Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Új közlekedési szabályok a Tiszán is

Magyarország - Lassan olvad a vastagra hízott jég a Tiszán, így csak hetek múlva válik hajózásra alkalmassá.
Azoknak, akik készülnek a vízre, érdemes átolvasniuk a január elsejétől hatályba lépett új hajózási szabályzatot, az 57/2011. (XI. 22.) számú NFM-rendeletet. A 180 oldalas dokumentum ugyanis jelentős változásokat tartalmaz a korábbihoz képest.

– Többek között megváltoztak a kitérésre vonatkozó előírások, módosult a kötelező felszerelések jegyzéke, és a rádiótelefon használatára vonatkozó előírások is mások – hívja föl a figyelmet Kipper György oktató. Hozzátette: a kisgéphajó- és vitorláskishajóvezető-képzés tananyaga átláthatóbbá vált.

Az új szabályzatot a hajózással foglalkozó internetes honlapokon is tárgyalják. Változás a korábbiakhoz képest, hogy kishajóval, csónakkal, vízi sporteszközzel „a menetben lévő nagyhajó" útvonalát 1000 méternél kisebb távolságon belül, a menetben lévő gyorsjáratú hajó útját 1500 méternél kisebb távolságon belül tilos keresztezni. Ezeket a hajókat hátulról 60 méternél, oldalról 30 méternél kisebb távolságra megközelíteni tilos.

Mielőtt valaki hozzáfog a csónak, hajó karbantartásához, érdemes átnéznie a felhasználandó kencék, lakkok összetételét. Tilos ugyanis higany-, arzén-, ón-, szextoklorid-, hexántartalmú „vagy azok preparátumait tartalmazó antivegetatív" anyagokat használni. Szintén figyelemre érdemes, hogy a 10-nél több hajóból álló vízi túrák vezetésére túravezetőt kell választani, akinek kishajóvezető képesítéssel kell rendelkeznie. A túra indulását és a tervezett útvonalat be kell jelenteni a területileg illetékes vízirendészeti szervnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martenicával űzték a telet

Szeged - A bolgár néphagyomány szerint szerencsét és egészséget hoz a tavasz kezdetén a martenica,… Tovább olvasom