Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Ügyelet: még mindig nincs megállapodás

Szeged - Egyelőre nem született megegyezés a gyógyszertári ügyelet ellátásáról Szegeden. A városban 40 patika van, ebből hetet a Feketesas Pharma Kft. üzemeltet. Mivel nagy a forgalmuk, a többi gyógyszertár azt szeretné, ha ők vállalnák el a feladatot.
Az április elején összehívott egyeztetésen nem született megegyezés a készenléti és ügyeleti ellátásról a szegedi gyógyszertárak között. A problémát az okozza, hogy a plázában működő gyógyszertár nem vállalja tovább a feladat ellátását. Ha nincs „önkéntes ügyeletes", akkor valamennyi közforgalmú gyógyszertár kötelezhető a feladat ellátására. Az ÁNTSZ kénytelen hatósági döntést hozni, és ki kell jelölnie azokat a gyógyszertárakat, amelyek kötelesek ellátni ezt a feladatot.

Szegeden több mint 40 patika található. Ebből hetet a Feketesas Pharma Kft. üzemeltet Pingvin patika és Panda patika elnevezéssel, a belvárosban, lakótelepeken és Újszegeden. A Tisza mentén más városokban is működnek „A kicsit más gyógyszertárak" szlogenű Pingvin patikák. Dr. Görög Judit igazgató szerint ezek a patikák annyiban „mások", hogy állják a sarat a piaci versenyben, színvonalasak, árukészletük nagy, önkiszolgáló polcokkal, gyógynövénnyel, gyógyászati segédeszközökkel, akciókkal és hűségpontokkal is várják vásárlóikat. Mivel forgalmuk folyamatosan növekszik, a többi gyógyszertár azt szeretné, ha ők vállalnának többletkötelezettséget, és ellátnák az ügyeleti feladatokat.

Pingvin patika a Csongrádi sugárúton. Fotó: Schmidt Andrea
Pingvin patika a Csongrádi sugárúton.
Fotó: Schmidt Andrea

– Több ötletünk is volt a szegedi ügyelet megoldására, de sajnos nem született megállapodás a patikák között. Javasoltuk például, hogy húzzunk 1–2 kilométeres kört a központi orvosi ügyelet körül, és azok a gyógyszertárak, amelyek a körön belülre kerülnek, vállalják el az ügyeletet. Így cégünk három patikáját érintette volna a kötelezettség – magyarázta dr. Görög Judit.

További lehetőségként felajánlották, hogy „bevállalják" egész Szeged gyógyszertári készenlétét és ügyeletét, amennyiben a többi patika szombat délután és vasárnap nem tart nyitva – a hétvégi ügyelet éjszakai része ugyanis veszteséges. Ez a javaslat sem nyert.

– Mivel a szegedi gyógyszertárak 17 százaléka hozzánk tartozik, további lehetőségként azt javasoltuk, hogy az összes ügyeleti teher 17 százalékát mi vállaljuk, ha a többi patika is vállalja a rá eső részt – mondta dr. Görög Judit. Azt is felvetették, hogy kérjék fel a várost, anyagilag támogassa az ügyelet, ahogyan Budapest egyes kerületeiben is teszik.
Megegyezés végül nem született. Mindenki az ÁNTSZ hatósági döntésére vár.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2009. május 13. 20:04
    „Hát, gyógyszerész néni a Csongrádin, egy angyal :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan öregszik az akácvirág

Kistelek - Kevesebb, ezért drágább lesz idén a méz. A hosszú tél miatt később fejlődnek ki a munkás… Tovább olvasom