Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

U2 – három dimenzióban

Szeged - Speciális szemüveg, a világ legmodernebb filmvetítési technológiája, egy remek zenekar – mindezek együtt nyújtanak egyedülálló filmes élményt a 3 dimenzióssá váló szegedi Belvárosi moziban január 16-ától. A megújult nagyterem a U2 3D-s koncertfilmjével debütál, ami a szigorú kritikusok szerint is igazán jóra sikeredett.
A világ első élőben felvett koncertfilmjét az együttes 2006. február-márciusi dél-amerikai koncertturnéja során rögzítették. Csaknem 100 órányi nyersanyagból készült a film. A közeli felvételekhez 10 dalt üres helyszínen, csak a kameráknak játszottak. A teljes anyag 9 kamera és 140 fős stáb segítségével válhatott filmmé, amelynek világpremierje 2008 januárjában volt a Sundance fesztiválon.

A U2 film rendezője, Catherine Owens úgy nyilatkozott, hogy Bono egy varázslatos 3 dimenziós alkotást képzelt el, amelyben egyre erősödő, már-már eksztatikus érzést idéz meg az élő U2-koncert. A filmet elsősorban a New Yorkban élő ír művésznő rendezte. Társrendezőként Mark Pellington felügyelte az élő felvételek menetét, valamint az utómunkálatoknál felbecsülhetetlennek bizonyult a segítsége.

„A 3D-s mozi elkészítése igazi kihívást jelentett. A közös munka a U2 együttessel egy finom vonalon való egyensúlyozás volt, amelyben egyrészt törekednünk kellett arra, hogy a film művészi legyen, másrészt pedig a nézőknek vissza kellett tudnunk adni a koncert élményét – mondta Owens.


– A zenekar tagjai a filmkészítés minden egyes lépésénél jelen voltak. A munkálatok során mindez bátorítóan hatott" – nyilatkozta a rendező, aki szerint a zenészek szenvedélye és a különleges filmes csapat a filmtörténet egy remek és átható darabját alkotta meg.

Sandy Climan producer szerint a 3 dimenziós alkotás nemcsak egy koncertfilm, se nem egy élő show, hanem egy új moziélmény, ami a lüktető stadionkoncertet egyrészt bensőségessé, másrészt meglepően valóságossá teszi.

Mit nyújt a 3D-s mozi?

Adva van egy hatalmas vetítővászon, különleges digitális technológia, 5.1 dolby sorround hangzás és nem utolsósorban egy speciális szűrővel ellátott, kifejezetten erre a célra kialakított szemüveg, amelyek együttes hatásának köszönhetően a hagyományos filmsík megszűnik, a film „kilép a vászonról". Vagyis a filmeket most már térben érzékelheti a néző, mintha a helyszínen lenne, és részesévé válhat a történetnek. (A jelenség egyébként agyunk sajátos játéka.) A 3D mozi egyedülálló képi és hanghatásaival olyan új élményt jelent a mozizásban, amit otthon nem kaphatunk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 éves házak között Szegeden

Szeged - A legrégebben épült házakban jártunk, ahol többek között hintóbejárót, régi… Tovább olvasom