Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ügyelet mindhalálig: a szegedi patikák fele évente kétszer éjjel is szolgál

Csongrád megye - 47 szegedi gyógyszertár közül csak 25 kénytelen éjszakai ügyeletet adni. A két éve bevezetett forgó rendszer ellen nem tiltakoznak, csak dohognak a páciensek és az érintett kis patikák. Évi 10–12 millió forintért lehetne állandó ügyelőt találni. A városi közgyűlés egészségügyi bizottságát még senki sem kereste támogatásért.
– Óriási teher az ilyen kis patikáknak, mint a mienk, az éjszakai ügyelet egy-egy hete – jelenti ki Halász Jánosné. A szegedi Angelica Gyógyszertár vezetője tegnap délután épp hazafelé készülődött, hogy lepihenjen, mielőtt nekivág a 22 órakor kezdődő, a húsvéti ünneppel nehezített ügyelős hétnek. Azt mondja, előfordult már, hogy egy éjjel három tetanuszoltást is eladott. Erre beszerzett tíz ilyen szert, de a nyakán maradt, mert később már senki sem kérte.

– 168 órát egyfolytában felelősséggel dönteni – ezt várják el az egyszemélyes patikák vezetőitől! – háborog Baumgartner Ildikó. A József Attila sugárúti kis gyógyszertár vezetője szerint még szundikálni sem lehet az ügyeletben, mert 30–60 percenként csöngetnek a páciensek. Méltánytalannak tartja, hogy amíg a kicsi gyógyszertárak 7 éjszakán át izgulhatnak, hogy rendelkeznek-e az épp kívánt gyógyszerrel, addig a lánchoz tartozók egy részén nincs ilyen teher, sőt: kedvezményekkel és akcióikkal csábítják tőlük a pácienseket.

Vevőre várva. Halász Jánosné szerint óriási teher egy-egy ügyelős hét a kis patikáknak. Fotó: Karnok Csaba
Vevőre várva. Halász Jánosné szerint óriási teher egy-egy ügyelős hét a kis patikáknak.
Fotó: Karnok Csaba

Nem panaszkodik senki a tiszti főgyógyszerésznek, Boros Péter szerint bevált, két éve jól működik a szegedi gyógyszertári ügyeleti rendszer. Az utóbbi időszakban alapított 3 új patika is beszállt a körforgásba. A főgyógyszerész szerint az éjjel-nappal nyitva lévő hipermarketekbeli patikákra nincs szükség a rendszer működtetéséhez. Szerinte egyébként is kívül esnek a tömegközlekedéssel is jól megközelíthető körön. Szeged 47 közforgalmú gyógyszertára közül ugyanis az a 25 látja el forgó rendszerben a kötelező éjszakai szolgáltatást, amely az orvosi ügyeleti rendelőhöz közel, a „tágabb belvárosban" található. Az egészségügyi bizottságot sem kereste senki az éjszakai ügyelet miatti panasszal vagy kéréssel – válaszolta kérdésünkre Kozma József. A közgyűlési testület elnöke azt tapasztalja: működik a rendszer.

Makó a kivétel

A megye nagyvárosai közül Csongrádon, Szentesen és Hódmezővásárhelyen mindegyik patika kiveszi részét – hetenkénti váltásban – az ügyeleti szolgálatból: Csongrádon 5, Szentesen 10, Hódmezővásárhelyen 14 gyógyszertár üzemel. A kivétel Makó, ahol a 8 patika közülük csak 5 vesz részt a hetenként forgó ügyeletben.

– Botrányos, ami éjszakai ügyelet címén Szegeden történik. Ez a pácienseknek nyújtott kötelező szolgáltatás nem csupán a patikákra, hanem Szeged önkormányzatára is feladatokat ró – véli Zolnay Kriszta. Az éveken át éjszakai ügyeletre kijelölt Kígyó Patika vezetője a fővárosi gyakorlatra hivatkozik. A feladat veszteséges, ennek ellensúlyozására pénzügyi alapot hoztak létre, amelyből fizetik az ügyeletet vállaló extra költségeit. Szegeden egy ilyen pénzalaphoz forgalomarányosan minden patika hozzájárulhatna, és ezt kiegészíthetné a helyi önkormányzat. Becslése szerint a két pluszgyógyszerészt és a rezsit ki lehetne fizetni évi 10–12 millió forintból. Ennyiért lehetne állandó éjszakai ügyelőt találni.

Törvények, panaszok

Kötelező fenntartaniuk az erre kijelölt gyógyszertáraknak az éjszakai ügyeletet. Ám nincs jogkövetkezménye annak, ha például az e körbe bevont pici raktárkészletű patika éjjel nem tudja kiadni az ügyeletes orvos által felírt életmentő szert. Igaz, a patikus sem tehet panaszt, ha a páciens egy 3 hete felírt vény miatt riasztja hajnalban. Lapunkban többször írtuk: bedobta a törülközőt 2009. március végén a Szeged Plazában működő Gyógyszertér patika, amely a Kígyótól egy évig átvette és vitte az állandó ügyelet terhét. Akkor az ÁNTSZ forgó rendszerű éjszakai ügyeletet írt elő. Ez ellen tiltakozva néhány kisebb patika a bírósághoz fordult, de – információink szerint – még nem született ítélet.

Olvasóink írták

 • 15. Smerdis_of_Arshak 2011. április 25. 18:16
  „nehogy már sajnáljam őket vazze, ilyen árréssel... új hatóanyagot nem nagyon találtak fel 50 éve, csak a régit csomagolják újra :)”
 • 14. bambinaXX 2011. április 24. 02:33
  „13! bocsi - nem veszek újat, ha nem kell(panadolt, nurofent-felbontva nem lehet sokáig tárolni). szerencsére nem betegesek, évente kb. 2szer kell.. és ha a patikáknak elő van írva, hogy kell ügyelet, akkor elvárom, hogy vhol tudjak venni.
  egyébként jártunk úgy, hogy ügyeletre, majd patikába kellett rohanni-nem láz, hanem-váratlan allergiás reakció miatt - ezt (és még jónéhány dolgot) nem lehet "előre bekalkulálni"..”
 • 13. macs 2011. április 22. 09:49
  „9. bambinaXX,
  bocsi, de nekem azt tanította az anyukám, ha kisgyerek van a házban lázcsillapitó és még néhány alapgyógyszer mindig legyen otthon.”
 • 12. Herli 2011. április 21. 10:09
  „orvos a ,,cito", ,,statim" vagy ,,periculum in mora" jelzést feltüntette

  Na ezt a hókusz-pókusz latinozást azonnal betiltanám.
  Ezzel etetik a pórnépet.
  Mindent magyarul kérem, hisz ezt a nyelvet ismerjük.
  Latinozzanak egymás közt, de NE a zárójelentésben!!!!!!!!!!!!!!! Azt magyarul kérem. Kérem!”
 • 11. Dema 2011. április 21. 09:25
  „De miért nem dobják össze azt a lét a sok kis patika, és megbíznának egy központi patikát aki mindig ügyeletes lenne!
  Ott lenne minden, és a Betegek is tudnák mindig hova kell menni éjszaka!”
 • 10. Bandi78 2011. április 21. 07:12
  „A 25 patikából be kell zárni 10-et, és a maradék 15 már a nagyobb forgalommal örülni fog hogy ügyeletet tarthat. Régebben nem volt ennyi patika, és mégis működött minden.”
 • 9. bambinaXX 2011. április 21. 03:58
  „4, 6! amióta nekik is jár a Dr., ez csak fokozódott..

  5! ne haragudjon, de ha a gyerekem éjjel lázas és pl. lázcsillapító kell, akkor pont leszarom, hogy a patikus mennyire fáradt!!
  Ha kutya kötelességük ügyelni és nincs annyi ember: ne üzemeljen. Ez a verseny. Lehet, hogy fura, de másutt is ez van..”
 • 8. tol 2011. április 20. 16:54
  „én még nem találkoztam pökhendi patikussal Szeged. Legalábbis a belvárosban nem. Aztán meg: vannak dolgozók, meg vannak tulajdonosok... Szóval, a bérezés igen nagy szórást mutat, csak semmi irigykedés! Piszok sokat kell tanulni a patikusoknak piszok kevés szakmai- és társadalmi megbecsülésért cserébe.”
 • 7. macs 2011. április 20. 13:23
  „Bocsi, de ha ennyire nem akarják bevállalni az ügyeletet, akkor miért nem ülnek össze a város gyógyszerészei és beszélik meg, hogyan lehetne a problémát kezelni, hogy a kecske is jól járjon és káposzta is megmaradjon. Például valamelyik belvárosi gyógyszertár elvállaná az ügyeletet, de a költségekbe beszállnának a többiek. Ez csak egy ötlet volt, lehet folytatni!!!!”
 • 6. métely 2011. április 20. 13:08
  „4. dowan 2011.04.20. 08:54
  "Az is röhejes, hogy én kérek elnézést, néhány patikában ha kérek valamit."
  Azt hittem, ez csak nekem tűnik fel, de látom, nem vagyok egyedül. Elképesztő, némely gyógyszertárban mennyire élet és halál urainak gondolják magukat az ott dolgozók.
  Én úgy gondolom, az orvosi ügyelet közelében lévő patikának kellene vállalnia a gyógyszertári ügyeletet. Nyilván ennek az anyagi vonzata nem mellékes, de erre megvannak az illetékesek, akik kidolgozzák a financiális részleteket.”
 • 5. patikus 2011. április 20. 10:38
  „1. Az ügyelet célja, alapvető feladata: a sürgős szükség miatt jelentkező betegek ellátása. A sürgős szükség: az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Ilyen esetben a beteget az orvos helyben, látja el az ,,életmentő" gyógyszerrel, és nem kell a betegnek éjnek idején ügyeletes patikát keresni, hogy ehhez hozzájusson.
  2. A gyógyszertári ügyelet igénybevétele akkor minősül indokoltnak, amennyiben gyógyszer kiadása olyan orvosi vényre történik, amelyen az orvos a ,,cito", ,,statim" vagy ,,periculum in mora" jelzést feltüntette, és amelyet az ügyeleti (készenléti) szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állított ki. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy az estek 30-40%-ában veszik indokoltan igénybe a betegek a gyógyszertári ügyeletet (vagyis a fentiek szerint), az esetek többségében a patika kényelmi szolgáltatást nyújt. (több napos, hetes receptekkel jönnek, vagy éppen elfogyott otthon a fogyasztó tea, vagy a cumi elveszett, stb.) Ezekben az esetekben 370 Ft ügyeleti pótdíjat kell a betegnek fizetni, melynek semmilyen visszatartó ereje nincs az éjszakai patikai ,,shoppingolókkal" szemben.
  3. Az valóban a rendszer hibája, hogy sok gyógyszertárban nincsenek meg az ügyelethez a személyi minimum feltételek, mégis ügyelniük kell. (pl.: az egy gyógyszerésszel működő patikában, egy forgalmas ügyelet másnapján a patikus hogyan tud felelősséggel betegeket ellátni?!) Igen furcsa anomália az, hogy az ÁNTSZ úgy kötelezheti a patikákat ügyeletre, hogy nem köteles figyelembe venni a gyógyszertár humán és gazdasági teherbíró képességét.
  4. A tetanusz vakcinát a betegnek meg kell kapnia a sérülése ellátásával egyidejűleg, (nem majd valamikor, a beteg által hozott tetanusszal) amennyiben a tetanusz fertőződés kockázata fenn áll. Csak így garantálható, hogy a beteg azt biztosan megkapja. (mert például előfordulhat hogy a beteg nem váltja ki a felírt injekciót, vagy nem megy vissza az orvoshoz azt beadatni, stb.) Nem is beszélve arról, hogy a sérülés ellátásának finanszírozásában a TB ezt is téríti az intézménynek. Tehát ha a beteg ezt a patikában veszi meg a TB azt duplán téríti meg, mivel a recept ellenében a gyógyszertár is megkapja a támogatást.
  Summa summarum, a gyógyszertári ügyeleti reformjára, az emberek fejében pedig paradigmaváltásra van szükség!”
 • 4. dowan 2011. április 20. 08:54
  „Elnézést ez egy szolgáltatás.
  Az orvosok is eléggé sokszor ügyelnek. És én már láttam átlagszínvonalon élő orvost,
  de még átlagszínvonalon élő gyógyszerészt nem.
  Szegeden lépten-nyomon nyílnak a gyógyszertárak. És panaszkodnak hogy veszteségesek.
  Elnézést, de ha egy ipar telítődik akkor bizony sokuk veszteséges lesz. Ez van.
  Akinek nem tetszik, nem kell gyógyszerésznek menni, és patikát üzemeltetni.
  Nekem is lenne egy két ötletem, hogy milyen foglalkotzással tudnék még több pénzt keresni, de nem vállalnám a velejáró dolgokat, ezért nem is csinálom. Ennyi.
  Az is röhejes, hogy én kérek elnézést, néhány patikában ha kérek valamit.”
 • 3. KamuNeni 2011. április 19. 18:04
  „Hat utalat helyett talan a pozitivat kellene nezni a patikusoknak is. Mi a pozitiv? Hat az hogyha valakinek gyogyszer kell ejszaka akkor hozza mehetnek!

  Miert pozitiv ez? Mertha a patikusnak eltorik a laba ejszaka, vagy rosszul lessz ejszaka akkor vannak mentosok es orvosok akik ejszaka is dolgoznak. Ha hirtelen csotores van a lakasban es nem tudja elzarni a csapot akkor van viz szerelo aki ejszaka is kimegy.

  Ha a patikus utalattal csinalja a munkajat es mindenkit lenezve kezel aki bemegy akkor persze hogy neki is utalatos napja es ejszakaja lessz. Ha arommel mosolyogva fogadja a vendegeket akkor o is jobban erzi magat.

  Utalat utalatot szul a szamely agyaban igy a sajatjaban is.

  Tehat fel a fejjel es el kell gondolkodni milyen jo is mikor valakinek sikerult segitseget kapnia. Mindenkinek a sajat szemelye a legfontosabb es biztos vagyok benne ha a patikusnak kell valami hirtelen segitseg akkor neki is nagyon jol esik mikor olyat talal. Foleg ha a segitseg nem utalkozva lehanyassal fenyegetve kezeli.

  Na mindegy ez a fajta gondolkodas meg messze van MO-n”
 • 2. Mignon 2011. április 19. 18:03
  „Csutak!

  Az minden nap benne van a helyi napilapban, hogy hol van az "ügyeletes gyogyszertar"...
  Erre, mifelenk legalabb is.”
 • 1. klj_54 2011. április 19. 17:41
  „Aki ezt kitalálta azt bizony kalodában a Széchenyi téren mutogatnám!
  Unokám betegségekor a klinika nem tudta megmondani ki az illetékes ügyeletes gyógyszertár!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiratkozás: órákig tartó sorban állás

Órákig álltak sorba a szülők tegnap az általános iskolákban, hogy beirassák leendő elsős gyermeküket. Az óvodákba is most lehet jelentkezni, ám ilyen hosszú várakozásra ott nem kell számítani. Tovább olvasom