Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Új burkolati jelek, korszerű jelzőlámpák

Csongrád megye - 33 millió forintot költ évek óta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. az útburkolati jelek újrafestésére. A Magyar Közút Nzrt. uniós forrásból jelzőlámpa-felújításba kezdett: egyebek mellett az izzós fényforrásokat LED-ekre cserélik.
Láthatatlan zebrákról írtunk keddi lapszámunkban. Megérkezett az illetékesek válasza a tervezett útburkolat-festési és egyéb felújítási munkálatokról.

A tábla az elsődleges

A KRESZ hierarchiájában a jelzőtáblákat az útburkolati jelek elé helyezi, tehát a gyalogos-átkelőhely ismert jelzőtáblája elsődleges jelzés a járművel közlekedőknek – szögezte le Marovszki Béla. – Ez logikus is – vélekedett –, mivel este, illetve esőben, rossz látási viszonyok közt is jól látható jelzést ad a tábla.
„A rendelkezésre álló pénzügyi keret évek óta változatlan, 33 millió forint, amely a teljes burkolati jelállomány éves felújítására nem elégséges, így azt igyekszünk a teljes szezonra arányosan igény szerint elosztani. A burkolatijel-festést az időjárás függvényében április közepén kezdjük meg. A munkákat a nagy forgalmú belvárosi és lakótelepi utakon kezdjük a keresztirányú (például zebra), majd a hosszirányú burkolati jelekkel (jelző- és záróvonal). Társaságunk csak az önkormányzati utakon végeztet burkolatijel-festést, a városon átvezető, számjegyes főutakon a burkolatijel-festés az útkezelő Magyar Közút Nzrt. feladata" – fogalmazott Marovszki Béla, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. útügyi csoportvezetője.

„Az idei terveink között szerepel, hogy a kopott terelő- és záróvonalakat, gyalog-átkelőhelyi, csomóponti és kerékpársáv-jeleket felújítsuk. A közbeszerzés kiírása folyamatban van, a festés megkezdésére az eredményes közbeszerzés után lesz lehetőségünk" – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A csík nélküli zebrán nem árt a fokozott óvatossag mind a gyalogos, mind az autós részéről. Fotó: Frank Yvette
A csík nélküli zebrán nem árt a fokozott óvatossag mind a gyalogos, mind az autós részéről. Fotó: Frank Yvette

„A fenti forgalomtechnikai munkákon kívül európai uniós forrásból jelzőlámpa-felújítási program zajlik Csongrád megye országos úthálózatán. Szegeden 36, Hódmezővásárhelyen pedig 2 darab jelzőlámpás csomópontot korszerűsít a kivitelező. A beruházás során a lámpafejekben az izzós fényforrás helyett LED-eket építenek be, a berendezések elavult kábeleit újra cserélik, több jelzőlámpa-automata cseréjére és felújítására is sor kerül. Felújítják a járműérzékelő hurkok és gyalogos-nyomógombok egy részét, valamit néhány csomópontban a szabad jelzések hosszát is felülvizsgáljuk és új, a forgalomnak a jelenleginél jobban megfelelő programot építenek be. (...) A nettó 61 milliós beruházás tavaly ősz óta folyik, azóta 10 szegedi kereszteződésben már el is végezte a kivitelező az átalakítást. A munka befejezési határideje ez év május vége. A munkák jelenleg is folynak, a hátralévő időszakban kerülnek sorra például a nagy forgalmú Mars téri kereszteződések és a Kossuth Lajos sugárút–Párizsi körúti csomópont is" – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól.

Hol van láthatatlan zebra?

Kedden indítottunk kampányt, hogy felhívjuk a figyelmet: az elkopott felfestésű gyalogátkelőhelyek balesetveszélyesek. Még várjuk olvasóink észrevételeit az online@delmagyar.hu címre Csongrád megye bármelyik városából. A veszélyes zebrák listáját továbbítjuk az illetékeseknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állam a második legnagyobb foglalkoztató

Legtöbben a szolgáltatásból élnek. Tovább olvasom