Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Uborkaszezon

Az uborkaszezonról a nyári hetek jutnak eszünkbe, amikor politikában és közéletben nem történik semmi. A kovászos uborka szezonjában viszont van dolga zöldségtermelőnek és háziasszonynak egyaránt.
A Mars téren napról napra olcsóbb az uborka. Fotó: Karnok Csaba
– Egy hete kezdtük kovászolni, de belement a nyavalya. Úgyhogy nálunk a jövő héttől lesz a kovászosuborka-szezon – újságolta az algyői Horváth Nándor, miközben hatkilónyi friss termést mért bevásárlószatyrába a Mars téri piacon. – Ugyanitt, az ismerős árustól vásároltam múlt héten is, de valami nem stimmelt, mert megpuhult. Persze, mivel az íze kiválóra érett, házilag sütött lepénnyel és kacsazsírral mégiscsak elfogyott.

– A saván múlik minden, csak közönséges asztali sót használjon! – biztatta vevőjét újabb kísérletre a balástyai őstermelő. – Új receptet hallottam, érdemes változtatni. Kenyér helyett négybe vágott krumplit kell az üveg aljába tenni, és attól is megindul a forrás. Szőlőlevél, kapor, fokhagyma, só ugyanúgy kerül bele – tette hozzá Korom Ferencné.

Ötezer tő szabadföldi uborkát termel, és a friss uborkasalátára esküszik, gyermekei pedig ripsz-ropsz keverhető joghurtos öntettel eszik. Így csak a legvégén a maradékot rakja el: uborkatermelőnek nincs ideje ilyesmire. Kétnaponta szed és válogat, közben locsol. Nála augusztus végén a paprikapalántázás vet véget az uborkaszezonnak, addig a piacra jár vele: eladni is művészet, nem csupán megtermelni.

Arrébb nyugdíjas néni próbál ötven forintig alkudni a kofánál, eredménytelenül. Aztán legyint, szerinte adja ő még olcsóbban is. Szerdán átlagosan valóban ötven forinttal többe került minden.

– Egy üvegbe három kiló fér, de a hozzávalókat se sajnálhatom ki mellőle – néz körbe még egyszer Molnár Gyuláné. Úgy dönt, inkább nem kovászol. Ördög Jánosék viszont nem is egy üveggel látnak hozzá, ahogy a púposodó cekkereket elnézem. – Az apró formásat csemegének rakjuk, a nagyobbat kovászolni. Nálunk a tényleg bugyogósra felforralt víz a titka, na és 16 deka só üvegenként. Még a kovi ubi is eláll télire – büszkélkedik.

– Viszik a kész savanyúságot, és pár napja belendült a kovászos uborka szezonja is. Aki nem bízik saját tudományában, visz tőlünk, mert ez biztosan ropogós – magyarázta Fischer Ferencné sándorfalvi savanyító. – Az uborkát termelőtől veszem, csak a hozzávalókat viszem a kertemből.


Mi drága?

A Mars téren a kovászolni és a csemegének való uborka kilója 60-160 forintért, a kígyóuborka 100-160 forintért kapható. A Retek utcai zöldséges mindkét félét 140-ért adja, az Olajbányász téri kispiacon 120-ért válogathatunk belőle. A közeli élelmiszerboltban mindegyik uborkának 140 forintba kerül kilója. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom