Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Uborkával világítottak, villámot csiholtak

Uborkával világítottak, villámot csiholtak
Két hét van még hátra, hogy a végzős középiskolások eldöntsék, melyik felsőoktatási intézménybe jelentkeznek továbbtanulni. Ehhez igyekezett étvágyat gerjeszteni szombaton a szegedi egyetem fizikai intézete.

A beharangozott húzónév, Szabó Gábor fizikus, rektor megbetegedett. Helyette Ignácz Ferenc mutatta be kedvenc kísérleteit a zsúfolásig megtelt előadóban, ahol a parányi fényeket, szikrákat kivetítőkön is élvezhette a közönség. A fizikus előbb kézi hajtánnyal elektromos töltést választott szét, és ezzel kis villámokat csiholt, majd szikrákat állított elő, de ezt csak a legfigyelmesebbek vehették észre. A rutinos előadó meg is jegyezte, ebben különbözik a kísérleti fizika az elméletitől: a kréta mindig működik. Az is kiderült, hogy világít a fizikus, ha kiég a villanykörtéje és nincs kéznél másik. Savanyú uborkába rézdrótot, majd abba áramot vezet. A szakember meg is jegyezte rögtön otthon senki ne csinálja utána, mert veszélyes.
 

Uborkával világítottak, villámot csiholtak

Két békéscsabai gimnazista, Skoperda Anna és Kelemen Kitti jelenleg leginkább a csillagászat iránt érdeklődik, de más szakirányok bemutatóit és a laborgyakorlatokat is megnézték. A lányoknak két évük van még a nagy döntésig, és a csillagászhallgatóknál be is bizonyosodott, határ a csillagos ég.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pogátsa Zoltán: Nem lehet ilyen keveset költeni az oktatásra

A közmunka helyett a megszüntetett átképzésekkel, az oktatásba tett sokkal több pénzzel lehetne az ország versenyképességét növelni. Tovább olvasom