Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Új-Zélandon kezdett új életet Sík Márton nővére

Szeged - Szülésznőnek tanult Szegeden, majd Új-Zélandra költözött, és ott segíti tudásával a kismamákat és a babákat a szegedi Sík Márta.
Három éve él a Magyarországtól légvonalban közel 18 ezer kilométer távolságban lévő Új-Zélandon a szegedi Sík Márta. Sík Márton kajakos 28 éves nővére először akkor játszott el az új-zélandi élet gondolatával, amikor szülésznőnek tanult a szegedi egyetemen.

– Ekkor kezdtem el ma-uri masszázst tanulni, ahol sokat hallottam az ottani kultúráról és emberekről. Amikor megtudtam, hogy a világon talán ebben az országban a legnagyobb a szabadsága a gyermeküket világra hozó pároknak – hol, kivel és milyen körülmények között szeretnének szülni – egyből beleszerettem az országba – mesélte Márti, aki a tréning elvégzése után kelt útra Új-Zélandra, ahol azóta két rendelőben is dolgozik. – 4 kismamákra és kisbabákra szakosodott kollégámmal alkotunk egy csapatot. Én kismama shiatsu masszázst és akupunktúrát, babamasszázs-oktatást és holisztikus szülésfelkészítést végzek. Emellett egy wellnessközpontban masszírozok, valamint egy szintén kismamáknak szóló edzésprogramot vezetek.

Márti azt mondta, hogy a gazdasági világválság óta hihetetlenül megszigorodtak Új-Zélandon a vízumtörvények, nem elég jó szakembernek lenni, találni kell egy olyan céget, amelytől a munkavállaló egy mindenre kiterjedő ajánlást kap, ami nélkül nem maradhatnak az országban. – A munkám szerencsére nagyon specifikus, és olyan területeken van szakmai lefedettségem, ami az ittenieknek nincs – magyarázott arról, miért is maradhatott Új-Zélandon.

Márta a kivimadár szobránál. Megszerette a szigetországot. Fotó: DM/DV
Márta a kivimadár szobránál. Megszerette a szigetországot.
Fotó: DM/DV

Mártinak furcsa volt megszokni a sziget éghajlatát, ahol akkor van tél, amikor Magyarországon már szinte nyár. – Még életemben nem fáztam annyira, mint itt az első néhány hónapban. Új-Zélandon a szigetelés és a központi fűtés nem igazán ismert, így reggelente jól látszott a leheletem a szobában. Ma már hozzászoktam, a favágás pedig külön edzési lehetőséget biztosít telente – mesélte Márti, aki az extrém sportok szerelmeseként a legijesztőbb pillanatot a Csendes-óceánon élte át. –

A legelszigeteltebb ország

Új-Zéland két nagyobb és számos kisebb szigetből álló állam a Csendes-óceán délnyugati részén. A Föld legelszigeteltebb állama, még Ausztrá- liától is 2000 kilométerre fekszik. Hivatalos nyelve az angol és a maori. Az ország lakosságának többsége európai leszármazott. Rajtuk kívül maorik, polinézek és ázsiaiak lakják a szigetvilágot.

Egyik barátnőmmel a nyílt vízre mentünk kajakozni. Akkor még semmit nem tudtam a tenger erejéről. A hullámok helyenként 3 méteresre csaptak fel. Nagy nehezen sikerült csak a partra eveznem, amikor az egyik lökés elkapta a kajakom hátulját, és katapultált belőle. A következő hullám a fövénybe passzírozott. Gyorsan megtanultam tisztelni az óceánt.

Sík Márta legszebb élménye az első kórházi szülésen való részvétele volt.

– A szülés a szülésznő és a család körében, vízben vajúdva, álló testhelyzetben, gátmetszés nélkül, kevés fény mellett zajlott. Emlékezetes pillanat volt! Kevés szabadidőmben önkéntes vízi mentőként is dolgozom. Szerencsére nem kerültem komoly életmentő helyzetbe, mindössze néhány medúzacsípést kellett ellátnom.

Bár már 3 éve él Új-Zélandon – most éppen Rotoruában – a szigeteken még nem sikerült alaposan szétnéznie, ahol például a Gyűrűk ura című nagy sikerű Tolkien-trilógiát is forgatták. – Eddig a munka volt az első, remélem, hamarosan jut idő az utazgatásra is – felelte. Márti az elmúlt években eddig csak kétszer látogatott haza, öccse pekingi olimpiai futamát Hongkongban izgulta végig. – Hiányzik a család, rossz, hogy nem látom felnőni az unokaöcsémet, aki csak fényképről ismer. Persze tartom velük a kapcsolatot telefonon és interneten, de az nem ugyanaz. Az a tudat vigasztal, hogy a családom is azt szeretné, boldog legyek. És itt az vagyok.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. zenga 2010. február 01. 09:54
  „Kedves dodó! Ismered a mondást? Ha hallgattál volna bölcsebb maradtál volna? Szegedi vagy? Mert ha igen, elég szégyen , hogy nem ismersz egy kiváló szegedi olimpikont. Esetleg nézz utána. Segítek kicsit, kajakos.
  Márti! Sok sikert a munkádhoz!”
 • 39. flexsnake 2010. február 01. 08:53
  „39. :)”
 • 38. Marti999 2010. február 01. 00:06
  „Kedves Mindenki! :)

  Bar nem erzem, hogy az itt leirtak mind hozzam szolnak teljes mertekben, megis szivbol koszonok minden kommentet. Mindenki a sajat igazat irta, a maga modjan.
  Bar en magam nem vagytam "ujsagcikk lenni", Gaborral (a cikk irojaval) egy altalanos iskolaba jartunk, es kozel egy eve kert meg eloszor, hogy meseljek az itteni eletemrol. Sem felvagni, sem masokban kenyelmetlen erzeseket gerjeszteni nem allt szandekomban. Ellenseges erzeseket kivaltani pedig meg ugysem. :)
  Konnyu ugy velemenyt alkotni, illetve itelkezni, hogy nem ismerjuk a masik ember eletet, sem eletutjat.
  Csak nehany dolgot szeretnek eszrevetelezni, remelem ezert senki nem fog megharagudni ram.
  Papirjaim jo reszet magam fiettem, mar otthon is. Azon kepzeseket pedig, melyek segitettek az itt maradasban, itt vegeztem ( szinten nem keves penzert). Nem elek luxus eletet, nincsenek fenyuzo hobbijaim, sot itt is gorkorcsolyaval kozlekednek, ha nem volnanak ekkora tavolsagok.... :)))) Es volt idoszak, hogy sokkal, de sokkal nehezebb volt megelni, mint otthon a legnehezebb idoszakokban. Itt nincsen csaladi feszek, ahol mindig van menedek, illetve meleg etel.... Csak azok tudjak mennyire nem konnyu mindent ujra kezdeni foleg egy idegen orszagban, akik mar megprobaltak. Es valoban mindegy, hogy ez a szomszed varos, avagy a vilag masik fele.
  Mindig is szerettem a hazamat, nem is mondok ra semmi rosszat, hiszen ott eltem 25 evig. Otthon is kedves emberek voltak az eletemben, csakugy mint itt. Azt sem allitottam soha, hogy nem fogok vissza terni. Itt eppen egy olyan rendszerbe van lehetosegem belelatni a munkam es tanulmanyaim soran, ami otthon meg mas mintak szerint zajlik. A szuleszeti rendszer, es minden, ami a varandosaggal kapcsolatos lenyugozo. Tobbek kozott megtartja es tamogatja az egyen szabad valasztasi lehetosegeit, a csaszarmetszesek aranya hihetetlen alacsony, es gatmetszes mint olyan alig letezik. En eppen azert dolgozok, es kepzem magam folyamatosan, hogy egyszer talan haza vigyem a itteni haboritatlan szules elveit es elemeit. Hogy mennyire lesz erre kesz, illetve befogado a tarsadalom, az majd kiderul. Hiszem, hogy vilagra erkezesunk modja, meghatarozza kesobbi viszonyulasunkat az elethez, illetve a tobbi emberhez.... :)
  Mindig is azert leteztem, hogy masokat segitsek. Es folyamatosan teszek azert, hogy meg tobbet tudjak meg a "hogyanokrol".
  Konnyu a szem elott levo vegeredmenyre velemenyt alkotni, de az odaig vezeto utat valakinek vegig kell jarnia. Nem vallom, hogy en jobb, ugyesebb, okosabb, batrabb lennek barki masnal, mindossze a szivemre hallgattam. Es ugyan erre biztatok mindenki mast! Boldog voltam otthon is, hiszen hol mashol is lehetne ezt keresni, mint sajat magunkban..... Tiszta szivbol kivanom mindenkinek, hogy legyen boldog elete, es hogy merje elni az almait. En ezt tettem, es ez az ami boldogga tesz, nem az hogy itt elek!
  Vegtelen szeretettel: Marti :)”
 • 37. CID 2010. január 31. 23:06
  „Megfutamodni a legkönnyebb, dédnagyapám szerint ez ősi román szokás ( bár őket lelőtték ). Egyébként, kit érdekel ?”
 • 36. asztenoszsz 2010. január 31. 19:37
  „Márta pedagógus szülei alamizsna fizetésért tanítják évtizedek óta mások gyermekeit - a többi magyar pedagógussal együtt. Engedtessék már meg, hogy az ő gyermekeik is "ingyen" tanulhassanak ebben az országban, és ne akarjon számlát benyújtani senki nekik, ha itt nem akar minimálbérért 3 műszakban gürcölni. Egy pedagógus család lakást sem tud vásárolni a gyerekeinek, mert állambácsi 60 éve visszatartja az erre valót...A vasutas gyereke ingyen vonatozhat, amíg tanul, egy pedagógus gyereknek semmi kedvezmény...Márti, várunk vissza, ha már itt sem kell éhen halni. Addig viszont érezd magad jól Új-Zélandon.”
 • 35. odysseus 2010. január 31. 18:05
  „olyan egyszerű, mint az egyszeregy: az új társadalmi mozgásokban meg kell tanulni új módon élni és dolgozni. Ennek két módja van: itthon avagy külföldön. A magyar oktatási rendszer részben képtelen ellátni ezt a feladatot, részben pedig már a középkorban is felkerekedtek a mesterlegények és körbeutazták Európát, majd hazatértek a megszerzett tudással azt hasznosítani. Mi ebben az egészben a meglepő? Nincs új a nap alatt. Teszem azt, a lengyelek már húsz éve migrálnak szerte a világban, előbbre is vannak a posztkommunista fejlődésben, mint a magyarok. Bezony!”
 • 34. joy 2010. január 31. 10:31
  „A MAGYAR UGARON

  Elvadult tájon gázolok:
  Ős, buja földön dudva, muhar.
  Ezt a vad mezőt ismerem,
  Ez a magyar Ugar.

  Lehajlok a szent humusig:
  E szűzi földön valami rág.
  Hej, égig-nyúló giz-gazok,
  Hát nincsen itt virág?

  Vad indák gyűrűznek körül,
  Míg a föld alvó lelkét lesem,
  Régmult virágok illata
  Bódít szerelmesen.

  Csönd van. A dudva, a muhar,
  A gaz lehúz, altat, befed
  S egy kacagó szél suhan el
  A nagy Ugar felett.

  ADY”
 • 33. joy 2010. január 31. 10:30
  „Bocsánat, de nem kellene összekeverni a hon tiszteletét a hunpolgárok gyalázkodásával!

  Éveken át éltem külföldön, nagyon sokat köszönhetek az ott szerzett tapasztalatoknak.
  Az is biztos, sokkal könnyebb volt odakünn elfogadtatni tudásomat, ötleteimet sokkal jobban kamatoztathattam, mint itthon. Ott a kollegák nem tiprtak el minden gondolatot, és nem lopták el az ötleteket aljas módon.
  Itthon minden rosszban volt részem, -mint annyi más tisztességes embernek!

  Nem az ország, a nemzet, a haza a vétkes, hanem a pitianer-gonosz polgárok, akik sikertelenségüket mások sikereinek rombolásával kompenzálják!
  LSD: prolitika!

  A rengeteg gyökér ellenére én jól érzem magam itthun, és minden évben szerét ejten, hogy 1-2 hétre külföldre utazhassak, és kiélvezhessem a hazaérkezés örömét -is.”
 • 32. dublin 2010. január 30. 20:50
  „1. amíg Magyarország ennyit tud nyújtani a fiataloknak, addig el fognak menni ... és nagyon kemény napokat élnek meg kint is, bárhová menjenek ... 2. az Egyesült Királyságban NINCS ingyenes felsőoktatás, viszont van egy olyan diákhitel-rendszer, amely az aktuális egyetemi, felsőoktatási éveket finanszírozza ... az egyetem kapja a pénzt, nem a diák .. a diák az adóhivatallal köt szerződést .. és a tanulmányi befejeztével, ha el tudott helyezkedni és bizonyos összeget elért a fizetése, akkor kell elkezdeni a visszafizetést kis részletekben ... tehát a megélhetését nem veszélyezteti ... ebben a rendszerben nincs mit számonkérni a fiatalokon, azaz hogy kinek a pénzén tanult, mert a szerződést úgy kötik, hogy bárhol dolgozik, az adott ország brezési rendszeréhez igazítják a visszafizetést ... és ez a rendszer az EU-ból felvett diákokra és a britekre egyaránt vonatkozik ...”
 • 31. spaceboy 2010. január 30. 20:29
  „A tisztanlatas vegett:
  1.nem csak mo.on ingyenes a felsooktatas az eu-n belul.
  2.gondolom azt nem kifogasolja es nem tiltakozik katicacska se ha roman nover csereli az agytalat a korhazbal alatta.”
 • 30. abszurd 2010. január 30. 20:28
  „Egy barátom most jött haza 6 hetet töltött Új-Zélandon. Ott szeretett volna letelepedni, de nem talált munkát, mert mint kiderült, nekünk Magyaroknak iszonyatos hátránya van az Európai UNIÓ fejlett országaihoz képest. Történt ugyanis, hogy amikor megkapta a munkavállalási vízumot, és elindult munkát keresni, már az első helyen körberöhögték, hogy ez a vízum semmire sem jó, talán ültetvényeken kiwit szedni. De az csak idénymunka és rengetegen állnak sorba. Az odaúton vele együtt utazó Németek már kaptak munkát, mert más típusú vízumra voltak jogosultak.... :(”
 • 29. niemand 2010. január 30. 20:13
  „Sajnos adajutottunk, hogy egy megyei újságban, ez is hír!”
 • 28. JungHeinrich 2010. január 30. 19:48
  „....kedves baloghkatica, magyarországra születtem amiről nem tehetek, felnőttem álmaim voltak és ennek fényében az elhivatottság vezérelt nagyon sokáig, egészen addig míg valami folytán kiderült a hivatás szeretete nem elég a havi számlák kifizetésére.Tudod mindenki tud olyat amit a másik nem,de ha valaki azt kellő hivatástudattal ötvözi az értékelendő, nem kicsit! De arról hogy milyen minőségben szeretném leélni az életem azután hogy kicsit többet teszek a közösbe arról már inkább joggal dönthetek.Azt az adót amiből finanszírozták és finanszírozzák a tanulmányaimat a szüleim és az ő szüleik már rég kifizették és ha Ő azt állítja boldog akkor ezzel elérte mindazt amiért a szülei egy életen át küszködtek. Sok sikert neki és mindenkinek csak azt tudom tanácsolni aki egy kicsit is többet akar az élettől,hogy nyomás el onnan,mindenképpen megéri....”
 • 27. huszonegy2223 2010. január 30. 19:42
  „Ez is hír?
  Az én öcsém meg Zalaegerszegen kezdett új életet.”
 • 26. flexsnake 2010. január 30. 19:01
  „23. persze mert jönnek a kozákok és visszaveszik... vizsgáltasd ki magad, igaz hogy a lipót bezárt de még az új klinikán ápolnak két ilyet mint te ;)”
 • 25. flexsnake 2010. január 30. 18:58
  „7. ott él ahol akar, ha nem tetszik el lehet innen menni.”
 • 24. bgrozalia 2010. január 30. 18:58
  „camberford--melyik ország ahol ilyen bőkezűen adják a nyugdíjat!!! Ja, nyugaton tetemes a tandíj! --különösen akkor , ha valaki nem állampolgár! Ha valaki ledolgozott annyi időt, amennyit iskolában tanult, akkor nyugodtan mehet, de ha nem, fizesse vissza a költségeket.”
 • 23. szpirigonzálesz 2010. január 30. 18:51
  „Az lenne a korrekt, ha az idegenben szerzett államilag finanszirozott szaktudással rendelkező munkavállalók esetében, a képzési díjuk húszadát kifizetné évente a befogadó ország, a képzést nyújtó országnak.
  Ez sem kompenzálná az agyelszívással keletkező hátrányokat, de némileg enyhítené és védené a befogadó ország belső munkaerőt is.

  Aki pedig az újságban akar villogni az idegenbeli sikereivel, az fogadja el a jogos kritikát.
  Nem kell előhozakodni olyan csacskaságokkal, hogy a "diplomamat es a phd-met boven visszafizettem a konyvek es a kaja afajaval".”
 • 22. k.elvis 2010. január 30. 18:14
  „Meg azok is itthon maradnak,akik nem akarják,hogy az új honfoglalók kezére kerüljön könnyedén....”
 • 21. baloghkatica 2010. január 30. 18:05
  „Új-Zéland azért engedte be Mártit, mert olyat tud, amit más nem... kitanulta a pénzünkből...

  Amerikába mindenki kifizeti az orvost, az iskolát, és a papirjaival azt csinál, amit akar...

  Itthon meg minden ingyen van, mindez az adóm, és az államadósság kárára... amit sose fog az ország kinyögni, max egy világbumm törölheti majd el egyszer...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye: 16-an házi őrizetben

Csongrád megyében jelenleg 16, az országban tavaly 327 embert tartottak házi őrizetben. Tovább olvasom