Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Tűzzománcokat visznek Firenzébe

Szeged-Tápé - A Tápén alkotó művész házaspár, Barkos Beáta és Simon Miklós tűzzománc alkotásaival meghívást kapott Firenzébe, a kortárs művészetek 2011-es nemzetközi biennáléjára.
– Meglepetésként érkezett a meghívás Firenzéből: vegyek részt jövőre a kortárs művészetek nemzetközi biennáléján, ahol közel nyolcvan ország mintegy hétszáz kiállítója szerepel alkotásaival. Azt hiszem, az interneten láthatták a munkáimat a szervezők. A válaszlevélben megkérdeztem, a férjem, Simon Miklós festőművész nem jöhetne-e velem. Kérték, hogy küldjek fotókat a munkáiról, majd hamarosan megjött a válasz: a nemzetközi grémium értékelése alapján mindkettőnket várnak. Úgy tudom, szegedi művész még nem vett részt a firenzei seregszemlén – mondja a férjével Tápén élő és alkotó Barkos Beáta, aki a szegedi egyetem magyar–orosz szakán szerzett először diplomát, majd altajisztikát tanult, akkoriban érintette meg az ősi magyar hitvilág. Nyelvésznek indult, de hamar rájött, nem ez az igazi útja. Férjével alkotótábort szerveztek tápéi házuknál, közben ő is megtanulta a tűzzománctechnikát, majd művésztelepeken és a Kaposvári Egyetem rajz szakán képezte tovább magát.

Barkos Beáta a tápéi műteremben.  Fotó: Frank Yvette
Barkos Beáta a tápéi műteremben.
Fotó: Frank Yvette

– Több olyan kész munkánk is van már, amit szeretnénk Firenzében megmutatni. Ezeket az újszerűen gyűrt, lemezes zománcainkat december elejéig láthatja a közönség Szegeden, a Polgári Szalonban, majd később a Szegedi Biológiai Központban is kiállítjuk – meséli Barkos Beáta. Bár a férje festőművész, mindkettőjüket tűzzománc munkákkal hívták meg Firenzébe, így tápéi műtermükben javában dolgoznak az újabb képeken. A firenzei seregszemlén való részvétel olyan sokba kerül, hogy szponzorokat is kell keresniük a bemutatkozáshoz.

Tanítanak is Tápén

„Tűzzománctanodáját" másfél évtizeddel ezelőtt hozta létre a képzőművész házaspár: nyaranta a világ minden tájáról gyerekek, felnőttek ismerkednek Tápén és ma már Zsombón is a tűzzománc titkaival, a rajzzal és a kerámiakészítéssel. Nemcsak a technikával ismertetik meg a kurzuson a résztvevőket, művészi szemléletet is kialakítanak bennük. A „végzettek" közül többeket felvettek a Tömörkény-gimnázium képzőművészeti szakára, illetve az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakára. Ők nem vevők a bevásárlóközpontok futószalagon készülő „ötperces zománcaira". Ha eléjük kerül egy-egy mű, el tudják dönteni róla, hogy igazi művészi értékkel rendelkezik-e.

Olvasóink írták

  • 1. zongorista 2010. november 23. 18:14
    „Szeretettel gratulálunk !!! További sikereket és jó egészséget kívánunk mindkettőjüknek!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberölés Szegeden - Helybenhagyta a bíróság az elsőfokú ítéletet

9 év börtönre ítélte a bíróság a szegedi Halmi Zsuzsanna Szilviát, amiért megölte az élettársát. Tovább olvasom