Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ugocsai: Nem adtam pénzért azt, ami ingyenes

Szeged - Nem fordult elő, hogy betegeknek pénzért adtam, adtunk volna olyan injekciót, amit az OEP számukra ingyen adna – reagált a vádra Ugocsai Gyula szegedi szülész-nőgyógyász.
„Amikor felfedezték az endómat, az orvos szerint nekem már nem jutott az ingyenes keretből, de beszerezte volna nagyker áron, 25 ezer forintért szurinként. Én nem akartam nevesíteni, de ha már felhoztad: Ugocsai Gyuláról van szó." Ez a bejegyzés 2002 áprilisában került föl az endometriózisban szenvedő nők számára létrehozott honlap fórumára.

Most pénteken a Népszabadságban jelent meg egy cikk erről: a szöveg szerint az OEP vizsgálódik, mert felmerült a gyanú, hogy egyes betegek pénzért jutottak hozzá olyan készítményhez, amelyet ingyen kellett volna megkapniuk. Ezt a nőgyógyászati betegséget műtéttel és egy injekcióval is lehet kezelni, utóbbi 38 ezer forintba kerül, de ha a beteg állapota indokolja, százszázalékos OEP-támogatással megkapja. A Dél-Alföldön a szegedi egyetem női klinikájának orvosa, Keresztúri Attila jogosult az ingyenes injekció fölírására.

Lejáratás? 

Az orvos feltételezi, egy szakmai kör téves információkkal próbálja lejáratni őt. – Kedden Barcelonában, egy kongresszuson valaki már mondta – és erről értesítettek –, hogy egy velem kapcsolatos cikk hamarosan meg fog jelenni a sajtóban. Azóta érnek támadások, mióta az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottsága egyhangú szavazattal engedélyt adott két új lombikbébi-klinikának a működésre. Ennek a bizottságnak alelnöke vagyok, egyik kollégámat – akivel perben állok – kizárta belőle a tudományos tanács.

A szentesi kórház főorvosa, Ugocsai Gyula maga vitte el hozzá a betegek dokumentációját a klinikára, hogy fölírassa a készítményt. Keresztúri azt mondta, azzal, hogy ezt hol váltják ki, és ki adja be, nem neki kell foglalkoznia. A lap kétszeri kérdésére – előfordult-e, hogy „nagyker áron", 25 ezer forintért adott be ilyen injekciót magánrendelésén; illetve ingyen járó injekciót adott volna be pénzért – Ugocsai azt felelte, erről nem nyilatkozik, mert „ez az orvos-beteg viszonyhoz tartozó, bizalmas kérdés".

A cikket lapunk honlapunk is átvette rövidítve. Tegnapig 17-en szóltak hozzá. A többség szidta az 52 éves orvost, de volt, aki megvédte. Az érintett saját nevén bejelentkezve válaszolt a vádakra. Vasárnap délután hívtuk telefonon.

– Nem fordult elő, hogy pénzért adtam, adtunk volna injekciót olyasvalakinek, akinek ingyen járt – szögezte le Ugocsai. A felvetésre – miért nem ezt válaszolta a Népszabadság kérdésére – azt mondta: ezért ismerősei is megrótták a cikk megjelenése után. Dehát méltatlannak tartotta a feltételezést is, és nem gondolta, hogy magyarázkodnia kell. – A történtek megítélése szempontjából fontos körülmény, hogy az érintett betegségben szenvedőknek csak 10-15 százaléka jogosult arra – a szövettanilag is igazolt diagnózis alapján –, hogy ingyen kapja meg a készítményt, 85 százalék nem – mondja. – De mivel az injekció e többség számára is hatékony, használjuk, ebben az esetben pénzért rendeljük. Ez a két csoport szerencsétlenül összemosódott ebben a történetben. Állok az OEP-vizsgálat elé.

Olvasóink írták

 • 13. Böbe52 2008. augusztus 11. 16:22
  „Amit elfelejtettem megírni, hogy rokk.nyugdíjas vagyok és soha
  nem kért tőlem pénzt.
  Amit szántam neki köszönettel vette de a kis összeg ellenére is bármikor mehetek hozzá kézcsokal fogad.
  Több kispénzű ismerősöm is hozzá jár nagy megelégedetségel!!!
  Jó volna ha már leszálnának róla és mindenki a saját dolgával foglalkozna!!!”
 • 12. Böbe 52 2008. augusztus 11. 16:13
  „Több mint tíz éve vagyok-betege Dr.Ugocdai Gyulának.
  Már túl estem sajnos a nagyműtéten és sok más dolgon is.
  Nála elég egy telefon és udvariasan fogad is. Még hétvégén sem sajnálta az időt mikor olyan problémám volt.
  Kár ilyen lelkiismeretes orvost mocskolni aki a betegeiért él.
  Nagyon sajnálom, hogy az OEP.vizsgálati eredményét nem közli a Délmagyar.
  Pedig fekete-fehéren leírják, hogy semmi féle szabálytalanságot nem követett el a Dr-ur!!!!!
  Ugy látszik az ujságírónak nem érdeke az igazat megírni!!!!
  /vagy valaki irányitja a háttérből?/
  Már meglehetett tanulni az évek alatt,hogy nem minden igaz amit
  össze-vissza firkálnak az ujságírok. Nekik csak egy a lényeg,hogy minnél nagyobb példányszámban adják el az ujságot.”
 • 11. PE 2008. július 22. 21:06
  „Ugocsai doktornak van egy nagyon nagy és megbocsáthatalan bűne: lényegesen nagyobb szaktudással és ineligenciával rendelkezik sok kollégájánál. Ezt soha nem bocsájtják meg neki.Én kivételes embenek tartom! Remélem tudja, hogy nagyon sok nő örök hálával gondol rá- én is -, akik nem írnak ide, de vannak! Remélem ez erőt ad neki ahhoz, hogy átvészelje ezt a méltatlan helyzetet! Vannak, kik azonnal ugranak, ha valakit gyalázni lehet, anélkül, hogy tudnák, miről van szó egyáltalán (undorító egy állatfajta)”
 • 10. Keresztesné 2008. július 22. 14:21
  „Csak még egy gondolta erejéig.:
  A KLINIKÁR jártam kezelésre, hogy teherbe tudjak esni. Ott IS felírtak olyan injekciókat, ami 30.000-Ft-ba került 1-1 heti adag és 3x kellett kiváltani. Sajnos a kezelés nem járt sikerrel. Minden komolyabb vizsgálat nélkül azt a választ kaptuk, hogy a férjemmel mindketten egészségesek vagyunk, mégsem tudtam áldott állapotba kerülni. Ha az ottaniakon múlik, igencsak százezrekben mérhető összeget kellett volna még költenünk arra, hogy esélyt adjunk magunknak a gyermekálldásra.
  Egy ismerősünk (aki ugyanígy járt) ajánlotta dr. Ugocsai Gyula doktorurat. Ő a leleteim alapján 4 betegségfajtáról beszélt részletesen és az egyikre azt mondta, ez lesz a baj. S LÁSS CSODÁT, IGAZA LETT!!! A doktorúr tudásának és egy kis műtétnek köszönhetően most 2 gyermekes anyuka vagyok, s ez a kincs számomra felbecsülhetetlen. S hogy az injekciókért is pénzt kért volna...hazugság!!!!
  Jó lenne, ha a sárdobálók fölös energiáikat inkább saját maguk továbbképzésére fordítanák és nem mások mószerolására!!
  Doktorúrnak pedig erőt, egészséget és kitartást kívánok!!!”
 • 9. Keresztesné Szilvia 2008. július 22. 14:01
  „Olvasva a hozzászólásokat...Nem tudok többet hozzátenni Nagy Nóri szavaihoz. Valóban talpig úriember a doktorúr, s szakmai tudásához kétség sem fér. Minden tiszteletem és megbecsülésem az övé.
  Lehet, hogy vannak szakmai viták orvos és orvos között, de mint betege, ebből semmit nem vettem észre. Maximálisan a szakmájának, a gyógyításnak él, ezért állok értetlenül az ezirányú vádakat hallva, olvasva.
  Én csak annyit mondanék, szégyelljék magukat azok, akik a doktorúr bemocskolásával akarnak hírnevet szerezni.”
 • 8. amoni 2008. július 21. 19:44
  „Hümmm... Azért, ha az említett frissen engedélyezett lombikbébi központ ugyanaz, mint amelyik vezető főorvosa megegyezik azzal, aki korábban egy másik intézményben szintén TB támogatott laparoszkópiáról állította azt a pácienseknek, hogy a TB nem támogatja, mert túl jó eszközzel végzik (erről is volt már újságcikk, miszerint nyomoznak, pár éve), egyúttal megegyezik azzal az intézménnyel, amelyik pofátlan módon nyitás után 4 hónappal úgy hirdeti magát, hogy szemben az európai 30%-os és magyarországi 33%-os lombiksikeraránnyal, nekik bizony 51%-os a sikerességi rátájuk (nyilván nem többezres adatok alapján, nyilván gyerek még egyetlen kezelésből sem született, természetesen nem tudjuk az érintettek korcsoportjait - ha egyáltalán több korcsoport volt már)
  - szóval erre én annyira nem lennék büszke, hogy engedélyeztem.”
 • 7. Nagy Nóra 2008. július 21. 11:59
  „A doktorúr betege vagyok 15 éve.
  Ezen időszak alatt a ,,szokásos" női panaszokkal is kezelt.
  Természetesen ezekkel is mehettem volna a körzeti nőgyógyászatra, de nem tettem inkább Őt választottam, mert megbíztam mind benne, mind a szakértelmében, és jól tettem!
  A gyermekvállalásom hírét örömmel fogadta, kedvesen, türelmesen, és nagy szakmai tudással kísérte végig a várandóságomat.
  A szülésem élmény volt, tényleg nem közölte mennyit kér, az első hívásra megjelent és ,,nyugodtan" kivárta, míg a lányom megszületett.
  Nem siettetett és tisztelettel bánt mind velem, mind a kislányommal.
  Sajnos akkoriban nem álltunk túl jól ezért utólag a ,,szokásos" összeg töredékét tudtam neki adni, (amit nem kért) melyet megértéssel és tisztelettel kezelt!
  Soha nem éreztem nála azt, bármikor is hívtam, vagy kerestem fel személyesen, hogy terhére vagyok és ezért bármilyen módon csorbát szenvedett volna az ellátásom.
  Szaktudása és a NŐI nem tisztelete (csupa nagybetűvel) a legfontosabb, ami évekig mellette tartott!
  Tény hogy mindenkinek szabad az ajtó mind befele mind kifele, aki úgy dönt Vele kezelteti magát az vállalja ennek a ,,terheit", egy maszek nőgyógyász bizony sokkal többe kerül mint a körzeti, de sokkal többet is ad!
  Kívánom a Doktor úrnak, hogy továbbra is dolgozzon, ne foglalkozzon az áskálódásokkal, és ne feledje azt a sok örömöt és boldogságot, amit a betegeinek adott, vagy azzal hogy meggyógyultak, vagy egy egészséges kisbabával!
  Minden Jót Kívánok Neki!”
 • 6. Vassmm 2008. július 21. 11:31
  „Szeretném cáfolni hogy a doktor úrnak csak gazdag betegei vannak!Miért kell nagy szaktudású embereket bántani? Senkit nem kényszerített hogy hozzá járjon , mehettek volna a körzeti nőgyógyászatukra is vagy választhatták volna egyenesen a Klinikai Központot is! valamiért mégis hozzá jártak és Őt választották! Arról kellene inkább beszélni hogy mennyi beteg nőn segített és mennyi nőnek lett egészséges , szép gyermeke a dokinak köszönhetően!!! Ő az az ember, aki mindig precízen , pontosan elmagyaráz mindent és felvázolja a választási lehetőségeket!Mindenki maga dönt!
  Szegeden pont a Klinika az ahol minden orvos előre közli hogy "mennyibe kerül nála egy szülés".Tisztelet a kivételnek , ha van még ilyen!Nekem Ő soha egy szóval nem mondta hogy a szülésért fizetnem kell!Ebben biztos kivétel!!!Ugocsai doktor eláztatása egy olyan lavina ,amit olyan orvos "kollegák" indítottak el , akik féltékenyek az Ő szaktudására és sikereire!
  Én csak kérem a doktor urat ,ne vegye el a kedvét a munkájától ez a sok mocskolódás és tartson ki!Sokan vagyunk akik kiállunk mellette , és köszönjük azt amit értünk tett és remélhetőleg még tenni is fog!!!”
 • 5. hencida 2008. július 21. 10:56
  „Sajnos nekem is 6x35000.-ot kellett fizetnem a szurikért, pedig az előzetes műtét során a zárojelentésben is szerepelt, hogy súlyos endóm van. A klinikán mondták, hogy ingyen járt volna a szuri. A műtét összegét még nem is mondtam, amit ugyancsak előre közölt a doki hogy ennyi lesz. Akkor hol itt az igazság? Az lett volna a dolga, hogy elküldje a beteget a klinikára ahol felirják a szurit neki és majd az illető kiváltja magának. Senki nem kérte tőle, hogy a drága idejét pazarolja. Bár elég jó órabére lett utánaszámolva...”
 • 4. statisztikus 2008. július 21. 10:17
  „"A történtek megítélése szempontjából fontos körülmény, hogy az érintett betegségben szenvedőknek csak 10-15 százaléka jogosult arra - a szövettanilag is igazolt diagnózis alapján -, hogy ingyen kapja meg a készítményt, 85 százalék nem - mondja."

  Itt van a kutya elásva!!! Ha az orvos OEP támogatottként tüntet fel olyan eseteket, amelyek nem azok, akkor úgy meghurcolják, hogy csak úgy zúg. (Nyilván feltételezeik, hogy zsebbe fizettek a kedves paciensek.) Szerencsétlen orvosnak nemcsak a beteg állapotát kell néznie, hanem azt is, hogy hogyan áll a gyógyszerfelírási-statisztikája . Mivel az elvárható statisztika a legnagyobb empátia mellett is 20-80%, 5 x többen lesznek azok, akiknek fizetniük kellett, Nem irigylem Doktor Úr.
  Az OEP szerint a műtét mennyibe kerülne 250 ezer Kb., akkor miért ez a szigorúság a gyógyszer finanszírozása terén. Vagy meg kellene várni, hogy a beteg olyan állapotba kerüljön, hogy már OEP térítéssel is megkaphassa az oltást? Félelmetes!”
 • 3. egy nő 2008. július 21. 09:56
  „Nekem myoma miatt javasolta Ugocsai doktor az endometriozis gyógyszert. Sajnos TB támogatás nem járt rá, viszont hála Istennek a méhemet nem kellett kivenni.”
 • 2. Bönditz Lászlóné 2008. július 21. 08:24
  „Sajnos az én családomban is volt ilyen és igenis a doki pénzért is adott olyan inyekciótis amit ingyenes lett volna. Ez kb: 10-éve volt és a gyógyszertárba derűlt ki , hogy ezt a készitményt ingyen járna . De a nővérem igenis pénzért kapta még pedig nem is kevés összegért, 1-db-ot 100.000 ft adott be a nővéremnek. Ebből összesen négyet akart de először mondta a nővérem és a férje , nem -e lenne elég kettő? Ez a készitmény megállította a havi ciklust . ja még valami a doki nagyon szerette a gazdag pácienseket ezt ki merem jelenteni. "családtag"”
 • 1. Nikolett12 2008. július 21. 06:01
  „Jól képzett orvos-most kezdjük ki Őt is,mint Geréb Ágit!Maradjon a "középszintű" orvostársadalom a magyaroknak-nem?Mit is akarunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maszekban jól megy a fogászati ügyelet

Szeged - Mivel júliustól már nincs éjszakai és hétvégi délutáni ügyelet a fogklinikán, aki nem bírja… Tovább olvasom