Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Új gazdája lesz a határon túliak kollégiumának

Megszűnik idén december 31-én a Márton Áron Szakkollégium – megalakul 2007. január 1-jén a Balassi Bálint Intézet. E kormánydöntés 167 Szegeden tanuló határon túli magyar diákot érint.
Még huszonhét napig lesz kint a tábla az intézményen, aztán névcsere. Fotó: Frank Yvette
Áldozatul esik a magyarországi államháztartás racionalizálásnak a Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ). A határon túli diákok ügyeit 1991 óta intézi, számukra Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden kollégiumi ellátást is nyújt a MÁSZ. A másfél ezer diák teljes körű ellátását biztosító intézmény költségvetésének csak a felét kapja az államtól, a másik felét maga teremti elő. Az itteni munkát jellemzi, hogy diákjainak szakkollégiumi oktatást, karriertámogatást nyújt, de támogatja a hallgatók saját kutatómunkáját is. A kormány döntése nyomán azonban a MÁSZ januártól a különféle kulturális tevékenységet is végző Balassi Bálint Intézetbe olvad.

A határon túlról tanulni érkező diákok kedvelt célpontja Szeged: jelenleg körülbelül háromszáz önköltséges, és százötven állami ösztöndíjas hallgató él a Tisza-parti városban. A felvidékiek, erdélyiek, vajdaságiak közül 167 diák veszi igénybe a folyamatosan telt házzal működő Márton Áron Szakkollégium szolgáltatásait. Az átalakulással a hallgatók érdekei nem sérülnek, a leendő főigazgató ígérete szerint – hangsúlyozza Kanyári József. A Márton Áron Szakkollégium szegedi vezetője azonban nem tudta megmondani, hogy az itteni hét dolgozó mindegyikére igényt tart-e az új intézmény. Az igazgató csak annyit tudott „számszerűsíteni", hogy az állami támogatást élvező diák havonta 8750, az önköltséges 11 ezer 500 forintot fizet a pótágyazott szegedi Márton Áron Szakkollégiumban. Azt is elárulta, hogy szeptemberben az ország egyetemeire körülbelül 120, a Szegedi Tudományegyetemre 32 gólya érkezett a határon túlról. Ők biztosan befejezhetik tanulmányaikat, de hogy jövő szeptemberben hányan és milyen támogatással kezdhetik el, arról még nincs elég információ.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőr alatti jeladó már a jelen

Egyre népszerűbb eljárás a háziállatok chipes azonosítóval való ellátása, de szakemberek szerint még… Tovább olvasom