Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Új berendezések a klinikán

Egymilliárd forint értékű beruházással gyarapodott a Szegedi Tudományegyetem onkoterápiás klinikája. Ott – egy kobalt ágyú mellett – tegnaptól két új lineáris gyorsító, illetve egy hazánkban egyedülálló CT-szimulátor működik. Az új sugárterápiás részleg évente 2-3 ezer daganatos beteget szolgál.

Fotó: Gyenes Kálmán
Az ország legkorszerűbb sugárterápiás központját adták át tegnap a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum Onkoterápiás Klinikáján. Az egymilliárd forintos beruházás eredményeként elkészült sugárterápiás részleg egy új és egy felújított lineáris gyorsítóval gazdagodott. E berendezésekhez a legmodernebb, hazánkban egyedülálló CT-szimulátor kapcsolódik – jelentette be Szabó Gábor rektor.

A sugárkezelést igénylő daganatos betegek száma egyre nő, de az 1994-ben alakult szegedi onkoterápiás klinikán használt berendezések elavultak, gyakran elromlottak. Egy több kormányzati cikluson átívelő program keretében a sugárterápiás géppark először egy kobalt ágyúval bővült. Hat évvel ezelőtt viszont bizonyossá vált, hogy újabb lineáris berendezésre van szükség. Az azt befogadó épület kialakítását az akkori szegedi közgyűlés 20 millió, az Egészségügyi Minisztérium 75 millió forinttal támogatta. Ez az úgynevezett bunker 2003-ra készült el. Az új készülék vásárlására a kormány 200 millió forintot adott, a fennmaradó részt az SZTE saját pénzforrásból fedezte.

Az új onkoterápiás centrumbeli lineáris gyorsító bonyolult elektronikus rendszerrel működik, két sugárféleséget állít elő. Ezek különböző mélységben képesek a szervezetbe hatolni és ott a sejteket, szöveteket elpusztítani. Hogy e hatás főleg a daganatban érvényesüljön, ezentúl rendelkezésre áll a besugárzandó területet átvilágító, a besugárzást segítő szimulátor – magyarázta Thurzó László, az SZTE onkoterápiás klinikája vezetője. A részlegben működő, hazánkban egyedüli CT-szimulátor lehetővé teszi a kezelések személyre szabott tervezését. A kiegészítő berendezések pedig lehetővé teszik, hogy a kezelés idején változó intenzitású besugárzás érje a beteget, ami tovább javítja a gyógyulás esélyét.

A fejlesztés eredményeként 40 százalékkal több, évente 2-3 ezer beteget szolgálhat az 55 fekvőbeteg-ágyas onkoterápiás klinika. A beruházás 8-10 évre biztosítja a magas színvonalú ellátást, lehetővé teszi új technikák, például a „sugársebészet" bevezetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap még megcukrozhatja a szőlőt

Két hetet késik minden szőlőfajta beérése a megyében, a termés pedig csak harmada a tavalyinak. A… Tovább olvasom