Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Új igazgatót jelölt ki a miniszter a Tisza-parti iskolába

Szeged - Hiába támogatták a diákok, a szülők és a tanárok is a korábbi igazgatót, mégis a másik jelöltet nevezték ki a Tisza-parti iskola élére. Az új vezető két napja dolgozik az intézményben.
A szegedi Tisza-parti Általános Iskola élére márciustól az igazgatói megbízást Schaller Györgyi kapta meg szakmai felkészültsége és rátermettsége alapján. Az intézmény működésében az évközi pályázati kiírás nem okoz és nem is okozott semmilyen fennakadást – tájékoztatta lapunkat hétfőn Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató.

Megírtuk: az első pályázaton tavaly ősszel egyedül Samuné Lázár Éva indult a vezetői székért, aki előtte 6 éven át irányította az iskolát. A pályázatot, bár a jelöltet támogatták a szülők, a tanárok, az iskolaszék és a közgyűlés is, végül a fenntartó állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) eredménytelenné nyilvánította. Akkor az indoklás az volt, hogy a jelöltet nem támogatta az emberi erőforrások minisztere. Év elején írta ki a KLIK újra a pályázatot, ezen már két jelölt indult: a korábbi igazgatónő és Schaller Györgyi. A második körben szintén Samuné Lázár Éva mellett álltak ki a szülők, a tanárok, az iskolaszék és a közgyűlés is. Bár a KLIK indoklásában nem szerepel, nyilván megint nem támogatta a miniszter, így ellenfele kapta a megbízatást.

A miniszter Schaller Györgyi igazgatói kinevezését támogatta. Fotó: Kuklis István
A miniszter Schaller Györgyi igazgatói kinevezését támogatta.
Fotó: Kuklis István

Kerestük Samuné Lázár Évát, aki annyit mondott: az eredmény magáért beszél, nincs hozzáfűznivalója. Megkérdeztünk szülőket is. Ketten név nélkül úgy fogalmaztak: felháborítónak tartják, hogy ennyire figyelmen kívül hagyta a fenntartó a szülők, a diákok és a tanárok véleményét. És bár ezt jogilag meg lehetett tenni, attól még tisztességtelennek tartják. Nem ismerik az új igazgatót, nem ellene van kifogásuk, hanem hogy úgy érzik, politikai döntés és kapcsolati tőke alapján dőlt el, ki az igazgató. A sándorfalvi iskola esetét látják megismétlődni, ez nem hiányzott azután, hogy a silány tankönyvek miatt probléma volt, illetve az óraszámváltozás miatt kevesebb az alsós pedagógus. Szeretnék a döntés indoklását – a „csak"-on kívül.
Másik két szülő a változás pártján áll. Igaz, ők sem ismerik az új vezetőt, de a korábbi igazgatónőt autokratikus vezetőnek tartották, a kézi vezérlés helyett pedig csapatmunkát várnak. A régi igazgatónőt jó pedagógusnak tartják, de úgy látták, a tanári és a vezetői munkája között ég és föld volt a különbség. A Samuné előtti igazgatónő magasra tette szerintük a lécet, bevonta a többi pedagógust a munkába, miközben határozottan vezette az iskolát. Úgy vélik, a tanári kar nem volt annyira az új igazgatónő ellen, de tartottak az ismeretlentől, azért nem szavaztak rá.

Ahogy Schaller Györgyi látja

Az új igazgató, Schaller Györgyi az Arany János Általános Iskolából érkezett, ahol 25 évig dolgozott – ebből tizenkét évet igazgatóhelyettesként. Mint lapunknak elmondta: mesterpedagógus és szaktanácsadói képzésen is részt vett tavaly – ezért döntött úgy, hogy megszerzett tudását vezetőként szeretné hasznosítani. – Emberileg nem volt könnyű számomra ez az utóbbi pár hónap, de megértettem mindenkit, aki nem akarta az ismeretlent – utalt Schaller Györgyi arra az ellenállásra, ami az igazgatóváltást övezte. – Két napja dolgozom az iskolában, és úgy érzem, hogy a kollégák pozitívan és együttműködően viszonyulnak hozzám. Biztosítottam mindenkit, hogy a pedagógiai munkát az eddigi értékek, hagyományok mentén folytatjuk. Számítok az eddigi intézményvezető-helyettesek munkájára, hiszem, hogy egymást segítve tudunk majd dolgozni az iskola érdekében. Korunk elvárásaihoz igazodva a sport, a sakk és a természettudományos tárgyak oktatását szeretném tovább erősíteni az iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásotthalom jelentkezik – rádión

Rádiója is van már a nagyközségnek; február 25-én köszöntötte először a hallgatókat Ásotthalom jelentkezik című egyórás műsorával. Tovább olvasom