Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Új genetikai labor a gyermekklinikán

Szeged - Új laboratóriumban végezhetik ezentúl a ritka anyagcsere-betegségek újszülöttkori szűrését Szegeden, amely az ország felének ellátásáról gondoskodik. A 350 négyzetméteres épületben az eddigi három helyett négy tömegspektrométerrel dolgozhatnak a kutatók. A beruházás értéke közel 1 millió euró volt.
Valamivel több mint egy évvel az alapkő letétele után tegnap átadták a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája mellett felépült laboratóriumot. A 350 négyzetméter alapterületű ingatlan a Szegedi Tudományegyetem, a Temesvári Luis Turcanu Sürgősségi Kórház és az Aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáinak közös pályázatának köszönhetően épült fel. A három intézmény több mint 1,9 millió euró támogatást kapott, ebből Szegednek 963 ezer euró jutott.

Az orvosok birtokba vették az új geneteikai labort. Fotó: Karnok Csaba
Az orvosok birtokba vették az új geneteikai labort. Fotó: Karnok Csaba

A közös projekt célja az volt, hogy a ritka, súlyos örökletes betegségek – anyagcserezavarok, vérzékenység, izombetegség és cisztás fibrózis – újszülöttkori szűrése és korai felismerése a jelenleginél szélesebb populáció számára legyen elérhető. Magyarországon jelenleg két helyen – Szegeden és a fővárosban végzik ezeket az újszülöttkori szűréseket 26-féle betegségre. Szegedre naponta 300, évente 40 ezer minta érkezik. Ezeket a vizsgálatokat eddig egy 25 négyzetméteres helyiségben végezték, mostantól azonban a kutatók modern körülmények között dolgozhatnak. A pályázatnak köszönhetően ráadásul az eddigi három helyett már négy tömegspektrométert használhatnak. A gép önmagában annyiba került, mint az egész épület.

– Ha ezeket a betegségeket nem diagnosztizálják időben, az súlyos testi és szellemi károsodással járhat – mondta Túri Sándor, a gyermekklinika intézményvezető professzora. Megjegyezte: a szűrővizsgálatokért kapott OEP-finanszírozás még a drága műszerek javítására sem elegendő. A tervek szerint ezért nyitnának más országok felé, hogy számukra térítés fejében végezzék el ezeket a fontos szűrővizsgálatokat.

Olvasóink írták

  • 1. csiperke73 2013. január 29. 23:23
    „csak így tovább”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt pénze, ezért zaciba adta párja ékszereit - fotó

Egy 26 éves szegedi férfi közel félmillió értékben vitt el ékszereket barátnője családjának házából, majd még párja laptopját is pénzzé tette. Tovább olvasom