Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Ugyanúgy rosszalkodik ép és fogyatékos

Ópusztaszer - Fogyatékos gyermekek és fogyatékos szülők ép gyermekei együtt táboroznak az ópusztaszeri kempingben, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete szervezésében.
– Itt nincsenek fogyatékosok vagy épek, itt csak gyerekek vannak – reagál az ópusztaszeri kempingben tegnaptól vasárnapig megrendezett Integr-ÁLOM tábor szervezője, Tóth Rita, mikor a naiv újságíró megkérdezi: a 25 résztvevő gyermek között hány fogyatékkal élő van.
Pont ez a pláne a táborban: fogyatékos gyermekek és fogyatékos szülők ép gyermekei együtt töltik az időt, 5 állandó felügyelő és 2 nappali segítő segítségével. Kerekes székes akadálypálya, focilabda, tollaslabda, kézműves foglalkozások, logikai játékok – mindenki mindent kipróbálhat.

– Lesz Ki mit tud? is. Egy Pa-Dö-Dő-számot éneklünk. Már otthon gyakoroltuk – újságolják a csongrádi Down-szindrómás gyerekek, Németh Bianka (13), Kátai Zita (17) és Berkes Luca (17). Az akadálymentes faház negyedik lakója az ép Németh Annamária Viktória (9). – Nem csúfolom őket, játszunk, beszélgetünk – mondja –, ők is ugyanúgy rosszalkodnak, mint én.

Együtt könnyebb. Fotó: Segesvári Csaba
Együtt könnyebb.
Fotó: Segesvári Csaba

Azért van, hogy kellemetlen helyzetbe kerül. – Ha kicsúszik a számon, hogy buta. Akkor szégyellem magam kicsit – vallja be. Egymástól, észrevétlenül tanulnak toleranciát.

 Lajosmizséről jött a víz

A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete a megyei önkormányzat támogatásával rendezi meg a 3 napos tábort. Sokan összefogtak érte: a sportszereket a dóci iskola, az ásványvizet egy lajosmizsei vállalkozó, Balog Zoltán hozza. Minden előadó ingyen jött el a 8–17 éves, Csongrádról, Szentesről, Szegedről, Dócról, Ópusztaszerről érkezett gyerekekhez.

– Engem nem zavar a fogyatékos szó, mondhatod. Azt nem szeretem, ha a suliban direkt a sarkamba lépnek – vázolja az illemtant Zita. Úgy tapasztalja: az emberek többsége nem tudja, mi az ő betegsége. Ez nem baj – mondja, ettől speciálisnak érzi magát.

A faházakban nincs küszöb – így Németh Ádám (13) is könnyen közlekedik kerekes székével. Enyhén mozgáskorlátozott: rövidebb távokra saját lábán el mer indulni, de iskolába, kirándulni kerekes székben megy. Testvérére, a 19 éves Dórára számíthat – a lány a mozgássérültekkel foglalkozó, budapesti Pető-intézetben szeretne dolgozni. Persze Ádám miatt is.

Mellette szinte folyamatosan mosolyog öccse, aki bevallja: „amíg nem ismertek, csúfoltak a suliban. De most már rendesek". S hogy milyen a jó ember? – Nem bántja a másikat – ad receptet. Indulunk, de nem találjuk a ház előtt hagyott kerekes széket – Annamari belehuppant, s nagy nehezen hajtani kezdi. – Hú, de nehéz – szuszog, majd Ádámhoz érve segít a fiúnak visszaülni. Együtt könnyebb.

Olvasóink írták

 • 5. kígyászölyv 2009. augusztus 16. 22:44
  „moderálva sértő”
 • 4. flexsnake 2009. augusztus 16. 12:46
  „persze, értelmi fogyatékost integrált képzésben... aztán csodálkozunk hogy nem tudja ellátni magát. Némelyiknek speciális képzésre van szüksége, teljesen más a tanulási igényük mint az átlagnak. Több szakember kellene és szegregált iskola azoknak akik tanulmányaikban nem tudnak úgy haladni ahogyan a többi. A többi nem lesz velük toleráns, ők meg nem tehetnek róla.
  Egy mozgássérült tökéletesen tud tanulni átlagiskolában de a más gonddal küszködő már nem.”
 • 3. klj_54 2009. augusztus 16. 09:22
  „Erre jó módszer az integrált képzés.
  De mivel az illetékesek éppúgy félnek mint a tudatlan többség (!), nem támogatják:(”
 • 2. True 2009. augusztus 15. 20:56
  „Sokat tanulhatnánk tőlük!”
 • 1. Ajna 2009. augusztus 15. 17:21
  „:) szép ... :) együtt könnyebb :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemőre vágynak az örökbefogadók

Szeged - Évek telhetnek el, míg valaki örökbe fogadó szülő lehet. A lista hosszú: Csongrád megyében jelenleg 54 házaspár vár gyermekre. Tovább olvasom