Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Új dékán a legnagyobb kar élén

Szeged - Az eddigi dékánhelyettes vezeti júliustól a szegedi egyetem természettudományi és informatikai karát. Hernádi Klára vegyész egyetemi tanár a megbízhatóságra és kiszámíthatóságra törekszik.
A szegedi egyetem természettudományi és informatikai karának korábbi általános és tudományos dékánhelyettesét, Hernádi Klárát választotta a kar új dékánjává a szenátus. Egyedüli jelöltként pályázott és nyert; július 1-jétől három éven át vezeti az egyetem legnagyobb karát.

– Kétszer három évig már közreműködtem a kar vezetésében, előbb a
diákokért felelős, majd általános és tudományos helyettesként. Tudom, mennyire nehéz két helyettessel irányítani egy több mint félezer dolgozót és hatezer hallgatót összefogó intézményt. Ezért változtatok: lesz egy általános és tudományos, egy oktatási és egy gazdasági helyettes – mondta új megbízatásáról Hernádi Klára. – A személyükről még korai beszélni. Amúgy alapjában nem forgatom fel a kart; az egyetemi tudáspotenciál jó része itt halmozódik fel, és ezt továbbra is ki kell kihasználni.

Hernádi Klárának a megbízhatóság és a kiszámíthatóság a vezérelve magával és mindenkivel szemben. Fotó: Schmidt Andrea
Hernádi Klárának a megbízhatóság és a kiszámíthatóság a vezérelve magával és mindenkivel szemben. Fotó: Schmidt Andrea

– Megbízhatóság és kiszámíthatóság – emelte ki a pályázatában szereplő legfontosabb elemeket. – Magammal és mindenkivel szemben. Ez nagyon jól működő kar, a sikerét többek között annak köszönheti, hogy nyugodt a légkör, mert a jogszabályi háttér bizonytalanságai ellenére itt kiszámíthatóak a történések. Ez olyan érték, amit szeretnék megtartani, miközben van min javítani, és fejlődni is kell. A 21. század megköveteli, hogy az adminisztráció egyre nagyobb hányadát internetes alapokra helyezzük. A külső megjelenésre is ügyelünk, honlapunkat erősítjük. Már a természettudomány és az informatika összepárosítása is jó házasságnak bizonyult, ám a műszaki képzésben van még mit erősítenünk.

Vegyészből karvezető

Hernádi Klára 1960. március 28-án született Miskolcon, 1983-ban a JATE-n végzett vegyészként, azóta a TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékén (illetve annak elődjén) dolgozik. 2006-tól egyetemi tanár. 1995 és 2002 között a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete kari titkára, 2002-től dékánhelyettes. 2006-tól a Magyar Rektori Konferencia természettudományi bizottságának tagja. Kutatási területe: fizikai kémia, heterogén katalízis és anyagtudomány.

Az áttekinthetőség érdekében készülnek a TTIK épületeit feltüntető tájékoztató térképek – tudtuk meg az új dékántól. A szegedi egyetemi hallgatóság negyedét befogadó kar ugyanis rengeteg épületben foglal helyet. Tisztul ugyan a kép, mert az eddig szétaprózódott intézetek folyamatosan egységesülnek: az informatika az Árpád téren, a matematika a Bolyai Intézetben, a kémia és a fizika pedig a Béke épületben és a Dóm téren lakik. Az Egyetem utcai épületben marad a földrajz, a biológusok továbbra is a Közép fasoron lesznek, és a karok közötti csere eredményeként lassan az Irinyi épületet is kizárólag a TTIK tölti meg, a biofizikusok a Rerrich Béla térre költöznek.

Mennyire egyeztethető össze a sikeres vegyészkutatói munka a dékánsággal? – Biztosan nem kevés feladatot ró majd rám a kar vezetése, de igyekszem a vegyész felemet is megtartani – válaszolta a tőle megszokott derűvel Hernádi Klára. – A svájci szén nanocsöves kutatásokat a doktorandusz hallgatóim vették át. Diplomamunkák témavezetését viszont vállalom, és az óráimat is megtartom. A család? Csendes beletörődéssel megszokta a helyzetet. A lányom orvostanhallgató, a fiam érettségi előtt áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a tehetséges hallgatóknak

Szeged - Eddig 5 millió forint ösztöndíjat osztott ki az SZTE hallgatói között a Sófi József… Tovább olvasom