Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Új játszóházat kaptak a kamaszok Algyőn

Már nem kényszerülnek az utcán lődörögni, nem kénytelenek a kocsma előterében csocsózni vagy biliárdozni az algyői kamaszok, ha együtt akarnak a haverokkal szórakozni. Játszóházat csináltak az algyői tiniknek a szülők.
A biliárd is népszerű a játszóházban Fotó: Gyenes Kálmán
Hangosan szól a zene, valamelyik menő együttes CD-jét hozta el az egyik gyerek. Foglalt a csocsó, ezért a játékra várakozó baráti társaság egymás ugratásával, viccelődéssel tölti ki az időt. A biliárdasztal körül is sokan állnak, akiknek nem jutott dákó, az kibicel, a másik játékát figyelve szórakozik. A darts előtt jó páran összegyűltek, ügyeskednek-versenyeznek. A belső szobában a számítógépek mágnesként vonzzák a kamaszokat. A lányok, akiket nem érdekel az autós üldözési versenyt előidéző gombnyomogatás és a szurkolás, összehúzzák az alacsony székeket, és sutyorognak.

Nem újgazdagék játékteremmel is fölszerelt palotájába cseppentünk egy tiniparty kellős közepébe. A fenti jelenetek Algyőn, a könyvtár és a nagyközségi edzőterem mögötti, Barátlaknak nevezett játszóházban ismétlődnek péntek és szombat esténként.

– Korábban a takarékszövetkezet előtti, vagy a piactéri padok körül verődtek össze az algyői fiatalok hétvégén, az esti órákban – meséli Leléné Gonda Irén, a helyi általános iskola ifjúságvédelmi felelőse. – Nem tetszett ez a szülőknek, a tanároknak, de a kamaszok jó részének sem.

Mindannyian tudjuk: a tinik unalmukban könnyebben csináltak butaságokat, mint ha normális körülmények között tölthetik együtt a szabadidejüket.

Tanfolyamot szervezett a vállalkozó szellemű szülőknek és
Szivárvány

A Barátlak péntekenként és szombatonként 17 órakor nyit, 21 órakor zár. A 7. osztályos Kovács Vivien és testvére, a 4. osztályos Roland a klubban minden barátjával találkozhat. Ezért is szeretnék, ha hosszabb ideig tartana nyitva, de ennek az a feltétele, hogy több szülő is vállaljon felügyeletet. Az alapítók foglalkozásokat is szerveznek: legutóbb a karácsonyi ajándékok elkészítéséhez kaptak ötleteket a gyerekek. Az algyői játszóházba betérő kamaszok megtapasztalhatják, hogy nem csak a klubbeli függönyök miatt szivárványszínű a világ.  
pedagógusoknak a Lélekszerviz Bt. közreműködésével Leléné. Ott elsősorban a káros szenvedélyek, a drogfogyasztás, és más, a kamaszokra leselkedő veszélyek megelőzéséről esett szó. De a foglalkozásokon közösséggé kovácsolódott össze a csapat, s megalakították az Algyői Általános Iskola Szülők klubját. Mintát jelentett számukra a Szegeden a tarjáni víztorony közelében működő Ágota Alapítvány éjszakai játszóháza. Ezért a kilenc szülő – Bakó Ibolya, Belovainé Bakos Erika, Boldizsár Attiláné, Frankné Koós Ildikó, Kocsisné Kukk Ildikó, Kovács Istvánné, Sándorné Varga Edit, Szűkiné Benke Márta, Török Andrásné – és az őket támogató Leléné Gonda Irén kiharcolta, és megteremtette az algyői játszóházat, a tiniklubot.

– Mintaadó viselkedéssel segíti a klub a kamaszok magára találását – magyarázza a legújabb algyői játszóház hatását Schád László pszichológus, a Lélekszerviz Bt. vezetője. Ott nemcsak algyői diákok, hanem a nagyközségben élő, de szegedi iskolába járó kicsi és nagy kamaszok is megfordulnak.

– A párját ritkító kezdeményezést örömmel támogatta az önkormányzat – jelentette ki Piri József polgármester. A nagyközség a könyvtár és az edzőterem mögötti vasas műhelyt ajánlotta föl, amit a szülők takarítottak ki, hoztak rendbe, tettek otthonossá. Az önkormányzat két számítógépet, intézményei bútorokat és játékokat adományoztak a tinik klubjának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzzavarban nem segít a múzeum

Óriási közönséget vonzott a Munkácsy- és – megyénkben – a Chagall-kiállítás, ám közben a… Tovább olvasom