Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Új klinikai tömb: nincs döntés a támogatásról

Szeged - Októberre ígérték, de még nincs döntés a Szegedi Tudományegyetem új klinikai tömbjének pénzügyi támogatásáról. Az egészségügyi intézménynek helyet adó telkek összevonásáról megszületett a határozat, így az utolsó adminisztrációs akadály is elhárult – indulhatna az építkezés.
A szegedi déli klinikakertben 12,5 milliárd forintból épülhetne föl az új, 265 normál és 34 intenzív ágyas tömb. Az „Infrastruktúra-fejlesztés támogatása az egészségpólusokban" elnevezésű pályázatra benyújtott szegedi elképzelés anyagi támogatásáról még nem született meg a kiíró, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Strukturális Alapok Programiroda döntése, holott azt idén októberre ígérték. A beruházásnak 2010 elején indulnia kellene, hogy az építkezés befejeződhessen a pályázati kiírásban rögzített határidőig, 2012 végéig.

– Tartjuk az ütemet: két hete megszületett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyása az új klinikai tömbnek helyet adó telkek összevonásáról, a földhivatali helyrajzi szám is rendben, így elhárult a beruházás indításának utolsó adminisztratív akadálya – válaszolt a pillanatnyi helyzetét firtató kérdésünkre Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági főigazgatója. – A pályázati program második mérföldkövénél járunk: minden szükséges dokumentumot benyújtottunk, azok befogadásáról megkaptuk a visszaigazolást a pályázat kiírójától.

Tíz százalék

A több mint 12 milliárd forintos beruházás 90 százaléka uniós forrás, az 1,2 milliárd forintnyi önerőt az SZTE klinikai központ finanszírozza. Márpedig az OEP-bevételek körüli bizonytalanságok miatt ennek a tízszázaléknyi önerőnek az előteremtése nyugtalanító kérdés. Úgy tudjuk: ha megszületik a háromszáz ágyas új klinikai tömb beruházási pályázatának pénzügyi támogatásáról a döntés, a támogatási szerződés rektori aláírását megelőzi az egyetem vezető testületének határozata.

Szeged új klinikai tömbjének az építészeti terve is kész. Lapunkban tavaly decemberben megírtuk: az SZTE új részlegének építészeti tervpályázatára kéttucat elképzelés érkezett, s akkor elkezdődött a többlépcsős válogatás. Végül a fővárosi Artonic Design Építészeti Kft. dolgozhatta ki a hétszintesnek álmodott épület kivitelezésének részleteit – tudtuk meg Tráser Ferenctől.

Új magkórházat kíván létrehozni a két éve a teljes szegedi járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó rendszert működtető egyetem azzal, hogy összekapcsolná a máig „új kilinikának" nevezett, 1986-ban épült, 410 ágyas épületet az ezután építendő tömbbel. Az utóbbi, közel 300 ágyat magába fogadó, közel 22 ezer négyzetméteres épületben kap majd helyet – többek között – a kardiológiai, az általános belgyógyászati, a hematológiai, az általános, a szív-, a tüdő-, a mellkas- és érsebészet, valamint a transzplantációs részleg. Az új tömbben 21 szakambulancia is működik majd. Azt mégis elsősorban kardiológiai központnak tekinthetjük, mert a fejlesztés célja az, hogy a ma még szétszórtan működő kardiológai-belgyógyászati és szívsebészeti vizsgáló- és gyógyítóhelyek egy épületbe, egymás közelébe kerülhessenek.

Olvasóink írták

 • 12. tarkan 2009. november 02. 12:30
  „Kispacni!!!Részben vala igazad én arra a területre gondoltam amit a helikopterleszállópálya mögött használ boldog s boldogtalan ,ha jol sejtem oda épül az uj szárny,és arra értettem ha azt megszüntetik akkor vala az káosz de nem kicsi!!!!!Kártyával meg különben sem rendelkezik minden dolgozó ez azért hozzátartozik az igazsághoz és ezt te is tudod bárki is légy,te is ismered a specko helyzetet,de én is::)))”
 • 11. kispacni 2009. november 02. 10:38
  „Tarkan,

  A klinikai udvarban nem illegális parkoló működik, hanem teljesen szabályos klinikai parkoló, ahová a dolgozók a Klinikai Központ éltal kibocsátott kértyával parkolnak. Ha ez a parkoló megszűnik, akkor a klinikán dolgozók valóban szívnak, mert nincs hol parkolniuk.”
 • 10. Mil 2009. november 02. 10:38
  „Úgy látnék már egy tervet erről a "fantomklinikáról". Látott már valaki valamit? Nem részletes alaprajzra gondolok persze, hanem egy homlokzati rajzot, képet, hogy mégis, hogy nézne ki.
  A busz/autó dologban pedig-ezt már kifejtettem máshol is-, az kellene, hogy a buszjegyeknek olcsóbbnak kellene lenni. Mert annak, aki alkalomszerűen buszozik(és ilyen egy vidékről a klinikára jövő, de akár helyi beteg is), annak nem pálya a buszozás, hacsak nincs bérlete. EGy vidékinek márpedig miért is lenne Szeged helyi bérlete?
  A másik meg, hogy egy lábadozó, gyengébb embert nem szívesen buszoztat az ember: hideg van, esetleg nem tud leülni, esetleg elkaphat valami fertőzést.. Nem beszélve a csomagjairól.. Álmodik az a zöldfasiszta, aki azt hiszi, nem kell parkoló.”
 • 9. tarkan 2009. november 02. 10:36
  „Ha egy funkcióját tekintve vegyes valami lesz a gödörben akkor ez megint csak egy félresikeredett projekt lesz...Sok rengeteg a gépjármű egész az ujhidig bezárólag áll a forgalom reggelente,és most lakóépülettel elegyes irodaparkolóház,ez megint a rókafogta csuka esete,semmit nem fog segiteni a klinikai problémán,söt ha fizetős lesz akkor az autóstársadalom jeles képviselői a klinikai"parkoló"kombináció mellett voksolnak majd hisz az ingyenes..csak kérdés hogy hova és merre tudnak majd orientálódni,hisz bent lesznek nagy valószinűséggel a munkagépek a különböző alvállalkozók(..ahogy az már lenni szokott..)tehát borzalmas káosz várható hisz a klinika "magánterület.igy mint olyan nem tarthat számot mondjuk a közterületfelügyelet fennhatóságára sem..hát ennyi..!”
 • 8. Szecskamester 2009. november 02. 09:58
  „TArkan!

  A honvéd térre irodákat, lakásokat és üzlethelyiségeket is tartalmazó, ám alapjában véve parkolóház funkciójú épület létesül majd... (bár bnem tudom meddig húzzák, halasztják még)

  Amúgy meg, ideje lenne elkezdeni már kiszoktatni az autükat a belvárosból...
  Mindig röhögök, mikor a kölcsey utcára hajtanak be a cseszett nagy járgányokkal..Na, persze ennek lassan vége...és akkor nem szóltam semmit sem..de jó lenne majd ezt folytatni..mondjuk a dugó térrel...oskola utcával..stb...fantáziám végtelen..”
 • 7. tarkan 2009. november 02. 09:27
  „Logának igaza van az emberek többsége még a budira is magával vinné a kocsiját,tehát a dolog nem ugy müködik,bár ugy müködne hogy buszokkal villamosokkal járna a "jónép"a kórházakba..Csak azért vetettem fel ezt a kérdést,mert több száz kocsi van bent nap mint nap,leszámitva az itt dolgozókaz(..orvosokat,professzorokat,műtősöket,takaritókat,büféseket,stb..)Tehát ha a bent lévő"illegális"parkoló megszűnik,mert ugye épitkezés lesz akkor hova amikor a város is be van "dugulva"és egy deka parkolási lehetöség sincs,ebből káosz lesz jó lenne elejét venni mig nem késő!!!Példának okáért ott vala a Honvéd téri "gödör"Nemlehetne ott esetleg egy ujabb bank,vagy irodaház helyett parkolóházat létesiteni???”
 • 6. geza 2009. november 02. 08:36
  „I-es kórházat el kell(ett) adni, majd lesz belőle luxusklinika azoknak akik fizetnek rendesen sokat.”
 • 5. bespin 2009. november 02. 08:20
  „A fertőző és az I.kórház épületében van 265 ágynak hely.”
 • 4. geza 2009. november 02. 08:14
  „Most akkor miért is kell "klinikát" építeni??
  Jaaa, készülés a magánbiztosítókra?

  Országszerte összesen 4065 férőhelyet tekint kihasználatlannak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ugyanakkor 833 új ágyat is ,,hadrendbe" állítanának. Az Észak-Alföldön a 7088 aktív kórházi ágyból 714-et, míg a Dél-Alföldön 6036-ból 707-et minősített feleslegesnek az OEP. Ezekben a régiókban tehát több mint 10 százalékos volna a férőhelycsökkentés.”
 • 3. Logaritmus 2009. november 02. 07:59
  „Joy, az emberek tobbsege sajnos ragaszkodik az autojahoz. Amugy miert kell uj klinikai epulet? A meglevok fenntartasara sincs eleg penz...mibol gazdalkodjak ki az uj szarnyban dolgozok fizeteset?”
 • 2. joy 2009. november 02. 07:45
  „Sehol nem kell parkoló kizárólag a mentőknek szühságes hely.
  A klinikákat könnyen el lehet majd érni a 8-10-es trolikkal, és az 1- 2-es villamossal.”
 • 1. tarkan 2009. november 02. 05:49
  „Csak egy halk kérdés::::Ha már közel 300-al nő majd a befogadókézség,hova parkoltatnak ekkora mennyiségű autót mert ugye a jónép nem gyalog jár és a parkolást a klinika területén eddig is nehezen tudták megoldani és ha jól értelmezem pont oda épitenek majd,épületet ahova eddig"megtűrten"be lehetett állni a kocsival....van e erre nézve valamilyen stratégia vagy ahogy esik úgy puffan????.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb potyázó beteg

Július óta nem kell ellátniuk az orvosoknak az érvénytelen taj számú betegeket. De ilyen – úgy tudjuk – Szegeden még nem esett meg. Tovább olvasom