Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Tűzvész a Pitricsom 610.-ben

Ópusztaszer - Leégett Dömösék tanyája: a Facebookon terjedő hírre még Kanadából is kaptak segítséget. Az édesanya szerint tele van a világ jó emberekkel. Az újrakezdéshez építőanyagra lenne szükségük.
Havas, erdei út vezet Dömösék Ópusztaszer melletti tanyájához: az idilli környezetben élő családot vasárnap szörnyű csapás érte, leégett az otthonuk. Tragédiájukat a lányuk a Facebookon is közzétette, pár nap alatt több mint 500-an osztották meg a nincstelenné vált család segélykérését.

– 20 évet éltünk itt, még egyszer sem szállt le ölyv a háztetőre. Most megtette – mutatott elhagyott otthonuk megszenesedett gerendáira Dömös János. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban hagyományőrző lovasbemutatókat tartó kétgyermekes családfő vasárnap hajnalban arra ébredt: lángol az otthonuk. – A két oldalról tüzelhető kémény dugója kiesett, a kályhából kiszálló pernye meggyújtotta a padlót, ami a hőszigeteléssel együtt végigégett a plafonig – mutatta a nyomokat a romok között.

Tűzvész a Pitricsom 610.-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Megszenesedett könyvek lapjai, kormos bizonyítvány, a ház előtt maradt hintaló váza emlékezeti Dömös Jánost a lángoló pokolra. – Amikor hajnalban felriadtam, először csak a fényt láttam. Sejtettem, hogy valami ég, egyből vízért rohantam. A szobában tomboló tűzre épp csak beöntöttem az első vödör vizet, amikor a hőségtől kirobbant az ablak. Ezt követte a gázpalackok durrogása, így elmenekültünk a ház mellől – idézte fel a vasárnap hajnali eseményeket a középkorú családfő. Miközben a kiégett tanya körül sétáltunk, János elmesélte: a tűz fél óra alatt végzett a házzal.

A tűzben „csak" az anyagiak égtek el, senki sem sérült meg. Csütörtök délben a tanya körül tartott lovak, vaddisznók várták az etetést. Dömös János éppen kukoricát adott az állatoknak, amikor megérkezett a villanyszerelő. – Ez a Pitricsom 610.? – kérdezte, majd János helyeslő fejbiccentése után nekilátott az új bekötés felméréséhez. Közben a gazda elárulta: a villany visszavezetése is több tízezer forintba kerül.

Tűzvész a Pitricsom 610.-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Egy szál nadrágban, jórészt mezítláb álltunk vasárnap reggel a füstölgő ház mellett. Mindenünk odaveszett. Amikor az emberek meglátták a face-
bookos megosztást, még Kanadából is ajánlottak segítséget. A nagyobbik lányomék Cegléd alatt élnek, egyik szomszédja a tragédiánk hallatán 15 ezer forintot nyomott a gyerekem kezébe, hogy segítsen rajtunk – mondta Dömös János. A felesége hozzátette: „tele van a világ jó emberekkel". Mint mesélték, Dócról lakókonténert ajánlottak nekik, ismerősöktől és ismeretlenektől is rengeteg ruhát kaptak – utóbbiról csak annyit mondtak, „ha ki nem hízzuk, életünk végéig elég lesz". A család a szülőkhöz költözött, várják, hogy újra építkezni tudjanak, persze ha lesz miből.

– Építőanyagra lenne szükségünk, mindent elölről kell kezdenünk – sóhajtott a családfő.

A baj nem jár egyedül: Dömös Jánosra a jövő héten szívműtét vár. – Azt mondják, hogy vízkeresztkor a régi dolgokat kidobják, elégetik, és vízzel lelocsolják. Ez megvolt! – mondta búcsúzóul.

Olvasóink írták

 • 13. gedeon 2013. január 20. 14:53
  „Őszinte részvétem az egész családnak. Nyugodj békében János!”
 • 12. egan 2013. január 20. 00:52
  „Isten nyugosztaljon János!
  Dömös János már nem ébredt fel a szívműtét után! :-(((”
 • 11. info 2013. január 13. 16:22
  „7. grafika88 2013.01.11. 12:11 - csak remélhető, hogy volt nekik.Nagyon sajnálom őket.”
 • 10. kanyarodo 2013. január 12. 14:34
  „Hál Istennek, én tudtam nekik segíteni!”
 • 9. gedeon 2013. január 12. 05:01
  „Január 8-án egy DM cikkhez kommenteltem, hogy a fenti tűzeset megtörtént és javasoltam, inkább arról kellene cikket írni, mint egy macskáról, aki fent tanyázik egy fán. A cikk elkészült. Az a szomorú és ez sajnos nagyon jellemzi a mai magyar embereket, hogy a macskás cikkhez érkezett 93 komment, a Dömös család tragédiájához meg eddig 8 hozzászólás. Kérdem én, melyik a nagyobb tragédia, ha elveszik egy macska, aki tulajdonképpen megvan, csak éppen pihen egy fa tetején, vagy az, ha egy családnak, akik becsületesek, dolgoznak, stb. odaveszik mindenük egy szerencsétlenség miatt.

  4. Karolina85
  Gratulálok az eszmefuttatásodhoz. Igen lakásbiztosítás, sajnos ezt nagyon sok ember nem engedheti meg magának. Egyébként meg szerinted mennyit fizetne ilyen esetben? Nem túl sokat. A hozzászólásodból sajnos az együttérzés leghalványabb "szikrája" sem tükröződik.”
 • 8. xenopus 2013. január 11. 19:06
  „Ilyenkor kellene a társadalomnak besegítenie, becsületes és dolgos embereket segítenie kellene az államnak. Nem csak azokat etetni, itatni akik életükben egy gazszálat nem tettek keresztbe és egy fillér adóforintot nem fizettek be a közösbe.
  A PMH is segíthetne, gyorssegély, ideiglenes elhelyezés esetleg valami kevéske segítség (pl építőanyag).
  Örülök hogy vannak még az országban jóérzésű, összetartó MAGYAR emberek!”
 • 7. grafika88 2013. január 11. 12:11
  „T. 4. lakásbiztosítás ----szerinted mennyit fizet ??? a tényleges kár --TÖREDÉKÉT !!!!még annyit se fizet, amiből lealapozza a házát!”
 • 6. kakoszeged 2013. január 11. 12:10
  „4 Karolina 85!
  A 29 éveddel igen nagy tapasztalatod lehet a megtakarításokat illetően... Remélem, hogy te ügyesen rakod a zsozsódat és ha bármi ér, lesz annyi, hogy ne kelljen segítem rajtad...”
 • 5. encsi79 2013. január 11. 12:09
  „papika56 !A Lányuk a Facebook oldalon ezt levelet tette közzé,remélem segítségedre voltam:
  Segítséget kérünk!
  Édesapámék az Ópusztaszeri Emlékpark "lovasai", több mint tíz éve honfoglalás-korabeli harci bemutatóval kápráztatják el az oda látogatókat. Tegnap hajnalban (2013.január 6.) porig égett tanyájuk Ópusztaszeren. Hál´Istennek senki sem sérült meg, mindnyájan épen kijutottak az épületből, de sajnos mindenük odaveszett. Pizsamában, mezítláb próbálták a tüzet eloltani, majd tehetetlenül nézték, ahogy MINDENÜK a lángok martaléka lesz!!! Fedél nélkül nem maradtak, mert nagymamám is Ópusztaszeren él, ide átmenetileg be tudtak költözni és baráti összefogás eredményeként még aznap sikerült elég meleg ruhát gyűjteni. Sokan erejükhöz mérten már pénzzel is segítették őket! Nekik nagyon köszönjük, igazán hálásak vagyunk minden barátunknak, ismerősünknek, akik emberségüket bizonyítva segítettek. Egy élet munkáját embertpróbáló feladat újrateremteni, a helyzetet még súlyosbítja, hogy apunak jövő héten szívműtétje lesz:-(
  Tényleg nagy a baj, ezért arra kérlek benneteket, ha lehetőségetek engedi ne csak lájkoljátok, segítsétek is őket:
  építőanyagokkal- ezzel kapcsolatban Dömös Anikót keresni +3630/2710423
  és pénzbeli adománnyal- számlaszám: HU15 57400145-15700809-0000000 TAKBHUHBXXX - Dömös Jánosné
  "Apu azt mondta, hogy vízkereszkor a régi dolgokat ki szokták dobni,elégetik,és vízzel lelocsolják.
  "Ez megvolt!" -mondta..."
  Hálás köszönet mindenkinek!!!
  Fanni Dömös
  Aki teheti segítsen nekik,mert nagyon dolgos,becsületes család!!!”
 • 4. Karolina85 2013. január 11. 12:00
  „Lakásbiztosítás.
  Havi párezer és nem kellene most kilincselni meg kéregetni...
  De ezzel együtt is biztos hogy nagyon sz*r dolog.
  Aki akar természetesen segítsen nekik.”
 • 3. papika56 2013. január 11. 10:08
  „a DM írja meg--hol segíthetünk ??
  Végtelenül sajnálom ezeket a szerencsétlenül járt embereket ! Borzalmas ilyet olvasni. egy élet munkája ..fél óra alatt odégett.
  Segítsünk ..ki miben tud. Szálaszámot ..elérhetőséget kérünk !!!”
 • 2. nobody13 2013. január 11. 09:12
  „A cica nagyon bájos a képen. :-) Jó ötlet volt belekomponálni. Gratulálok a fotósnak!”
 • 1. sebajtóbiás 2013. január 11. 09:04
  „Nagyon sajnálom azokat, akik így járnak. Sok erőt kívánok az újrakezdéshez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézzen trolit, esküvőt meg mondjuk La manchát!

Könyvtárba és színházba érdemes menni a hétvégén, de ha az IH-ba kukkant be, akkor sem jár rosszul. Itt lesz Bartha Zsolt is! Tovább olvasom