Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Új helyen a Katolikus Egyetemi Lelkészség klubja

Ideiglenesen új helyre költözött a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség klubja. Az 1996 óta működő, egyetemi polgárokból álló közösség idén is várja régi és új tagjait, és különféle programokkal készül az őszre.
Romantikus, ódon fa csigalépcső vezet fel a Kárász utca 15. szám alatt álló ház első emeletére, a Katolikus Egyetemi Lelkészség klubjának új helyére. A Katolikus Ház felújítása miatt bizonytalan ideig a református egyház által visszakapott épületben kap helyet a közösség. Az klub helyén egy hónapja még lakás volt, a fiatalok hétfő óta próbálják belakni új helyüket.

Pálfai Zoltán lelkész elmondta, 1996 óta működik az egyetemi lelkészség, amit az országban az elsők között hoztak létre. Elsődleges céljuk, hogy a Szegeden tanuló vidéki egyetemisták közösséget találjanak maguknak. A klub több egyéni kezdeményezésű kisközösség gyűjtőhelye, amelyek mindegyike rendelkezik saját tagsággal, programokkal. Van hajléktalanokat látogató munkacsoportjuk, énekes társaságuk, katekumen csoportjukba pedig azokat várják, akik szívesen megismerkednének a kereszténység alapjaival. A fiatal atya különösen szereti hivatását, egyetemi lelkészként a személyes kapcsolattartási lehetőségei hatalmasak. – A szokásos plébániai feladatoktól mentesülök – mondja el Zoltán atya –, de előfordul, hogy a közösségbe járó fiatalok engem kérnek meg, hogy adjam őket össze.

A klub „háziasszonya", Pietrzak Mariola reggel kilenc és este hét között bárkit szívesen lát egy teára, ami mellett kiválóan el lehet beszélgetni. Mariola nyolc éve érkezett hazánkba Lengyelországból. – Nagyon szeretek itt lenni, sok szeretetet kapok a klubban. Eleinte gondjaim voltak a magyar nyelvvel, de az egyetemisták türelmesek voltak velem – meséli most már kifogástalan magyarsággal. Nagy Gábor lelkipásztori munkatárs szerint Péternek Jézushoz intézett szavaival lehet leginkább kifejezni, mit jelent a számukra ez a hely: „Uram, jó nekünk itt lenni!" Naponta 20-30 ember fordul meg a klubban, mindig akad néhány ismeretlenül érdeklődő is. Ez egy jó találkozási pont a kisközösségek tagjainak, de bárki feljöhet ide tanulni, pihenni, teázni vagy részt venni a déli imán.

Stenszky Cecília idén kezdte meg tanulmányait Szegeden, első alkalommal látogatott el a klubba. – Otthon, Veszprémben jártam ifjúsági hittanra, itt is szeretnék egy keresztény közösséghez tartozni. Az ismerőseim mondták, hogy Szegeden nagyon jó az egyetemi lelkészség, ezért eljöttem. Igazat mondtak.

F. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címlapra kerülhet a szegedi diáklány

Akár egy szegedi diáklány is lehet novemberben az egyik férfimagazin címlapján, Cseh Anita ugyanis a… Tovább olvasom