Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Új arcot és feladatot kap a Semmelweis utca

Szeged - Már látszik, milyen lesz, ha elkészül a Semmelweis utca. A Szegedi Tudományegyetem klinikai, kollégiumi és oktatási épületei által szegélyezett forgalmas utcácskát troli rója, az úttest szépítése a végéhez közeledik, elkezdődött a klinikai nagyberuházás.
Bekanyarodik a 8-as troli a szegedi egyetem nőgyógyászati és szülészeti klinikája elé. A csendben suhanó járgányra várakozók közül Erzsike azt mondja: örül, hogy nem kell annyit gyalogolnia a kórházig.

– A fehér kockák rondák. Nem értem, miért kellett ezeket iderakni – méltatlankodik a gyalogos. Az új térkövek közül az egyiket már el is mozdította valaki, a másikat pedig fölborította. A Semmelweis egyetemi kollégiumban lakik a gyógyszerésznek készülő Lotharidesz Noémi. Neki tetszik, hogy a díszburkolattal, padokkal kellemes tér nőtt a kolesz előtt.

Egyszerre bontanak, építenek és csinosítanak a szegedi Semmelweis utcában. Fotó: Frank Yvette
Egyszerre bontanak, építenek és csinosítanak a szegedi Semmelweis utcában.
Fotó: Frank Yvette

Biopolisz Park

A Szeged Biopolisz Park – Egyetemi városrész rehabilitációja projekt 3. projekteleme a Semmelweis utca és környéke közterületi rehabilitációja. A munka idén júliusban kezdődött, várhatóan decemberre befejeződik. A Semmelweis utcán és a Bánomkert soron – a tavalyi közmű-rekonstrukció után – forgalomcsillapított közlekedési övezetet alakítanak ki. Új felszíni csapadék vízelvezető rendszer, erősáramú hálózat, távközlési hálózat és közvilágítás épült. A kivitelezés összköltsége bruttó 324 millió forint, a projekt az Európai Unió 70 százalékos támogatását élvezi. A kivitelező a Biopolisz Park Konzorcium.

Autósor araszol: a gyerekeket a közeli egyetemi gyakorló általános iskolába szállító szülők közül az egyik kihajol az ablakon, és dühösen közli: rossz az új forgalmi rend. A megállóban várakozó troli mellett csak úgy fér el a kocsi, hogy ráhajt a záróvonallal elválasztott kerékpáros sávra. Aztán ugyancsak szabálytalankodva tud megállni a Markovits utcában, hogy fia kiugorhasson a kocsiból. A sofőr vár, míg a kisiskolás a járdáig ér, aztán továbbhajt.

A díszburkolatos szakasznak az új klinika és az egyetem Teleki-kollégiuma közötti része majdnem kész, de a Jancsó-kollégium előtt még javában tart a munka: az egyik csapat burkolóköveket rak, a másik lapátol a markológép körül. A klinikakerten belül is sok a változás. Körbekerítették az új klinikának nevezett tömb északi oldalát: a kivitelezőnek október közepén adta át a Szegedi Tudományegyetem a volt mentőfeljáró felőli munkaterületet. Az épületben elkezdődött a bontás, az átalakítás előkészítése – tudjuk meg Tapasztó Sándortól, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ projektvezetőjétől. A kivitelezőnek 225 nap alatt kell felépítenie a már meglévő épület mellé az új SBO-t. 2012 első felének végére készülhet el az új sürgősségi betegellátó részleg, tetején az új helikopterleszállóval.

– Az épület másik oldalán a 410 ágyas klinikának egy 265 ágyas tömbbel történő bővítése, a meglévő tömb első emeletének felújítása még nem kezdődhetett el a közbeszerzési pályázat elhúzódása miatt. A nyertesként kihirdetett cég pályázatát egy másik vállalkozás megtámadta, így az eljárást még nem sikerült lezárni – halljuk a szakembertől. Itt várhatóan 2012 első félévében kezdődhet az építkezés. A mostani díszburkolatos felülethez kapcsolódik majd a 265 ágyas klinikai tömb előtti 70 férőhelyes parkoló. Folyamatos a betegellátás, ám a betegek és az egészségügyi dolgozók mindennapjait is érinti, hogy például az átépítés idejére a mentőknek ideiglenes helyet jelöltek ki a klinikakertben.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. jay_és_néma_bob 2011. november 18. 14:27
  „jaj´a´drága´sofőr´is´tudja´azt´a´damn´kreszt, hogy´ráhajt´a´záróvonalra”
 • 25. Agáta 2011. november 17. 11:19
  „Az biztos, hogy a Nagyállomással szemben 3 cm-es, széles sarkú cipőben 2x bicsaklott meg az amúgy dagadt, fájós bokám. Amit gondoltam a tervezőkről és az egyenetlen felületű gránitkocka vásárlóiról, nem írhatom ide. Ha a Semmelweisbe is ilyet raknak (Csehországból importálták), akkor végképp "dicsérni" lehet azokat az embereket, a klinikákra vagy beteg emberek járnak, vagy jönnek ki a csecsemővel....
  Amikor kitalálták, hogy a troli a Semmelweisben megy, tudtam, hogy probléma lesz a közlekedéssel, mert az utca túl keskeny. Hangot is adtam ennek többször itt. De hogy még bringa utat is felfestenek, hát... Jó, nekik is kell közlekedni, bár én biztosan nem mernék a városban bringázni.”
 • 24. ballon 2011. november 16. 18:09
  „Kedves Lenry!
  Ha Én mindennek ellenére szeretném a gyerekeimet autóval vinni az iskolába mert pl. úgy gondolom, hogy akár félthetem is a rossz emberektől vagy a hülye forgalomtól, akkor sem tudok megállni az iskola előtt. Pedig ez 2 éve még természetes volt hiszen 3 oldala is parkoló volt az iskolának, mindenkit megértek -még téged is- de minket( akik JUGYU-ba hordják a gyerekeiket) ki ért meg ? Megjegyzem Te biztos nem vagy köztük!!!”
 • 23. vuk 2011. november 16. 00:37
  „21. CsImre 2011.11.15. 20:05
  A topologiaja nem erdekel, attol meg van egy korulvevo kocka alak :)

  A gutenbergen setalhatsz az ut kozepen, hisz vegyes forgalmu. Mondjon mast aki akar :)”
 • 22. CsImre 2011. november 15. 20:09
  „"rossz az új forgalmi rend."

  A szaggatott vonal mióta záróvonal? Ha a kedves szülő más közlekedési szabállyal is ennyire van tisztában (és ne adja isten még pár szülő hasonlóképp), akkor mégis miért van jogosítványa? Így persze, hogy minden közlekedésszervező automatikusan h.lye a zsörtölődő úrvezető szemében...”
 • 21. CsImre 2011. november 15. 20:05
  „13. vuk:

  Ne legyél már ilyen kocka! :) Amúgy ezek a "kockák" belül üregesek, voltaképp ezek a testek nem is kockák.
  --
  A forgalomcsillapítás esetünkben annyit jelent, hogy dísztégla? Elárulom, ez lólütty, ahogyan a Gutenberg utca is egy büdös gyűjtőút maradt, de hírből sem vegyes forgalmú utca (a fogalom megcsúfolása az utca momentán). Jobbkézszabály, lakó-pihenő övezet tábla, és ennek ellenőrzése már valami lenne. De ez kevés. A gyakorlat majd eldönti, hogy mi lesz.”
 • 20. Beroesz 2011. november 15. 19:03
  „Ha kéred akkor szívesen készítek járdára felálló környékbeli autókról képet. Mert van ilyen.”
 • 19. lukrecia 2011. november 15. 17:45
  „Az egesz Semmelweis utca el van tolva forgalmi szempontbol. Mint a Boldogasszony is.
  A nagyeszuek legalabb megcsinaltak volna mar a rakpart folytatasat a bonctan iranyaba, hogy ne kelljen bejonni a belvarosba annak is aki nem akar. Az also rakpartrol az osszes auto aki alsovarosba megy nem tudja kikerulni a belvarost. Csak dumalnak a belvaros tehermentesiteserol , kozben mindent megbonyolitanak. A boldogasszony annyira jol sikerult , h neha 20 km )h -s sebesseggel vagyok kenytelen rajta kozlekedni, mert a t..ketlenkedoket nem lehet kikerulni”
 • 18. vári 2011. november 15. 17:27
  „Lucia
  Ha rendesen megcsinálnák, nem esnének ki belőle a "téglák". Egyébként azért (lenne) jobb, mert valamivel szebb, mint az aszfalt.”
 • 17. Lucia 2011. november 15. 17:17
  „Megint egy eszement megoldás Szegeden, de ezt lassan megszokjuk. Ez lesz a 2. Gutenberg utca. Átadás után majd 2 hónappal javítani kell!
  Ki találta ki ezeket a díszburkolatokat? Biztos érdekelt benne, zsebbe jön a lóvé (feketén). Az autók alatt tönkre megy, a gyalogosok bokáját meg kificamítja. Akkor minek erőltetik? Jobb a síma, hagyományos aszfalt!”
 • 16. aquila0126 2011. november 15. 17:12
  „A Semmelweis utcának én is örülök. Nagyon szép lesz. De ami a SZOTE-t illeti ? Nagy Bandó stílusban. Megnyerik, építenek, beköltöznek, nem lett jó, átköltöznek, kiköltöznek, bontanak, megnyerik, építenek......”
 • 15. tinta77 2011. november 15. 17:11
  „Legalább 10 éve hiányzik a járda az újklinika felőli oldalon. Sárban és piszokban járkálnak a betegek, hozzátartozók, kollégisták és aki éppen arra jár. Az illetékeseknek nem jutna eszébe előbb azt rendezni és aztán jöhet a nagyon rég óta várt úttest?

  Azért van még mit tenni itt kérem, a városban.”
 • 14. Lenry 2011. november 15. 15:58
  „"a gyerekeket a közeli egyetemi gyakorló általános iskolába szállító szülők közül az egyik kihajol az ablakon, és dühösen közli: rossz az új forgalmi rend"

  a gyerekeket a közeli egyetemi gyakorló általános iskolába szállító szülő akár föl is rakhatná a gyereket a trolira”
 • 13. vuk 2011. november 15. 14:17
  „12. Beroesz 2011.11.15. 13:22
  Marmint hova? Jardara? Mert a jardat torlaszoljak csak el.

  Mondjuk az nem vilagos, hogyan lehet egy kockat "felboritani" :D”
 • 12. Beroesz 2011. november 15. 13:22
  „Megszakad a szívem a szülőkért, hogy nem kísérhetik az osztály ajtajáig kocsival a csemetéket. Ezek a szülők felelősek az aradi tér környékének reggeli állapotáért. Megállnak úton, útfélen, ráparkolnak a villamossínre (most úgysem jár), percekig búcsúzkodnak a gyerektől, mintha az az isonzói frontra indulna. Olyasmi, hogy a gyereket ki lehetne tenni egy sarokkal arrébb a pirosnál, vagy neadj´isten a gyerek menjen busszal iskolába, hát az elképzelhetetlen.

  A fehér kockák azt hivatottak meggátolni, hogy az autósok behajtsanak a nem nekik fenntartott területekre. Nem túl esztétikus megoldás, de ha csak ezzel lehet távol tartani az autósokat, akkor ez van.”
 • 11. polgár 2011. november 15. 11:58
  „Nekem is tetszik, szerintem jó lesz, ha kész lesz (mondom ezt autósként).

  "A megállóban várakozó troli mellett csak úgy fér el a kocsi, hogy ráhajt a záróvonallal elválasztott kerékpáros sávra. Aztán ugyancsak szabálytalankodva tud megállni a Markovits utcában, hogy fia kiugorhasson a kocsiból."

  Lehet rosszul emlékszem - ez esetben elnézést -, de ott, ahol a trolit ki kell kerülni, a kerékpáros sáv emlékeim szerint szaggatott vonallal van elválasztva, nem? Ergo, szabályosan el lehet menni ott a troli mellett.
  A másik: a kedves szülők legyenek már annyira leleményesek, hogy mondjuk megállnak a Boldogasszonyon, kiszáll a gyerek, és besétál 20 métert. Nem muszáj az osztályterembe is kocsival menni... bár igaz, lekopik a lába.”
 • 10. szunyi 2011. november 15. 11:16
  „6, Oldal utca készen van már.”
 • 9. szandokán 2011. november 15. 10:59
  „az új helikopterleszálló ha kész lesz az biztos hogy a betegek fele a 4-5-dik emeleten lefognak esni az ágyról”
 • 8. vuk 2011. november 15. 10:13
  „Sajnalom a szuloket, hogy a tanterem mellett nem lehet parkolni. De tenyleg. Szerintem meg kellene oldani.
  A gyereknek ha elkopik a laba par ev alatt, mi lesz? Szornyu belegondolni.

  Amugy azok a tulmeretezett kockacukrok valoban rondak. Megmagarazna valaki, hogy mi a szerepuk? (hatha van)”
 • 7. Bendegúz007 2011. november 15. 10:08
  „Emberek ne legyünk felháborodva a kellemetlenségekért,mert amit majd kapunk,az minket fog szolgálni.
  Meg merem kockáztatni,hogy az egyik legfejlettebb város leszünk az országban,és ehez hozzájárul majd a lézerközpont is.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz az alternatív iskolákkal?

Nehéz helyzetbe hozza az új köznevelési törvény várhatóan kedden parlament elé kerülő tervezete az alternatív iskolákat. Tovább olvasom