716 2011. szeptember 20. 18:45
  „"Tűzriadó a JATÉ-ban - mindenki kimenekült"

  Ez így helyes amúgy?

  Vagy nehéz lett volna oda írni a ...Jate klubban...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a kisteleki gyilkosság gyanúsítottja

Elrendelte az előzetes letartóztatását a Szegedi Városi Bíróság annak a 15 éves fiúnak, aki a megalapozott gyanú szerint megfojtotta a szomszédjában lakó kisteleki nőt. Tovább olvasom