Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Új labor épül a gyermekklinikán

Szeged - Egymillió eurós fejlesztést hajtanak végre a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikáján, ahol egy közös román–magyar pályázatnak köszönhetően új labor épülhet. A munka várhatóan júniusban el is kezdődik.
A Szegedi Tudományegyetem, a temesvári Luis Turcanu Sürgősségi Kórház és az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem gyermekgyógyászati klinikái Csongrád, Temes, valamint Arad megyék egészségügyi ellátási színvonalának emelése céljából közös pályázatot nyújtottak be. A határon átnyúló együttműködéssel a ritka, súlyos örökletes betegségek – anyagcserezavarok, vérzékenység, izombetegség és cisztás fibrózis – korai diagnosztikájának és a jelenleginél szélesebb körű, egyenlő hozzáférésének biztosítását tűzték ki célul. Az Unió több mint 1,9 millió euró támogatásban részesítette a közös projektet.

Az újszülöttkori szűrővizsgálatok terén a szegedi klinika eddig is az élvonalban járt. Túri Sándor, a Gyermekklinika igazgatója elmondta: már 1965-ben volt lehetőség itt egy szűrővizsgálatra, három éve azonban a megvásárolt tömegspektrométernek köszönhetően néhány csepp vérből immár 26 féle betegséget tudnak kiszűrni, ezek eredménye 36 óra alatt rendelkezésre áll.

– Jelenleg meglehetősen kis helyre vannak összezsúfolva ezek a vizsgálatok, ezért a pályázaton megnyert, a szegedi félre jutó 1 millió euróból a klinika mellett egy 350 négyzetméter alapterületű új labort építenek és szerelnek fel. A munkálatok a tervek szerint legkésőbb júniusban elkezdődnek – mondta el a professzor. – A két meglévő műszer mellé pedig vásárolunk egy harmadikat, amely jóval fejlettebb. Erre azért is van nagy szükség, mert ha az egyik meghibásodik, az komoly fennakadásokat okozhat az ellátásban. Ebbe a laborba ugyanis 11 megyéből érkeznek a minták.

A projekt során Aradon új anyagcsere-szűrőközpont jön létre, Temesváron pedig a már meglévő szűrő- és genetikai központokat fejlesztik tovább a magyarországi újszülöttkori szűrővizsgálati modell alkalmazásával. A laboratóriumok összehangolt munkájával, a vizsgálatok kölcsönös igénybevételének biztosításával, a tapasztalatok átadásával és közös szakmai továbbképzésekkel a három klinika egy határon átnyúló diagnosztikai rendszert kíván létrehozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurikáták születtek

Három kölyökkel gyarapodott a Szegedi Vadasparkban a szurikáták kifutója. Tovább olvasom