Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Új esély a pótfelvételi

Dél-Alföld - Nagy eséllyel indulnak a pótfelvételin mindazok, akiknek nem sikerült első körben bejutniuk az egyetemre, vagy eddig nem jelentkeztek, de most mégis úgy döntenek: továbbtanulnak. A Szegedi Tudományegyetem szinte minden szakján hirdet pótfelvételit. A tanár szakos diploma is jó befektetés.
– Szinte minden szakunkon hirdetünk pótfelvételit. Ez újdonság a korábbiakhoz képest, amikor ilyen lehetőséget a teljes szakkínálatunknak csak a töredékében volt lehetőségünk megadni – hangsúlyozta legutóbbi sajtótájékoztatóján Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora magyarázatként hozzáfűzte: ez az év különbözik az előzőektől, mert hirtelen változott a felvételi rendszer. Nem lehetett kiszámítani, miként döntenek a felvételizésről a fiatalok és a továbbtanulásukat finanszírozó családok.
Tény: az első körös jelentkezések száma szerint országosan körülbelül 30 ezer érettségizett fiatal „eltűnt", nem jelentkezett továbbtanulni. Őket, a fontolgatókat is segíti az SZTE azzal, hogy nyitva hagyja az egyetem kapuját a pótfelvételire.

– Mára a tanárszakok iránt általánosan csökkent az érdeklődés – nézte a számokat az SZTE rektora. Szabó Gábor hangsúlyozta: ezredfordulós tapasztalat a fizika, a kémia tanár szak iránti érdektelenség, ami mára elérte a közismereti tárgyakat is. A jelenségnek számtalan oka közül a fizikus akadémikus rektor kiemelte, hogy a kísérletes tárgyak oktatásában kedvezőtlen fordulat következett be: az iskolákban a fizikai, kémiai jelenségekhez kötődő élményszerzés helyett definíciókat magoltatnak a gyerekekkel. De a pedagógus életpályamodell bevezetése, az e hivatást választók társadalmi tekintélyének növelése is kell ahhoz, hogy ismét népszerű legyen a tanárszak, ami az ország érdeke, a jövő záloga.
A pótfelvételit fontolgató fiatalok figyelmébe ajánlható tény: munkaerő-piaci szempontból máris keresett végzettség például a fizika vagy a kémia tanár szakos diploma.

Határidők. Július 27-én jelenik meg a www.felvi.hu-n, illetve az SZTE www.u-szeged.hu honlapján (és ezen belül a kari oldalakon is) a pórfelvételivel megcélozható szakok listája. Csak egy intézménybe és képzésre, csak önköltséges helyre lehet jelentkezniük azoknak, akiknek nem sikerült idén bejutniuk az első körben egyetemre, illetve azoknak, akik eddig nem jelentkeztek, mert kivártak – augusztus 10-éig.   

Olvasóink írták

 • 4. macs 2012. július 29. 13:39
  „Egyébként hihetetlen álszentségnek tartom ezt a nagy csodálkozást, illetve sajnálkozást, ami a tanári szakokkal kapcsolatosan az utóbbi időben kezd általánossá válni. A pedagógusok mindig is a nemzet napszámosai voltak, de legalább tisztelet és megbecsülés övezte őket, mostanában pedig...........
  Csak kérdezem, amennyiben valaki úgy dönt, hogy az ebben az országban a társadalom részéről anyagilag és erkölcsileg is legjobban megbecsült szakmára, a tanárira, adja a fejét és aláírja az állammal a tanulmányi szerződést, milyen jövőre számíthat?”
 • 3. roxper 2012. július 28. 11:52
  „A tanár szak jó befektetés, ne röhögtessenek, félévente 300e Ft egy képzés, ha 4 félévig kell tanulni az 1.2 milla (még ha 2 féléves, akkor is 600e Ft), mikor jön ez vissza a 80-100e nettós tanári fizuból????”
 • 2. nagyen 2012. július 28. 11:29
  „A műszaki diploma hiánycikk.A gazdasági fejlődéshez nem a humán diplima, hanem a reál szükséges. Ez vonatkozik a szakképzésre is.Mind a Multik , mind a vállakozók vaadásznak a műszaki végzettsgű szakemberekre, ezeket ha nem fizetik meg, akkor lehúzhatják a redőnyt. A TV egyenesben közvetíti az ujjongvó fiatalokat, akik elérték a ponthatárt. Amikor pedig végeznek , mehetnek levelet söpörni közmunkában. A befektetett tandíj sohasem fog megtérülni. Nyöghetik a diákhiteleket kamatostól. Akik megalkották ezen rendszert elfelejtették, hogy annó a diplomáért csak állami támogatással jutottak hozzá., sőit még szerződéses támogatást is kaptak. Demokrácia van, 20 év utána ezt is megértük.Most hol vannak a külföldi példák ( pld Franciaország, stb ). A rendszerváltók egyszerűen kifaroltak a problematikus ügyekbőll. Sokkqal rosszab a helyzet, mint mint volt a rendszerváltás előtt. A tanácstalanság kezd elhatalmasodni, ne csodálkozzunk azon , hogy aki teheti diploma és megfelelő szakma után külföldre máshol keresi a boldogulását és a megélhetését ( 47.00,-Ft legfeljebb az éhenhaláshoz elegendő- estlag kecsketartásra )”
 • 1. tzs_szeged 2012. július 28. 08:14
  „"munkaerő-piaci szempontból máris keresett végzettség például a fizika vagy a kémia tanár szakos diploma."

  Keresett, de igen keveset adnak érte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fél falu a kisfiút kereste

Hiányolta a szüleit: Félegyházáig akart tekerni. Tovább olvasom