Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Új koncepció belvárosügyben: licitálni lehetne a bérleti díjra

Szeged - A szegedi kereskedők nem tudtak úgy megerősödni, hogy kifizethessék a sétálóutcákon a bérleti díjakat – hangzott el a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének múlt csütörtöki konferenciáján. Az IKV új koncepciót dolgozott ki, hogy bérlőket csábítson a belvárosba.
– Nem életszerű, ezért ki kell vezetni a piacról a bérleti jog intézményét. Olyan koncepciót dolgoztunk ki, amelyben a kivezetés nem okozna vagyonvesztést azoknak a régi bérlőknek, akik súlyos milliókat fizettek érte. A bérleti jogot nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni, ez egy hosszú folyamat lesz – fogalmazott Kardos Kálmán, az IKV Zrt. vezérigazgatója a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége által az IKV-val közösen rendezett konferencia sajtótájékoztatóján.

Már a fél szegedi belváros üres: taszítják a vevőket a kiürült boltok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az IKV Zrt. előterjesztését a szegedi közgyűlés március 27-én tárgyalja meg. Mi változik? Jelenleg bérleti jog megváltása nélkül 1 vagy 5 éves határozott időtartamra lehetett bérleti jogviszonyt létesíteni. Az új konstrukcióban licitálni lehetne a bérleti díjra, a bérleti jog ellenértékét pedig 5 év alatt kellene részletekben befizetni a városnak. Az első évben a vállalkozónak még nem kellene törleszteni a bérleti jog árából, az összeget csak a következő 4 évben, részletekben fizettetnék meg. Öt év elteltével határozatlan idejűvé válna a bérleti szerződés. Az IKV 10 év moratóriumot is adna, ez idő alatt nem mondanák fel a szerződést. Kardos szerint az első egy évben annak is ki kell derülnie, életképes-e a vállalkozás.

– Régi fényében már nem tér vissza a kereskedők utcája, a belvárosnak a szó szoros értelmében korzóvá kell válnia turisztikai attrakciókkal, vendéglátóegységekkel – jelentette ki a vezérigazgató, aki szerint a mostani és a leendő bérlőknek jól meg kell gondolniuk, milyen profilú üzletet nyitnak a belvárosban, hiszen a sétálóutcán tornacipőárusra nincs igény.

Csak 8 százalék a bérlemények aránya

Németh Miklós, a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének főtitkára elmondta: az 1993-as lakástörvény óta átrendeződött a bérlemények piaca. Az üzletek és lakások jelentős részét privatizálták, mára 92 százalék azoknak az ingatlanoknak az aránya, amelyek magántulajdonban vannak. A bevásárlóközpontok és plázák megjelenésével pedig átalakultak a vásárlási szokások, így a belvárosi üzlethelyiségek kiürültek. A vállalkozások nem tudtak megerősödni, nem képesek kitermelni azokat a bérleti díjakat sem, amelyeket a belvárosi üzlethelyiségek megkövetelhetnének. A bérleti díjakból nem lehet engedni, mivel a bevételeket a házak karbantartására költik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ál-katasztrófavédők házalnak szén-monoxid érzékelővel

A megye több településén feltűntek azok a házalók, akik állításuk szerint a katasztrófavédelem megbízásából szén-monoxid-érzékelőket kínálnak eladásra és 10 ezer forint előleget kérnek. Tovább olvasom