Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Új épületet vesz jövőre a Fogorvostudományi Kar

Szeged - Terjeszkedik a Fogorvostudományi Kar: a tervek szerint jövő év elején új épületet vásárol. Bár az egyetemi stratégiai tervben lassan egy évtizede szerepel egy zöldmezős beruházás, még az építési tervek sem készültek el. A kar így saját forrásból bővítené területét.
Kinőtte jelenlegi épületét a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara. A Tisza Lajos körúti épület annak idején a 15–20 fős évfolyamok számára éppen elegendő volt: a hallgatók oktatását és a betegek ellátását is meg tudták itt oldani. Csakhogy a fogorvosképzés hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvend: megtöbbszöröződött a diákok száma.

– Jelenleg csak a magyar nyelvű képzésen 50-en vesznek részt évfolyamonként, angol nyelvű képzésre pedig további több mint 30 hallgatót veszünk fel minden évben – mondta el Nagy Katalin dékán. – Összehasonlíthatatlan ez a létszám a pár évtizeddel ezelőttivel. Csak úgy tudjuk ezt megoldani, hogy reggel 7-től egészen este 9-ig folyamatosan oktatunk, sőt: gyakran szombaton is vannak óráink.

A körülmények tehát meglehetősen rosszak, a szegedi fogorvosképzés színvonala azonban még így is az országos átlag felett van. – Nagyjából tíz éve szerepel az egyetem stratégiai tervében egy zöldmezős beruházás: az épülő klinikai tömb mögött létesült volna egy új épületet a kar számára, ami azonban forráshiány miatt azóta sem valósult meg – mesélte a dékán, aki nemrégiben úgy döntött: saját erőből vásárolnak egy új ingatlant.

A képzés és az ellátás színvonala most is kimagasló – de bővíteni kell a gyakorlati oktatás helyét. Fotó: Frank Yvette
A képzés és az ellátás színvonala most is kimagasló – de bővíteni kell a gyakorlati oktatás helyét.
Fotó: Frank Yvette

– Az egyetem szenátusa támogatta a fejlesztést, így tárgyalásokat kezdtünk a volt tervezővállalat épületének megvételéről. Ide helyeznénk át az elméleti oktatás és a kutatás egészét, valamint az adminisztratív tevékenységet. Úgy gondolom, ez is csupán átmeneti megoldásnak felel meg, a jelenlegi körülmények között azonban mindenképpen szükségessé vált.

A kar épületével szemben lévő ingatlan megvásárlására a tervek szerint januárban kerül sor. Természetesen ezek után még a felújításra is kell költeni, a régi épületben pedig szükség lesz a gyakorlati helyek bővítésére. Mindezekre a forrás azonban csak részben áll rendelkezésre.

– A Szegeden végzett fogorvosok a képzés színvonala miatt mindenhol keresettek – mondta Nagy Katalin. – Ráadásul az egészségügy többi területével ellentétben ők itthon maradnak, hiszen ebből a szakmából meg lehet élni Magyarországon. Fogorvostan-hallgatót képezni tehát, ha úgy tetszik, jövedelmező befektetés. Bízom benne, hogy ezt mások is így látják, és kapunk támogatást terveink megvalósításához.

Olvasóink írták

 • 3. kópír 2012. január 08. 16:12
  „r104, teljesen egyetértek!
  2-3 éve a 82 éves nagymamámnak az egyik este úgy elkezdett fájni a foga, hogy csak sírt szegény! A korából adódóan szegény már olyan volt, mint egy gyerek...gondolom nem kell magyaráznom a dolgot. El nem tudom képzelni, hogy vészeltük volna át az éjszakát, ha nincs az Osztrovszky utcában az ügyelet. Szegény nagyim sok fájdalmat átélt az utolsó éveiben, de legalább aznap este nem kellett szenvednie a foga miatt.
  Csak ugye a magánügyelet is csak este 10-ig van (illetve legutóbb még úgy volt), és van, aki nem engedheti meg magának a magánorvost.

  Szóval először az ügyelet, utána a szép új épület...”
 • 2. r104 2011. december 11. 17:12
  „Tisztelt Mindenki!
  Szegeden évek óta nincs délután, éjszaka és hétvégén fogászati ügyelet. Erre kellene először megoldást találni, azután jöhet a többi. Erről tessenek írni.......”
 • 1. Agyalapi 2011. december 11. 14:54
  „Hajrá! Álmodozni még szabad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem döntött a Fidesz IKV-ügyben

A szegedi szuperlézerről szóló tájékoztató után a városi közgyűlés várhatóan módosítja a 2012. évi költségvetési koncepcióról szóló határozatát. Tovább olvasom