Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Új diáklaborok a Ságváriban

Szeged - Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének részvételével adták át az új laboratóriumokat a Ságvári-gimnáziumban pénteken.
– A fizika tanításánál le kell győzni azt problémát, hogy a tantárgy vagy egzakt, de unalmas, vagy mesedélután jelleget ölt. Ki kell küszöbölni az ellentmondást, az igazi megértés élményét kell nyújtani diákoknak, egyszerű problémákon és kísérleteken keresztül –mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, fizikus, pénteken a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban, ahol új laboratóriumokat adtak át az épület padlásterében.

Csiszár Imre, a laboratóriumok vezetője hangsúlyozta: a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) minden szempontból megfelel a 21. századi oktatás követelményeinek. Az új infrastruktúra kialakításához az iskolafenntartó egyetem 168 millió forint európai uniós támogatást nyert. A labor 250 négyzetméteres a kiszolgálóegységekkel együtt. Két helyiségben 20-20 diáknak a foglalkoztatására van lehetőség. Az egyikben kémia–biológia, a másikban a fizika–földrajz kísérleteket lehet végezni.

Már használják az új labort a ságvárisok. Fotó: Frank Yvette
Már használják az új labort a ságvárisok.
Fotó: Frank Yvette

Pálinkás József: Tapasztalásra van szükség
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is jelen volt az átadón. Elmondta, egyre több hasonló laboratórium nyílik az országban. Azért fontosak, mert az utóbbi időben eltávolodott az oktatás a közvetlen tapasztalatoktól. Ez azért probléma, mert az emberiség szinte minden tudását tapasztalatok, megfigyelések, kísérletek útján szerezte, manapság pedig éppen a technika fejlődése miatt úgy tűnik, mintha az ismereteket közvetlen tapasztalat nélkül is meg lehetne szerezni.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. május 11. 11:49
    „mi ez a vaskos szereptévesztés? Legközelebb a bölcsödében a csörgöt fogja a kisded kezébe adni, hogy tapasztaljon az a kis cuki kölök?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: 200 ember halt meg Szegeden a szállóportól

A légszennyezettséget mérő állomást 2011-ben a forgalmas Kossuth Lajos sugárútról a Rózsa utcai vízműtelepre, zöld övezetbe helyezték át. Miért? - kérdezi az LMP Tovább olvasom