Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Új, daganatgátló szereket fejlesztenek az SZTE-n

Szeged - Természetes eredetű, gyógyszerként alkalmazott hatóanyagokat, a daganatsejtek osztódását gátló szereket tesztelnek a SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében.
– Daganatsejtek fenntartására, tesztanyagok tumorellenes hatásának vizsgálatára alkalmas sejtkultúra egység épült ki az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében. Ez az egyik eredménye a 2003 és 2005 közötti pályázatunk sikerének. A tesztelt anyagok együttműködés keretében kerülnek hozzánk, a legtöbb az SZTE Farmakognóziai Intézetéből és Szerves Kémiai Tanszékéről. Előbbi intézetből növényi kivonatok és az azokból izolált tartalomanyagok, utóbbiból pedig természetes vegyületanalógok – elsősorban szintetikus szteroidok – kerülnek ki – mondja Zupkó István tanszékvezető egyetemi docens. – A vizsgálatok jelentőségét az adja, hogy a gyógyszerként alkalmazott hatóanyagok körülbelül kétharmada természetes eredetű. Ez az arány a tumorellenes hatóanyagoknál mintegy 80 százalék.

– Első lépésként a tumoros eredetű sejteken kiszűrjük azokat az anyagokat, gyógyszerjelölteket, amelyek már alacsony koncentrációban is gátolják a daganatsejtek osztódását. Hatékony növényi kivonatok esetében a biológiai hatás követésével megkíséreljük elemeire bontani a kivonatot és eljutni a tiszta vegyületig – magyarázza a tanszékvezető. – Egy új, biológiai hatást hordozó vegyület felismerése önmagában is érdekes, az esetleges félszintetikus analógok azonban tovább növelhetik a találat jelentőségét. Szintetikus eredetű vegyületek esetében a kapott eredmények alapján megkíséreljük optimalizálni a hatást.

– Az ígéretes anyagok hatásmechanizmusának feltárása nagy kihívás, ugyanakkor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jelenleg rendelkezésre álló molekuláknál hatékonyabbakat tervezzünk – közli Zupkó István. – Az elmúlt pár évben ehhez intézetünkben beállítottunk néhány alapvető molekuláris farmakológiai módszert. A saját kapacitásaink hiányosságait pedig kooperációkkal próbáljuk pótolni.

A koraszülés ellen

A koraszülés gyógyszeres megelőzésére alkalmas hatóanyagokat is vizsgálnak az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében. A nagy hagyományokkal rendelkező kutatási irány középpontjában a reproduktív rendszer gyógyszertana áll. Állatkísérletes modelleken keresnek olyan hatóanyagokat, illetve kombinációkat, melyek képesek gátolni a terhes anyaméh idő előtti összehúzódásait.

Olvasóink írták

 • 4. vasököl 2011. március 22. 00:54
  „Gyógyítsa meg Horvát Ágnes azokat akik Lázár véleményét a kőzősség irányítására alkalmatlan emberekről félre magyarázzák vagy nem értik. A diagnózist állapítsák meg Vásárhelyen a korházban amit nem sikerült gyurcsányiásoknak belakatolni ingatlanfejleszteni Lázár es Kovács László igazgató által szervezett ellenállás miatt.”
 • 3. Hammada_Fleet 2011. március 19. 21:47
  „Igen, egyet értek. Nagyon durva volt. Pontosan azért, mert akár én is lehetek rákos.”
 • 2. THE 2011. március 19. 19:38
  „1. ez azért durva volt, még te is lehetsz rákos.”
 • 1. Hammada_Fleet 2011. március 19. 18:03
  „"Új, daganatgátló szereket fejlesztenek az SZTE-n"

  Nem baj, majd ez az új, majdnem tízszázalékos elvonás véget vet a pénzszórásnak. Különben is, aki rákot kapott, annak úgy kell, miért nem vigyázott magára? (Lázár elvtárs után szabadon.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelem – támogatással

Magyarország - A végéhez közeledik a vis maiorral érintett agrár-környezetgazdálkodási (akg)… Tovább olvasom