Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Új alkotmány, új élet

Szeged - Nő az általános forgalmi adó, vele drágulnak az energiaárak, a közüzemi díjak. Megváltozik a megyék, a bíróságok rendszere, eltűnt a négynapos matrica, új alaptörvény lépett hatályba – összegyűjtöttük, mi változott január 1-jétől.
Új alaptörvény lépett hatályba tegnap hazánkban. „Isten, áldd meg a magyart!" – a Himnusz első sorával kezdődik A nemzeti hitvallás preambuluma. Az eddigi „Magyar Köztársaság" helyett a „Magyarország" elnevezést használja, rendelkezéseit több területen sarkalatos törvény bontja ki – ilyen szabályozza például a közteherviselést, a nemzeti vagyon megőrzését, a családok védelmét, a választójogot, a képviselők javadalmazását, a Magyar Nemzeti Bankot, a helyi önkormányzatokat, a honvédséget, rendőrséget.

Többet fizetnek az autósok a sztrádán, és már nincs négynapos matrica. Fotó: Karnok Csaba
Többet fizetnek az autósok a sztrádán, és már nincs négynapos matrica.
Fotó: Karnok Csaba

MEGVÁLTOZÓ FELADATOK. Átalakult a bírósági rendszer és az Alkotmánybíróság szerepe. A megyei oktatási és egészségügyi intézmények, köztük a kórházak és a szakrendelők állami tulajdonba kerültek. A megyék intézményfenntartó szerepe megszűnik, a jövőben területfejlesztési és a területrendezési feladatokat látnak el. Az új önkormányzati törvény egyes elemei is hatályosak: a települések például helyi adókkal növelhetik bevételeiket. Egységes rendszerben működik tovább a katasztrófavédelem. Veszélyhelyzetben már nem a megyei közgyűlés elnöke a védelmi bizottság vezetője, hanem a megyei kormánymegbízott.

Közüzemi költségek

Szegeden a tömegközlekedési díjak átlagosan 5,9 százalékkal emelkednek, egy vonaljegy 295 forintba, egy összvonalas havibérlet 6565 forintba kerül január 1-jétől. A parkolási díjak is 5,9 százalékkal nőnek: a belvárosban egy óráig érvényes jegy előre megváltva 440 forint, SMS-ben vásárolva 515 forint, az egyéves kombinált parkolóbérlet 246 ezer forint lesz. Az ivóvíz-szolgáltatási és szennyvíz-elvezetési díj 2,56 százalékkal emelkedik, egy köbméter ivóvízért 157,7 forintot, egy köbméter szennyvíz elvezetéséért 341,2 forintot kell fizetnie a lakosságnak. A kéményseprés díja 5 százalékkal, a szemétszállításé 8,18 százalékkal nő.

Vásárhelyen januártól 15 százalékkal emelkedik az önkormányzati bérlakások díja. A lakossági 6 százalékkal, a közületi víz- és csatornadíj 12,5 százalékkal nő. A hulladékkezelési díj 7,5 százalékkal kerül majd többe, egy 60 literes kukát 167 forintért ürít ki a szolgáltató. Ugyancsak 7,5 százalékkal drágul a gyermekek után fizetett étkezési térítési díj. A bölcsődéseknél ez napi 513 forintot, a középiskolásoknál 1009 forintot jelent. Nem változik a távhődíj és a helyi autóbusz-közlekedés tarifarendszere.

A 15 ezresnél nagyobb településeken főállású közbiztonsági referenst kell foglalkoztatni. A hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé válnak. A polgári védelem eddigi rendszere is megváltozik.

MI TŰNIK EL? Megszűnt a korhatár előtti nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj. A megváltozott munkaképességűek két ellátást kaphatnak: rehabilitációsat vagy rokkantságit.

Eltűnt a négynapos sztrádamatrica, emelkedtek az autópályák úthasználati díjai. A személyautókra havi 4780, évi 42 ezer 980 forintba kerül a vignetta. A legolcsóbb ezentúl a 10 napos matrica, ára 2975 forint. Az útdíjak négy díjkategóriában átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek, módosul a pótdíjak mértéke és a fizetési határidő is.

14 egyházat ismer el az új egyházügyi törvény. Lényegében minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így nem lehet rágyújtani a munkahelyeken és az éttermekben sem (a témával önálló cikkben foglalkozunk az 5. oldalon).

MI MARAD A PÉNZTÁRCÁBAN? Szankcionálja a törvény a bérkompenzáció elmulasztását: azoknak a munkaadóknak, akik nem emelik a 300 ezer forint alatti munkabéreket annyira, hogy azok nettó összege ne változzon, a munkaügyi ellenőrzéseken bírságra számíthatnak, két évig nem indulhatnak közbeszerzésen, és kizárják magukat az állami támogatásokból is. A munkavállalók cafeteriakeretükből a nemzeti üdülési alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalványon vásárolhatnak fogyasztásra kész ételt, és melegkonyhás vendéglátóhelyeken is fizethetnek vele.

25-ről 27 százalékra nő az általános forgalmi adó. Emelkedtek az energia, a közlekedés, a postai szolgáltatás árai és a közüzemi díjak is. A hatósági áras lakossági energiaárak az infláció mértéke alatt nőnek: az áram ára átlagosan 2,7 százalékkal, a földgázé és a távhőé pedig 4,2-4,2 százalékkal nő. A villamos energia ára a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban szolgáltatónként különbözőképpen változik: mínusz 1 és plusz 2,7 százalék között. A postai díjak az év elején 5–16,6 százalék közötti mértékben emelkednek: az elsőbbségi küldemények díja például 115 forintról 130 forintra nő.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. kispacni 2012. január 03. 15:11
  „Ja igen, hogy reagáljak az 59-es számú beirásodra:

  Idézet a régi általad dícsért alkotmányből:

  70/H. §
  (3) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára törvény polgári védelmi kötelezettséget és rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettséget írhat elő.

  (4) A természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhetőek.”
 • 60. kispacni 2012. január 03. 15:08
  „54. pimpa.
  Ha már elkezdtél olvasni, miért nem olvasol tovább. Pl. keresd ki a 1949/XX sz. törvényt, leánykori nevén a korábbi alkotmányunkat. És ott szó szerint ugyanezeket olvashatod, magyarán ezen rendlkzeseket az új alaptörvény szó szerint átvette a régi alkotmányból. SZVAL NEM KELL RIASZTGATNI:

  Szemelvények a régi alkotmányból (forrás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=94900020.TV)

  20. §
  (3) Az országgyűlési képviselőt - az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozottak szerint - mentelmi jog illeti meg.
  (4) Az országgyűlési képviselőt a függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges (MAGYARÁN SARKALATOS TÖRVÉNY volt ez is).

  29. § (2) A köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka.
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  40/B. §
  3) A Magyar Honvédség irányítására - ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik - az Alkotmányban meghatározott keretek között kizárólag az Országgyűlés, a köztársasági elnök, a Honvédelmi Tanács, A KORMÁNY és az ILLETÉKES MINISZTER jogosult.
  40/C. § (1) A KORMÁNY (tehát parlamenti hozzájárulás nélkül) engedélyezi a Magyar Honvédség, illetve külföldi fegyveres erők 19. § (3) bekezdés j) pontja szerinti, az Európai Unió vagy az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete döntésén alapuló alkalmazását, valamint más csapatmozgásait.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  9/A. § (1) Ha az Országgyűlés e döntések meghozatalában akadályoztatva van, a köztársasági elnök jogosult a hadiállapot kinyilvánítására, a rendkívüli állapot kihirdetésére és a Honvédelmi Tanács létrehozására, továbbá a szükségállapot kihirdetésére.

  (2) Az Országgyűlés e döntések meghozatalában akkor van akadályoztatva, ha nem ülésezik, és összehívása az idő rövidsége, továbbá a hadiállapotot, a rendkívüli állapotot vagy a szükségállapotot kiváltó események miatt elháríthatatlan akadályba ütközik.

  (3) Az akadályoztatás tényét, továbbá a hadiállapot kinyilvánításának, a rendkívüli állapot vagy a szükségállapot kihirdetésének indokoltságát az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a miniszterelnök együttesen állapítja meg.

  (4) Az Országgyűlés a hadiállapot, a rendkívüli állapot vagy a szükségállapot kihirdetésének az indokoltságát az akadályoztatásának megszűnése utáni első ülésén felülvizsgálja, és dönt az alkalmazott intézkedések jogszerűségéről. E döntéshez az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.”
 • 59. Pimpa42 2012. január 03. 11:33
  „"Csak a fiatal nemzedékeknek szokatlan az ellenszolgáltatás nélküli részvétel"
  Csakhogy itt nem erről van szó"
  Ezt mondja az új alkotmány:
  Rendkívüli helyzetben "mindenki gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhető".

  Nem arról van szó, hogy homokzsákot kell pakolnod, hanem arról, hogy ha kihirdeti a köztársasági elnök a rendkívüli helyzetet, akkor elvehetik a pénzed, vagyonod. Mert az kell a rendkívüli helyzet elhárításához.
  (Kivéve persze a képviselők pénze.)”
 • 58. Apátfalvi** 2012. január 03. 02:44
  „A sok bukott szoci hőbörgése abszolút nem hiányzik ide!

  A fidesz és politikusai nem tökéletesek, de az ő nyakukba varrni mindent, elég demagóg dolog. A szocik 8 éve nem múlt el nyomtalanul, és tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy nem is kellenek ide ők!”
 • 57. v.imre 2012. január 03. 00:01
  „54. Pimpa42 2012.01.02. 21:56

  Dícséretes, hogy tanulmányoztad az Alaptörvényt. Másoknak is javasolom. Hazánk neve: Magyarország. Államformája: Köztársaság. Mindazok, akik a köztársaságért tüntetnek Orbán Viktor ellenes pulykamérgükben még eddig sem jutottak el az Alaptörvény megismerésében. Gyönyörű.
  A függetlenséget biztosító javadalmazás elvi alapja az a megközelítés, hogy sem erkölcsi, sem megélhetési problémákra hivatkozva nem korrumpálhatóak. Jogi bikfanyelv, de erre kell felesküdniük.
  Csak a fiatal nemzedékeknek szokatlan az ellenszolgáltatás nélküli részvétel (meghatározott életkor esetében!) a honvédelmi és katasztrófa helyzetek elhárításában. Erkölcsi kötelezettség, mint anno 1970-ben szalmán hálva, váltó műszakokban dolgoztunk Szeged és Makó árvízvédelmén. Az ilyen feladatok elvégzését nem a bekövetkezésekor kell megszervezni. Az csak természetes, hogy a köztársasági elnök, mint legfelsőbb politikai döntéshozó a főparancsnok.
  Az is természetes, hogy a belügy és rendőrség szakmai, operatív irányítója a mindenkori kormány. Miért kérdéses a hadsereg külföldi és belföldi alkalmazása engedélyéhez a parlament 2/3-os döntése? Az Alaptörvényben foglalkozni kell az ország külső, belső védelmével, biztonságával is. Vagy nem? Akár van NATO, akár nincs.
  ... A korábbi alkotmány tele volt mindenre ráhúzható általánosítással. Az új Alaptörvényben részletes, megfogható kitételek vannak, csatlakozva hozzá az év végén elfogadott sarkalatos törvények konkrét sorával. Amelyek mindegyikét (ha nem tévedek így éjfélhez közeledve) bármely következő kormány egyszerű többségi szavazással szükség szerint módosíthat. Az egykulcsos adó 2/3-os Alaptörvénybe foglalása kakukktojás, de - ha jól értem - az a lényege, hogy elősegítse egy új magyar közép- és nagyvállalkozói réteg kialakulását, amely távlatban alapjául szolgálhat egy magyar nagyiparos réteg kialakulásának, a nemzeti hasznot külföldre szivattyúzó betelepült tőkések kiszorítására. Ezen alaptörvénybe foglalt szándék miatt fúj ránk tüzet most Hillary Clinton, és Brüsszel. És a liberális világgazdáság tőzsdéi brókerei és a haszonlesők serege. Remélem előbb omlik össze az eurózóna, mint hazánk.”
 • 56. v.imre 2012. január 02. 23:12
  „52. N.P. 2012.01.02. 19:14

  A benzinkútnál benzint és olajat veszel és nem részvényt. A MOL tulajdonában lévő finomítókban frakcionálják a kőolajat és a különböző termékeket eladják a fogyasztóknak. Közismert, mi minden a tulajdonost illető haszon, árrés, jövedéki adó, áfa van az eladási árban. Nem a részvény év végi osztaléka a haszon, vagy a veszteség.”
 • 55. DiolenMobi 2012. január 02. 22:07
  „Érdekes módon az alábbi oldalon szinte szóról szóra a Délmagyarország ezen cikkének megfelelő bekezdése van:
  http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Igy_buntetik_ha_nem_kompenzalja_a_bert_a_mu_GDLDRR

  "Szankcionálja a törvény a bérkompenzáció elmulasztását januártól: azoknak a munkaadóknak, akik nem emelik a 300 ezer forint alatti munkabéreket annyira, hogy azok nettó összege ne változzon, a munkaügyi ellenőrzések során bírságra nem kell számítaniuk, viszont két évig nem indulhatnak közbeszerzésen, és kizárják magukat az állami támogatásokból is. Az erről szóló, nyáron született törvény január 1-jén lép hatályba. "

  Viszont őszerintük NEM kell bírságra számítani.

  Mi az igazság akkor?”
 • 54. Pimpa42 2012. január 02. 21:56
  „Pár apró érdekességre szeretném felhívni a figyelmet az új alko.. alaptörvényből. Mindenki azt olvas ki belőle, olyan kérdést tesz fel róla, amit akar.

  "Az országgy?lési képvisel?t mentelmi jog és a függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg."

  "Honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - mindenki gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhet?."

  "A köztársasági elnök a Magyar Honvédség f?parancsnoka.
  A köztársasági elnök
  ...
  f) különleges jogrendet érint? döntéseket hoz"

  "A rend?rség m?ködését a Kormány irányítja."
  "A nemzetbiztonsági szolgálatok m?ködését a Kormány irányítja."
  "Az Országgy?lés a jelen lév? országgy?lési képvisel?k kétharmadának szavazatával dönt ... a Magyar Honvédség külföldi vagy magyarországi alkalmazásáról"
  "A köztársasági elnök jogosult a hadiállapot kinyilvánítására, a rendkívüli állapot kihirdetésére és a Honvédelmi Tanács
  létrehozására, valamint a szükségállapot kihirdetésére"
  "Rendkívüli állapot vagy szükségállapot idején az Országgy?lés nem mondhatja ki feloszlását, és nem oszlatható fel. Az országgy?lési képvisel?k általános választását rendkívüli állapot és szükségállapot idején nem lehet kit?zni, és nem lehet megtartani..."
  "Szükségállapot idején a sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket rendeleti úton a köztársasági
  elnök vezeti be."
  stb. stb.

  Én csak azt kérdezem: na, kiknek nem lesz egy büdös vasuk sem 2 éven belül?

  Érdekes még, hogy 62 alkalommal történik említés sarkalatos törvényekről - szinte mindent azok körébe utal.”
 • 53. JABBA 2012. január 02. 20:54
  „zoliteso

  Igazán jól kereshetsz, ha 4 gyereked van. Gondolom, hogy nem egy panel 1.5 szobás lakásában laksz.

  v.imre

  És mégis hetente emelik az üzemanyag árát. Én még nem érzem, hogy a MANYUP pénzből vásárolt MOl részvény miatt csökkenne az üzemanyag, gáz ára.”
 • 52. N.P. 2012. január 02. 19:14
  „v.imre

  A MOL saját honlapjáról másoltam be:
  "Egy (törzs)részvényre jutó osztalék 0,00 HUF 0,00 HUF " - az első oszlop a 2009-es, a második a 2010-es eredmény.....”
 • 51. v.imre 2012. január 02. 18:06
  „42. Ebgondolat 2012.01.02. 14:47

  "Ha olyan szarul állunk, akkor miért kellett messze áron felül 500 milliárd(!) forintért MOL részvényt venni?"

  Azért kellett, mert a részvénytulajdon arányában termelt, eladott kőolaj, gáz származékok forgalmából elérhető nyereség, a MOL berendezései elhasználódása miatt könyvelhető amortizációs járulék (az állóeszközök évenként elszámolható értékcsökkenés rész visszatartása az elért nyereségből) is a magyar államot illeti, nem csak az eladás után kivetett adó. Ezért boldogok és gazdagodnak a termelő tulajdonnal rendelkező vállalkozók, mert övék marad a bővített újratermelés során hozzáadott érték különbözete, munkájuk haszna.”
 • 50. Larsson 2012. január 02. 16:55
  „Na meghozta ma a postás a tákúrmányt, már ki is tapétáztam a kétbetűset, elég gyomorforgató látvány! :P”
 • 49. újratöltve 2012. január 02. 16:40
  „Nem értem, ha az euró van válságban miért a forint zuhan?”
 • 48. N.P. 2012. január 02. 16:02
  „zoliteso

  Csodállak.
  Csodás a családod is, amit csak a pozitívan érint minden változás.
  Nektek a benzin, az ÁFA, az élelmiszerek, az iskoláztatás és az adók stb. növekedése mind-mind pozitívum.
  Azért vagyunk néhány millióan (és szerintem a tágabb családodban is van ilyen...) aki nem ennyire felhőtlenül boldog.”
 • 47. lamuria 2012. január 02. 15:52
  „A NJOMOR A NJOMOR TETEJEN TETOZIK - MAR - VALJON MEDIG BIRJAK MEG AZ EMBEREK ?”
 • 46. Linka11 2012. január 02. 14:58
  „A magyarországi politizálás már olyan mint a foci,mindenki ért hozzá ! Legyen az gazdaság vagy külpolitika rengeteg
  a szakember nálunk.Csoda, hogy én lassan már semmit sem értek és véleményt sem merek formálni ?! Valahol hallottam
  a "LÉT HATÁROZZA MEG A TUDATOT" .Tehát ha jól érzékelem a magyarországi lét mostanában nem túl jó,- vagyis rossz.
  Akkor mért csodálkozunk ,hogy a tudatunk is zavarodott és már azt sem tudjuk kinek van igaza,- és miért ?Ha agyas
  politikusaink lennének akkor a nép jól élne, ők meg játszhatnák nyugodtan a kisded játékaikat és mi még tapsolnánk is
  nekik. -Hacsak,- nem valamiféle külhoni összeesküvés van a háttérben.Az mindenesetre nem túl biztató ,hogy az
  " Oszd meg és Uralkodj" eluralkodott felettünk !”
 • 45. Lakos 2012. január 02. 14:53
  „4. sling 2012.01.02. 08:33
  "2010-ben a választók 2/3-a által megválasztott képviselők megalkották a Magyarország új alkotmányát!"
  A választók alig több mint a fele, a szavazásra jogosultak 1/4-e adott felhatalmazást a kormányzásra.
  De nem az alkotmányos jogállam lebontására!”
 • 44. deszkás 2012. január 02. 14:52
  „PANDORA! Nem hát! A Fidesz éccerűen nem tehet semmiről. Miközben ezt "nyomod" nekünk csak ma már esetleg többszáz forinttal fizettél többet mint 2 napja. Értyük.”
 • 43. Ebgondolat 2012. január 02. 14:51
  „És még annyit: égbekiáltó hazugság, hogy az euróválság miatt csökken a forint értéke, immár lassan soha nem látott mélységekbe! Elég csak megnézni, mikor volt forinzuhanás:
  -amikor néhány fideszvezető kinyitotta a száját
  -amikor a narancsos kormány olyan döntéseket hozott, ami szembe ment a nemzetközi és európai joggal.
  És még mindig nincs vége....”
 • 42. Ebgondolat 2012. január 02. 14:47
  „19. v.imre 2012.01.02. 11:24
  Én úgy látom, kedves "v.imre", hogy te és már csak egy pár ember nem érti!
  Ha olyan szarul állunk, akkor miért kellett messze áron felül 500 milliárd(!) forintért MOL részvényt venne, ami mára már a felét sem éri? Az elbaltázott egykulcsos adó újabb 400-500 milliárdot vett ki a költségvetésből! Az ellopott MANYUP pénzek utolsó 13 milliárdjából RÁBA részvényeket vettek! Az ügyészség (gestapo?) olyan "kiváló" munkát végzett, hogy 5 milliárdos(!) jutalmat osztanak szét! Az állítólag csődközelben lévő Budapesten 300 milliós(!) jutalmat osztottak szét! Másfél évvel a fülkeforradalom után ismét kordon áll a parlament és ráadásképp az MTV(A) épülete körül! A válságnak mi köze ahhoz, hogy porig rombolták a demokráciát? És a válságnak mi köze hozzá, hogy már többször lebuktak, hogy meghamisítják az MTV híradóját? Tovább is van, mondjam még?”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befellegzett a füstölgőknek

Január 1-jétől tilos rágyújtani a zárt légterű szórakozóhelyeken Magyarországon. Szegeden a legtöbb helyen már eddig is tiltották a dohányzást. Tovább olvasom