Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Új erdők a belvárosban

Szeged - Szeged belvárosában megszaporodtak az olyan társasházi utcafrontok, ahol a házak tövénél új erdő sarjad – jelezte olvasónk. Megkérdeztük, kinek a feladata megszabadulni a házak és a járda között feltörő növényzettől.
Olvasónk levele szerint a belvárosban több helyen sarjadnak bokrok, kisebb fák a házfal és a járda szélének találkozásánál, némelyiket már kisebb fészekrakó madarak is kinézték maguknak. – A belvárosi házfalak tövéből kinövő növények eltávolítására nincs egységes szabályozás. Attól függ, hogy a földhivatali nyilvántartásban szereplő adatok alapján a házhoz tartozik-e telekrész, vagy a ház vonala-e a telekhatár. Utóbbi esetben a fenntartó feladata, ellenkező esetben a háztulajdonosnak kell a gyomokat, gyomfákat eltávolítania – tudtuk meg Gergely Éva közterület-fenntartási vezetőtől.

Amikor a természet visszaveszi a várost... Fotó: Karnok Csaba
Amikor a természet visszaveszi a várost... Fotó: Karnok Csaba

A lapunkhoz érkezett e-mailben a Tisza Lajos körúton lévő Olajosházat és egy, a Bocskai utcában lévő üres telket említett szemfüles olvasónk. – Úgy vettem észre, hogy szépen ki szokták vágni az ilyen növényeket a belvárosban, figyelnek erre. Bár itt láthatóan elég nagyra nőtt – mutatta az Olajosháznál az arra járó Barcsik Mónika, akinek a bokor mellé állva szinte a csípője fölé ért a gyomfa. Gergely Éva elmondta, hogy az Olajosháznál nőtt növényeket a ház tulajdonosainak lenne feladata eltávolítani, ahogy a Bocskai utcai teleknél is. Viszont a Bocskai utca többi részén társaságuk feladata az eltávolítás, amit munkatársaik a takarítással együtt végeznek el.Néhány helyen jól látszik, hogy a feltörő növényzet tövénél kissé megemelkedett, megrepedeztet a járda, sőt van, ahol már az épület falán is megindultak kis hajszálrepedések. – A lágyszárú növények nem okoznak az épületekben különösebb problémát, bár a gyökerekből kioldódó szerves savak károsíthatják a lábazatot vagy a burkolatot. A fás szárú növények gyökérzete belenőhet a lábazatba, repedéseket okozhat a falon, felnyomja a burkolatot, vagy a túl közel nőtt fa súrolja az ablakokat, falat, tetőt – osztotta meg velünk Gergely Éva.

A probléma megelőzhető

– Sok esetben a társasházak lakóinak hanyagsága vagy a facsemete iránti kezdeti lelkesedése miatt maradnak meg a magonc fák, amik egy-két év alatt nagyméretűre nőve komoly problémákat okozhatnak. A legtöbb esetben úgynevezett gyomfák kelnek magról, általában gyorsan és nagyra növő fajok, ezáltal fás szöveteik lágyabbak, így ágaik törékenyebbek, könnyen leszakadhatnak, kidőlhetnek vihar esetén. Javasoljuk, hogy a társasházak lakói az épületektől számított 4 méteren belül ne hagyjanak meg magról kelt fákat, mert ezek károsíthatják később a homlokzatot, a tetőt, az ereszcsatornát – mondta Gergely Éva.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki Lénáról mesél

Nagy Tamásnak azt mondták a Tappancsnál, örökbe fogadhatja Lénát, az idős magyar vizslát, amit még… Tovább olvasom