Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Új fejezet a Dél-alföldi Agrártudományi Centrum történetében

A szegedi egyetemen működő Dél-alföldi Agrártudományi Centrum (DAC) történetében új fejezetet nyithat az a szenátusi döntés, aminek lényege: hagyományaira építve, azokat továbbfejlesztve kapcsolódjon az agrárélelmiszer-üzlethez.
– Újragomboljuk a kabátot, vagyis új koncepció mentén próbálunk sikereket elérni – magyarázza Véha Antal, a DAC megbízott vezetője, a mérnöki kar dékánja. Az általa és Bodnár Károly, a mezőgazdasági kar megbízott dékánja által kidolgozott tervek alapján erősítik, illetve alakítják át a DAC működését.

Az SZTE képzési és tudományos portfóliójába tartozik az agrár- és élelmiszer-ipari ágazat, ami az alapanyag-termeléstől a feldolgozáson (vagyis az árualap-termeléstől a kész áru termelésén) át a marketingig széles területen végzett oktatói és kutatómunkát jelent. Ezentúl azonban a DAC – a gazdaságban szerepet játszó partnereivel együtt – az agrár- és élelmiszer-termelés itteni teljes vertikumát át kívánja fogni. Vagyis az eddigi szántóföldi növénytermesztés és árutermelés mellé emelik például a kertészeti ágazatot, illetve a fűszeralapanyag-termelést. A tudományos eredmények hasznosítása a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kap, ezért növelik a képzés és a kutatás gyakorlatorientáltságát. Sőt a centrum elmozdul a szolgáltatás irányába is. Például az egyetemi laborok munkáját, az itteni kutatók tudását „viszik" a termelőkhöz. Ezért a DAC kiegészül az itteni regionális szaktanácsadó központtal. Ez bevételt hozhat a centrumnak és híd lenne a centrum és az agrárium között.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázhat a Feszty-körkép

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb… Tovább olvasom