Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Ügyvédcserét kért a gyilkos férfi

Szeged, Hódmezővásárhely - Ügyvédcserét kért jogerős ítélete előtt az a hódmezővásárhelyi férfi, aki 22 késszúrással végzett anyja élettárával. A védő nem látogatta meg elégszer az előzetesben: ez volt az indok.
Ügyvédcserét kért a Szegedi Ítélőtáblától T. Sándor, akit tavaly áprilisban aljas indokból, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés miatt nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék azzal, hogy leghamarabb 25 év múlva szabadulhat.

A hódmezővásárhelyi tanyavilágban élő 33 éves férfi – ahogy megírtuk – 2013 nyarán végzett anyja élettársával tanyájukon, 22 alkalommal szúrta meg felsőtestét és a fejét. T. Sándor kapcsolata nem volt jó anyjával és nevelőapjával, számos vita fajult tettlegességgé, kétszer feljelentés is született, aminek egyik vádiratát a gyilkosság napján kapta kézhez. Az ügyész súlyosításért, a védő az emberölés alapesetének megállapítása, és a büntetés enyhítése miatt fellebbezett: a másodfokú tárgyalásról tavaly október 15-én kapta meg az értesítőt a vádlott, aki azonban csak idén január 15-én döntött az ügyvédcsere mellett, amit szóban azzal indokolt, hogy védője kérése ellenére sem látogatta meg a börtönben, amiért panaszt is tett az ügyvédi kamaránál. A bíróság nem megfelelő indokokra hivatkozva először el akarta utasítani kérelmét, de amikor az ügyvéd közölte, hogy ilyen fokú bizalomvesztés mellett szívesen lemond a védelemről, mégis az elnapolás mellett döntöttek.

Az ügyvéd elmondta: egy vádlott meglátogatása a börtönben nem az ügyvéd, hanem a családtagok feladata, ő rendszeresen tartotta a kapcsolatot Facebookon a vádlott élettársával, többször volt T. Sándornál olyankor is, amikor a férfi azért hívta be a Dorozsmai úti előzetesbe, mert zárkatársai mondtak neki valamit ügyével kapcsolatban, ám azok akkora nagy butaságnak bizonyultak, hogy ezzel védekezni a bíróságon csak ártott volna ügyfelének. A védő mérges volt, mert a tárgyalás előtti napot csak ennek az ügynek szentelte.

Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: egy vádlott akkor és annyiszor vált ügyvédet, ahányszor csak akar. A törvény azt sem határozza meg, hogy ezt a tárgyalás előtt hány nappal kell megtennie. A védőcserének számtalan oka lehet: elégedetlenség, vagy mert a védőt valamilyen okból törölték a névjegyzékből. Ha valaki közvetlenül a tárgyalás előtt cserél ügyvédet, az általánosságban nem túl jó pont a bíróság előtt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesztüzem

Az Árkád és a Szeged Plaza egyeztet a bérlőkkel. Tovább olvasom