Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Tűzvész után újrakezdték a Tari testvérek

Bordány - Döngölt padlós tanyán él Szeged közelében Tari János és Ferenc. A testvérpár úgy véli, szegényen is lehet boldogan élni, a konyhakert mellett elég a havi 47 ezer forint.
– Jöjjön, bemutatom magának a Tari testvéreket: hiába szegények, boldogok – invitált a bordányi tanyavilágba a minap Csorba László, a László testvérként ismert önkéntes tanyagondnok.

Tari János és idősebb testvére, Tari Ferenc egy Bordány közeli, döngölt padlós tanyán él. A férfiak születésük óta őrzik a szülői házat, János gondozza mentálisan sérült idősebb testvérét. – Dorozsma és Bordány is csak pár kilométer. 15 éve leégett a tanyánk, László testvér segítségével sikerült újrakezdeni. Azóta is tartjuk a kapcsolatot – mesélte tanyájuk udvarán a 42 éves féri. Tari János úgy véli, szegényen is lehet boldogan élni.
A Tari testvérek önellátásra rendezkedtek be – így is boldogulnak. A szerző felvétele
A Tari testvérek önellátásra rendezkedtek be – így is boldogulnak.
A szerző felvétele

A szeretet és a hit

A testvérpárt az önkéntes tanyagondnok, Csorba László segíti. Mint fogalmazott, 1976 óta számtalan családot támogatott. – Emberbaráti szeretet és a hitem. Ez a kettő hajt, hogy segítsek rajtuk – vallja Csorba László, miközben jó pár kiló kenyeret ad a Tari testvéreknek. Az önkéntes tanyagondnok úgy véli, a mai világban egyre jobban elkél a segítség, amíg bírja, a szegények mellé áll.

– Az ápolási díjjal együtt alig 47 ezer forintból élünk, de ez elég. Kismalacot nevelünk, a tetőfelújításkor is ebből fizetjük a mestert, a konyhakertet is bevetettük. Nézze meg, milyen szép a paprika, meg a paradicsom – mutatta a pár négyzetméteres veteményest Tari János. – Dohányt is ültettünk, ha beérik a levele, cigaretta lesz belőle – tette hozzá.

Tariék szinte önellátók, az idősebb testvér, Ferenc betegsége miatt dolgozni sem tudnak. – Csöndes, nyugodt a környék. Jól érezzük magunkat, ősszel a kéményt kellene újrarakni. Fával fűtünk, a kútból vesszük a vizet. Mindig akad mit csinálni – mutatott körbe a rendezett udvaron a tanyai férfi. Tariék télen állatot nevelnek, a takarmányt László testvér hozza. – A digitális átállásban set top boxot is kaptunk, tévézni is tudunk, villany is van a tanyában – mondta Tari János. Hozzátette, ha nincs László testvér, akkor is talpra állnak, legfeljebb tovább tart az újrakezdés. – Nem vágytunk máshová. Szépítgetjük a házat, termelünk, mindent megcsinálunk, amire apánk megtanított bennünket. Így telnek a mindennapjaink – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 18. skype66 2013. augusztus 27. 07:21
  „9.-nek : Bármily meglepő, a tanyasi emberek is a XXI. században élnek. Csak kevesebb szomszéddal, önellátóbban, a fogyasztói társadalom mérgei nélkül. Bár a te étkezésed lenne annyira változatos, mint egy tanyasinak. Gőzöd sincs mit eszel meg, ezért később szeded az orvosságokat. Lehet hogy többet dolgozunk a ház körül, és nem folyik a csapból klóros víz, de nem is jön a sárgacsekk.”
 • 17. nyuszituro 2013. augusztus 26. 10:25
  „Hogy nektek mennyi bajotok van. Ha segélyért áll sorba, az a baj, mert dolgozzon, lássa el önmagát. Ha ellátja önmagát, egyből jön, hogy persze ha ingyen kapnak csomó mindent, akkor könnyű megélni a 47.000 Ft-ból.
  (egyébként jó cikk, jó ilyet is olvasni, hogy valaki(k) nem csak a sült galambra várnak, de tény, hogy a legtöbb embernek nem ez az életcélja)”
 • 16. queenmargareth1 2013. augusztus 25. 20:17
  „Nem mindegy milyen tanyán élsz...kérdezz meg egy pestit, nekik mit jelent a tanya:)Vagy kérdezd Orbánt és leendő vejét:)”
 • 15. anya57 2013. augusztus 25. 10:48
  „Én 30 év után jöttem tanyára ,de nem bántam meg nincsenek szomszédok és igy nincs aki irigykedjen ha nekem több a tyúkom vagy szebb a hízom .A kutam soha nem fagy be és fürdő szobám is van és a wc is bent van ,nem kell kint végezni a dolgot .Nagyon sokan le nézik a tanyasi embert pedig nincs miért nem fejlődünk vissza . Az egészségem is sokkal jobb miota itt lakom”
 • 14. dorka26 2013. augusztus 25. 09:45
  „Hogy meri magát "testvérnek" nevezni ez a két lábon járó b..kó??? Hablatyol itt hitről meg az emberek iránt érzett szeretetéről,meg arról, hogy segíteni akar? Kérdezzék már meg azokat, akiket átvert; azokat az idős embereket, akiket megkárosított...Biztos jól jön két szegény pasinak, hogy visz nekik kenyeret, de inkább tartsák távol magukat tőle. Mi jogon hívja magát "testvér"nek? Ha "testvér" a titulusa, akkor gondolom hívő ember (nyilván az image része a nyakában lógó 15cmes kereszt), és hívő ember nem beszél úgy egy másik emberrel, főleg nem egy nővel, mint egy kutyával és akkor még finoman fogalmaztam... A társadalom szégenye.”
 • 13. kokorcsin 2013. augusztus 25. 08:20
  „Biztosan meg tudnak élni segítséggel ezen a szinten, de könyörgöm, nehogy ez legyen már az etalon. Ne visszafelé pörgessük már az idő kerekét. Persze a 19. században meg a 20. század elején is sokan éltek így tanyán (meg gondolom még most is kényszerűségből), de ne ez legyen már a követendő példa. Aki csak tehette menekült az ilyen körülményekből, és igyekezett jobb életet teremteni magának. Én gyerekként éltem tanyán, tudom milyen az kútból húzni a vizet, meg gyalogolni a faluba kilométereket és árokparton nagy hóban iskolába járni, és még sorolhatnám az akkori tanyasi lét "előnyeit". Meg is lett az eredménye egészségileg. Annak, aki szerencsés módon mindig városban élt, vagy jó körülmények között, halvány fogalma sincs, hogy milyen nehéz élet az. Persze, vannak olyan emberek, akik megszokják ezt az életet és ebben érzik jól magukat. De azt hiszem, hogy nem ez a normális életforma a mai világban.
  Ne akarjuk már azt sugalmazni, hogy ez egy általánosan elfogadható életforma (helyzet). Pláne 47 ezer forintból. Általában azok sugalmazzák ezt, akiknek a tízszerese is kevés. Meg kellene próbálni egyszer. A városban még az is probléma, ha nem jön tíz percen belül villamos, troli, vagy busz. Itt meg lehet kilométereket gyalogolni, vagy biciklizni, fagyban, hóban, forróságban. Persze tanyán is lehet jól élni, vannak nagyon jól felszerelt, igényes, sőt "kacsalábon forgó" tanyák is, de ez a cikkben szereplő ez nem lehet elfogadható, és követendő életforma. Ez csak kényszerűség.”
 • 12. myckie 2013. augusztus 25. 07:52
  „11. elkamanyi 10. Besenyő_Pistabácsi
  Éljen a civilizáció! A mai tanyai életnek nem a neolit és bronzkor közötti szintet kellene megcélozni! Az pedig tévedés, hogy olcsóbb otthon megtermelni a zöldséget, gyümölcsöt! Az otthon termelésnek két előnye van: a sikerélmény, és tudja a gazda, hogy a növényei milyen kezelést kaptak !”
 • 11. elkamanyi 2013. augusztus 24. 22:46
  „9-nek
  Nem ismerem a testvérpárt, de magam is tanyán élek. A cikkben szerepel, hogy malacot is nevelnek, tehát tudnak húst is enni. Általában minden tanyán van tyúk, csirke. Az ásott kút pedig sosem fagy be.”
 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2013. augusztus 24. 21:16
  „Sokan meg sírnak és rínak, hogy nincs segély meg mit tudom én még milyen alanyi jhogon jháró jhuttatások more! De,hogy elrakna 2 db tő paradicsom palántát, hogy egész évben legyen neki, az smafu!”
 • 9. adalen27 2013. augusztus 24. 21:01
  „Nekik is járna a segítség.Ha másban nem is,hát gondozót kéne keríteni a testvér mellé arra az időre,amíg a másik elmegy dolgozni.Nem hiszem,hogy ennyi pénzből kijönnek,már csak azért is,mert betegség esetén a gyógyszert a beteg testvér talán közgyógyra ingyen kapja,de másik...Az étkezésük sem lehet valami változatos ennyi pénzből,még ha kapnak is kenyeret,és tavasszal,nyáron terem zöldség,esetleg gyümölcs.Húst vajon mennyit tudnak enni? A rezsijük valószínüleg minimális,mivel gázuk nincsen,és csapvíz sincsen..Vajon ha télen befagy a kút,hogy oldják meg.Értem én,hogy nem akarnak panaszkodni,és tisztelem ezt,mert nem akarnak kuncsorogni,sajnáltatni magukat. Erőn felül vállalják az életkörülményeiket,de szükségük van a segítségre!”
 • 8. pachakuti 2013. augusztus 24. 20:34
  „Félretéve a 47 ezren való lovaglást, kérdezném: anno ezeknek is gyűjttetett a t. DM?”
 • 7. karaly 2013. augusztus 24. 20:33
  „A dohányt ne reklámozzák, mert megjelennek náluk a fináncok!”
 • 6. IncontinentiaButtocks 2013. augusztus 24. 19:31
  „Kívánom, hogy maradjanak is boldogok, mert szegényen is lehet boldogan élni. De. 47 ropi+pár négyzetméteres konyhakert 2 felnőtt férfinak ugyan mire lehet elég??? Meg némi rezsi is lehet még. Valami nem stimmel, még a pár kiló kenyér ellenére sem.”
 • 5. Joda 2013. augusztus 24. 19:08
  „László testvér meg nem ingyen dolgozik, szóval ezt inkább hagyjuk...”
 • 4. Cipó99 2013. augusztus 24. 19:04
  „Csak László testvértől mentsen meg a sors! Ritka egy bunkó figura! Erről a Rókusi krt-i ház lakói sokat tudnának mondani!”
 • 3. vmagdi 2013. augusztus 24. 18:32
  „"Az ápolási díjjal együtt alig 47 ezer forintból élünk, de ez elég."
  "15 éve leégett a tanyánk, László testvér segítségével sikerült újrakezdeni. " "- A digitális átállásban set top boxot is kaptunk" "...miközben jó pár kiló kenyeret ad a Tari testvéreknek. "

  na most akkor elég a lóvé vagy nem, ha mindent ingyen kapunk, úgy nekem is bővel elég a fizum, még félre is tudok belőle tenni ?))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 2. _csutak_ 2013. augusztus 24. 11:53
  „Feltettem a szemüveget, máris látom amit elgépeltem :(
  "amely nélkül a reklámok szerint" helyesen .”
 • 1. _csutak_ 2013. augusztus 24. 11:11
  „Igen, ez a cikk kiváló kormánypropaganda!
  Sok olyan dolog nem finanszírozható abból a pénzből, mely nélkül a reklámok nélkül sz....t sem ér az ember!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideiglenes forgalmi rend a Belvárosi hídon

Máskor tilos, vasárnap 10 óráig azonban szabad gyalogolni a Belvárosi híd múzeum felőli oldalán. Tovább olvasom