Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ügyvédnek készül az orvos-jogász

Szeged - Alig 40 orvos-jogász diplomával rendelkező szakember van Magyarországon, a fele orvosként, a fele jogászként dolgozik. A szegedi dr. Varga-Orvos Zoltán arra készül, hogy a jognak szentelje az életét. Miért végzi el valaki a két legnehezebb magyarországi egyetemet egymás után? – erről kérdeztük a 36 éves „doktor doktort".
– Az én történetemben a későbbi éles váltás oka egyértelműen az volt, hogy 18 évesen nem voltam elég érett a pályaválasztáshoz – mondta dr. Varga-Orvos Zoltán, akinek eredeti családneve is még az első választott szakmáját tükrözi. – Ez szerintem általános jelenség: a többség úgy választ pályát, hogy felméri, milyen tantárgyakból sikeres. Én is azért jelentkeztem a szegedi orvosegyetemre a békéscsabai gimnáziumi érettségi után, mert sikereket értem el biológiából és kémiából.

Neves szegediek

A 93 éves Varró Vince professzor iskolateremtő a gasztroenterológiában. A Pázmány Péter Tudományegyetemen 1946-ban először jogi, államtudományi doktori diplomát szerzett, utána végezte el az orvosegyetemet. Herczeg János orvosprofesszor 1966-ban fejezte be egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, életpályája a szülészeti és nőgyógyászati klinikához kötődik. Elmúlt 60 éves, amikor 2004-ben jogi diplomát is szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Ma a jogi kar emeritus professzora a statisztikai és demográfiai tanszéken.
Ugyanakkor nem volt „szerepelképzelésem", nem mértem fel elég közelről, mit jelent az orvosi hivatás. Felvettek, és summa cum laude minősítéssel el is végeztem az egyetemet. Az egyetemi évek második felében – amikor egy medikus jobbára először találkozik beteggel – szép lassan rájöttem, hogy az orvosi hivatás más személyiséget kíván. Ezért nem a gyakorló orvoslást, hanem a kutatást választottam az SZBK-ban, mivel a genetika érdekelt.

A fiatalember először PhD-hallgató volt. Mivel közben az Eötvös Kollégiumban lakott, a diákönkormányzatban vállalt szerepet, majd annak szeniorja lett, később szakkollégiumi koordinátorként dolgozott. A közösségi lét és egy nagy önvizsgálat vezette el a felismeréshez, hogy két dologhoz van érzéke, a tehetséggondozáshoz, valamint „a helyzetek méltányos rendezéséhez, gyakorlatilag a joghoz". Zoltán édesanyja tanár, akinek iskolai élménybeszámolóiból is sokat merített. 2009-ben, 31 évesen beiratkozott a Szegedi Tudományegyetem jogi karára.

– Nehéz időszakon vagyok túl – folytatta a júniusban végzett friss jogász. – A jogi diplomát költségtérítéses formában, levelezőn szereztem meg. Az 5 év alatt többféle megoldást találtam arra, hogy fenntartsam magamat, a családomat. Dolgoztam, felhasználtam a félretett pénzemet, volt, hogy rászorultam a feleségemre, a szüleim segítségére, illetve én mentem gyedre. Miközben más hasonló korúak élhettek a családjuknak, üdülni mehettek, én vizsgákra készültem.

Dr. Varga-Orvos Zoltán azt a vaskos dossziét mutatja, amelyik csak orvosi papírokból áll. Fotó: Frank Yvette
Dr. Varga-Orvos Zoltán azt a vaskos dossziét mutatja, amelyik csak orvosi papírokból áll. Fotó: Frank Yvette

Az egyetem végén újabb önvizsgálat következett: hogyan tovább? Zoltán megnézte, miként alakult a 40 hazai orvos-jogász pályája. Kiderült, az államigazgatásban sincs olyan életpálya, amelyikhez a jogi és az orvosi diplomára egyaránt szükség lenne, illetve, hogy Szegeden nincs olyan ügyvéd, aki orvosi végzettséggel is rendelkezik. – Ugyanakkor pont az ügyvédi szakmában lehet leginkább kamatoztatni a kétféle végzettséget, a szakdolgozatomat is orvosi műhibaperekből írtam – magyarázta a férfi, aki azóta egy neves szegedi ügyvédi irodában kapott lehetőséget a bizonyításra. – Az irodához pont most került egy ügy, amelyikben 200 oldal csak orvosi papírokból áll, ezen dolgozom éppen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ember miatt késik a bicikliút

Öt éve nem tud az állam építési engedélyt szerezni a 47-es melletti bicikliútra Szeged és Algyő között, mert az eljárást megtámadta egy telektulajdonos. Tovább olvasom