Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Új jövevények a parkban

Új jövevények érkeztek a Szegedi Vadasparkba: az aranykezű tamarinmajmocskák és a pekarimalacok is két-két kölyökkel gyarapították az állományt. A piciket már láthatják az érdeklődők a kifutókban.
A kis pekarik szemlátomást jól érzik magukat a mamával. Fotó: Gyenes Kálmán
Nemcsak azért érdemes most ellátogatni a Szegedi Vadasparkba, mert a tél előtt talán ezek az utolsó valóban szép, napsütéses, enyhe napok, hanem azért is, mert alig egyhetes kölyköket is láthatnak az érdeklődők a majomházban, valamint a Pantanal részen. Az aranykezű tamarinok és az örvös pekarik családjába is két-két új jövevény érkezett. Mivel még a kicsiket annyira féltik szüleik, a gondozók sem merték megközelíteni őket, így tehát nem tudni, fiú vagy lány utódokról van-e szó. Ennek megfelelően még nevet sem adtak nekik.

Az aranykezű tamarinokból Szegeden kívül csupán Budapesten van még hasonló állomány az ország állatkertjeiben. Veszélyeztetett fajnak számít, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben őshonos – ezek területe azonban folyamatosan csökken. A Szegedi Vadaspark példányai azonban láthatóan jól érzik magukat a majomházban, hiszen nem ez az első szaporulat.

– Ezek az állatok mintacsaládban élnek – mondta el Veprik Róbert igazgatóhelyettes. – Mindenki kiveszi részét a gyereknevelésből: az apa cipeli a kölyköket a hátán, az anya szoptatja őket, és a testvérek is segítenek, amiben tudnak, így tanulják meg ugyanis a szülői szerepet.

A pekarik hasonlóan összetartó állatok: a konda együtt védi a kölyköket az idegen betolakodóktól és a ragadozóktól. A Szegeden nevelkedő állatoknak szerencsére ilyesmitől nem kell tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi időjárás az őszben

Reggel elkel a nagykabát, délben elég a rövid ujjú – így búcsúzik az ősz idén Magyarországon.… Tovább olvasom