Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Új Mars téri piac - Letapossák egymást a jobb helyekért

Szeged - A jó asztalok között is vannak jobbak – emiatt a Mars téri erős piaci napokon ugyanúgy kezdődik a reggel, mint máskor: futással. Az őstermelők rohannak, hogy asztalt fogjanak ki maguknak.

Van, aki már éjjel 1 órakor a Mars téri új piac kapujába költözik, hogy jó asztala legyen a legforgalmasabb szerdai és szombati napokon. A nyitáskor, 4-kor aztán elkezdődik a lökdösődés és a futás. Tanács Jánost pár hete úgy meglökték, hogy „feltörölte a betont". A tápéi őstermelő szerint továbbra is az a gond, hogy a viszonteladók „mindent visznek": több asztalt bérelnek, és elfoglalják az őstermelőknek felállított elárusítóhelyeket is.

A 74 éves Ördögh Lajosné, aki Mórahalomról jár be Szegedre, és napi megélhetése függ a piactól, kifakadt: megalázó ez a hajnali tortúra.

Kiderült: ma már nem lehet a kerítésen kívülről plédet bedobni, mint régen, amikor a parkolóban árultak. Most az a szokás, hogy egy szem almát tartalmazó – vagyis már nem üres – ládával rohannak, és stoppolják le vele a megszokott asztalt. Tóth János csólyospálosi őstermelő szerint csoda, hogy még nem taposták el. – Ilyen máshol nincs, még több asztal kellene – mondta ki a véleményét.

A kupaktanács megállapította: a jó helyekért megy a legnagyobb harc, meg azokért, ahová ki-ki a maga vevőkörét odaszoktatta. Szerintük a buszpályaudvar melletti sor nem jó, mert ott jönnek be az emberek a kapun, és csak elmennek az asztalok mellett. Vásárolni középen kezdenek, miután megízlelték az első árakat.

Tóth János (balról) szerint csoda, hogy őt még nem taposták el. Tanács Jánost viszont már fellökték a tülekedésben. Fotó: Schmidt Andrea
Tóth János (balról) szerint csoda, hogy őt még nem taposták el. Tanács Jánost viszont már fellökték a tülekedésben. Fotó: Schmidt Andrea

Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nem az asztalokért, hanem a jobb helyekért versengenek hajnalban az őstermelők. Szabad asztal ugyanis van elegendő. Jelenleg összesen – bent, a nagycsarnokban és kint, az U pavilonnál – 528 asztalon lehet árusítani. Mintegy 20–30 asztallal többet állítottak fel, mint amennyit a felújítás előtt számláltak. Ebből 72 a szabad asztal, amit napijeggyel lehet kiváltani, a többi bérletes. A piaci rendtartás szerint amennyiben a bérletes reggel 8-ig, főszezonban 7-ig nem foglalja el az asztalát, akkor más rápakolhat, és napijegyet válthat.

Az igazgató azt mondta: jelenleg is van lehetőség arra, hogy még további 20–25 asztalt beállítsanak. A tervek szerint az új parkolóban lesz olyan elkülöníthető terület, amelyen kialakíthatók az idényjellegű piacok dinnyéseknek, fenyőfa- és koszorúárusoknak, s területet kap a kisállatvásár is.

Az asztalválasztás sorrendjét tavaly először licitáláson döntötte el a piacvezetés a kereskedők és őstermelők számára: ezen a nyilvános „árverésen" a jobb helyekért, a választási lehetőségért lehetett pénzt áldozni. Pusztai szerint ez a kezdeményezés, az úgynevezett elsőbbségi kártyák rendszere pont azt szolgálta, hogy hajnalonként ne induljon öldöklő küzdelem a frekventált asztalokért. Mintegy 12 millió forint folyt be akkor, a pénzt visszaforgatták a bérletrendszerbe: idén ennyivel adták olcsóbban a bérleteket.

Őstermelő kontra viszonteladó

Az őstermelők azt panaszolják, hogy a legtöbb árus viszonteladó, tevékenységét őstermelői igazolvánnyal fedezi. A helyzetről lapunkban már többször írtunk. Azt a következtetést vontuk le, hogy a problémát nem a piacnak, hanem a hatóságoknak kellene megoldani. A piacigazgatóságon ugyanis minden árus csak őstermelői igazolvánnyal bérelhet asztalt.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Dema 2010. október 08. 14:48
  „Több piac kellene!
  Azok is futnak akik 12 millát vártak el a bódéjukért? Azoknak is kell a megélhetés?”
 • 33. persona 2010. október 08. 13:35
  „11. hozzászólás CID 2010.10.07. 14:49
  " A magyar paraszt az magyar paraszt. Árulja a banánt őstermelőivel."

  és nyilván ő a hétbanánfás paraszt..:D”
 • 32. bélás 2010. október 08. 10:49
  „A piac azért van, hogy a TERMELŐ eladhassa a termékét, a kofa menjen a kárászra v egy üzletbe.
  Én ki nem álltam őket, mikor árultam kint. Megveszi a nagybaniról a jobbágytól és kétszeres áron árúlja bent, de még így is olcsóbb, mint az a kistermelő, aki bevisz egy kosárnyit busszal.
  a kofákat kitenném a földekre dolgozni, hogy tudják mi a munka”
 • 31. saturnus 2010. október 08. 07:36
  „Miindig is a helyekért volt némi tolongás,de innen elfog kerülni az autóbusz állomás hála a magasságosnak a fidesz-kereszténydemokrata-kisgazda-magyar demokrata fórum álhatatos áskálódásának eredménye képpen ez volt a fideszes polgármester idején és a mars tér rendezési tervében az autóbusz állomást kiebrudálták onnan. Így akkor már nem fognak tolongani és tüntetni mert a kutya se fog oda menni. A butikusok a legnagyobb lázítók nekik pedig emeletes piachoz teherliftet is megépítették volna.Meg azok a kofák akiknek20-25 placcai vannak megbízott eladókkal.”
 • 30. nagypappa 2010. október 08. 03:43
  „frakk 2010.10.07. 20:27

  Álom.... álom, de szép álom.

  Nem kell itt több piac, mutatja a Szent István tér helyzete. Kihalóban van., pedig, szép, kulturált.”
 • 29. Titanilla 2010. október 07. 22:32
  „Valóigaz, hogy utána kellene nézni, hogyki is az őstermelő valójában? Mert hogy ez már szinte nem is "piac" inkább bolt, csak éppen piaciasztalon árulnak. És, igen kicsit el vannak a kedves árusok szemtelenedve. Úgy hiszik a vásáló van értük. Bizonya durva, sértegető megjegyzésektől sem riadnak vissza. Én is medjegyzem magamnak aki szemtelen, vagy becsap, soha többet nem megyekhozzá, ha ingyen adná akkor sem.”
 • 28. jozko 2010. október 07. 21:10
  „.....
  A 80-as években egy milliárdos forgalmú kereskedelmi nagy vállalat nem számított éppen szatócsboltnak.
  Ha ott megfeleltem -egy ideig- , akkor ezekben a piaci ügyekben is elgzodom még úgy-ahogy....
  Persze azok más idők voltak, és régen volt....
  Igazándiból azért nem értettem szót a vezérrel, mert én már akkor kedtem /volna/ úgy csinálni, mint ahogy 15 évvel később divatba jött.

  A közgazdaság és a piac törvényei rendszerfüggetlenek.

  Azt ne hidd, hogy azokat az előnyöket, amiket most egyesek élveznek / a gazdaság szinte minden területén/, csak úgy ingyen kapják.
  Tejelnek azért rendesen, csak azt a pénzt nem látja a költségvetés!
  És ettől még vidáman beépítik az árakba!”
 • 27. antikos 2010. október 07. 21:09
  „MIB (Men in black) első része: kedvencem az őstermelős rész benne:DDD Amikor lezuhan a csészealj és a bogár megeszi:)”
 • 26. frakk 2010. október 07. 20:27
  „Majd amikor bekövetkezik az hogy az új piac mintájára több is felépül, akkor a kínálat miatt majd normális viszonyok lesznek. Tescoból is több van a városban plázából is több lesz. Tudni kell nem a ruházatban van már az üzlet hanem az élelmiszerben. Tehát jöhet a következő piac építése kedves városvezetők. amikor 5 hasonló kaliberű piac is lesz a városban, az árak is csökkenhetnek, ha csak nem ugyanazok az áltermelők bővítenek mindig. Na és akkor igény lesz még inkább a jó minőségi árúra is . Amit az önkormányzati tulajdonú Primőr KHT fog előállítani a város határában létesülő földenergiás -napelemes 100 hektáros üvegházaiban. Ott azok az emberek dolgozhatnak akik most szociális segélyen infúzióra vannak kötve.”
 • 25. maug 2010. október 07. 19:31
  „Fussanak csak! Lehet látni a sok öreget, hogy nem is annyira betegek. Legalább sportolnak és így tovább élnek (hogy még többet futhassanak). Versenyt kellene rendezni nekik. Lehet elmegyek és jót szórakozok rajtuk!

  Egyébként meg ez van. A sírás rívás az megy, ha nincs jó helyük, de ha már egy kis pénzt kellene fizetni nekik, hogy olyan helyet kapjanak amit szeretnének akkor az már nem tetszik. Ez van! Ez a kapitalizmus!”
 • 24. mackópajtás 2010. október 07. 19:30
  „"Van, aki már éjjel 1 órakor a Mars téri új piac kapujába költözik" -Meg is érdemli aki ennyire ráér... Szombat hajnalban buliból hazafele menet én is jártam arra és azt hittem ingyen sört osztanak azért van ekkora tömeg ,de kiderült, hogy nem. :(”
 • 23. macusnéni 2010. október 07. 19:20
  „Ezeknek az álőstermelőknek könnyen a végére járhat a hatóság,mert az östermelőibe be van jegyezve a föld helyrajzi száma is.Némelyike azt sem tudja,hogy hol is van az a fö ,mert ismerőssel iratott egy bérleti szerződést,hogy bérli a földjét.Anno Vásárhelyen Rapcsák az a piacon aki nem tudta bemutatni,hogy honnan hozza az áruját az kapott 60 ezres büntetést.De a kispiacokon sem különb a helyzet,mert ha ott is megjelenik aki a sajátját hozza és meri olcsóbban adni letámadják.Volt már olyan is,hogy azt mondták,hogy én az Interneten rendelem meg azt a sok fügét,onnan van.jöhetett volna szedni,annyi volt,na majd jövőre.Az embernek már az évek során kialakult vevőköre van aki nem csalódott,az máskor is megkeesi.Ja és az a kiló cucc a sorvégén is kiló,nem 80 deka.Biztos,hogy meg van a hatósága annak is,kinek kell ellenőrizni a papirokat.Egy két ellenőrzés és mindjárt volna hely,nem kellene veszekedni.A piacnak nem érdeke,mert neki a bevétel fontos, a többi meg úgy veszekedik ,ahogy akar.Mögöttem már 50 évi tapasztalat van,ma nagyon mindenki megnézi mire ad ki pénzt,sok nálam idősebb is azt mondta,tudom maga termeli és nem úgy veszi az árut.Aki mindennap ott van az akor mikor termel? Tegyenek rendet végre !”
 • 22. Pikk_Nick 2010. október 07. 19:18
  „17
  " EGy ismerős a bejáratnál 2óra alatt eladta az összes árút, köpködték is ám a többiek mert nem méregdrágán árult."

  Ez gondolom a 300 ft-os cigi lehetett. :)”
 • 21. CID 2010. október 07. 17:51
  „Azért a piac anno arról szólt, hogy a termelő ( őstermelő, paraszt, ki hogy hívja ) , a saját kis birtokán megtermelt árút kivitte és eladta. Igaz nem volt az és 365 napján friss saláta, paprika, stb. Ezek nem parasztok, legtöbbjük szimpla kereskedő.”
 • 20. 1956éva 2010. október 07. 17:40
  „Nagyon boldog vagyok, hogy nem csak "mi" látjuk így a tarthatatlan adócsalók fölényét, erőszakosságát, becsmérlő szavait. Az áll őstermelők csoportja kegyetlenül érvényesíti a "jogait" a termelőkkel szemben. A Csongrádi...stb.. piacon sem különb a helyzet!! A viszont eladók több asztalt is bérelnek, evvel is kiszorítva a valódi termelőket. A napi bevételük,- forgalmuk- elmondásuk, dicsekvésük szerint eléri a 20-25Ft-ot!!!
  Az ellenőrző hatóságoknak társadalmi együttműködési szerződést kellene kötni a Fogyasztóvédelmi Egyesültetekkel. Továbbá felkeresni, megkeresni azt a társadalmi réteget, aki(K) szívesen részt vennének az adócsalók elleni küzdelemben. Természetesen nem csak a piacokon vannak jelen ezek a renitens személyek.
  Tisztelt APEH!
  Javaslom az operatív osztálynak, hogy rendszeresen szondázzák a falvakat.
  Az állampolgári bejelentéseket komolyan kell venni. Nem véletlen a VPOP sikere. Tudják miért? Mert lakosság barát! Azt a tényt ne feledjék: - minden adócsaló körömszakadtáig hazudik. Ezért szükséges lenne a hazugságvizsgáló berendezés...
  Az adócsalókat védelmezik egyes hivatalok! S tudják miért?
  Úgy gondolom, nem nekem kellene erről felvilágosítani az igen képzett ellenőri bázist!”
 • 19. kutyuka 2010. október 07. 17:30
  „Kint Angliaban nem hajnalban,hanem reggel 9-kor indul a piac es igenis itt vannak delutan 5-ig biztosan,hetente 4-szer.en is mindig odajarok vasarolni,munka utan,sokkal jobb az aru es friss is az biztos,senki nem versenyzik a helyert,ugyanott talalod meg minidg ugyanazt.Nem ertem miert kell ezt minidg hajnalra idoziteni Szegeden.Ha jo arut akarsz kapni Szegeden,mar 5 orakor kint kell lenned. nem banom,ha koran kell kelni...”
 • 18. nagypappa 2010. október 07. 17:01
  „Az verte ki a biztosítékot, az árusoknál, hogy a csarnokban horror áron megvásárolt asztalbérlet forgalma meg sem közelíti a kinti asztalok forgalmát.
  Ez már akkor is így volt mikor a Sing Sing helyén volt a zárt piac és egy télen oda kellett be menni árusítani. ( kb. 25 éve). Nem találnak értelmes megoldást, hogy a vevőket, eladókat a csarnokba becsalogassák.
  Érdekes a piac nyitva tartása, a pl. hódmezővásárhelyen még délután, kora este is van piac. A Mars téren 11 óra után szinte alig van valaki, egy órára kihal a piac, viszont hajnal öt órakor már olyan élet van ami minden más kis piacon elképzelhetetlen.
  Tippem nincs hogyan lehetne ezt megváltoztatni.
  Talán majd segít a piaci forgalom egyenletesebbé válásában a most épülő parkoló.
  Őstermelők, viszonteladók. Senki nem hülye, hogy önként és dalolva fizessen a "semmiért", ezért választják az őstermelői státuszt. Az viszont tény, ha el kezdik az ál őstermelőket ellenőrizni, bekényszerítik az adózók közé, az áremelkedést von maga után. Véleményem, hogy az áremelkedés sem lehet óriási mert az árakat a kereslet kínálat szabályozza.”
 • 17. flexsnake 2010. október 07. 16:19
  „ezeknek semmi se jó.Miköze hozzá, hogy a másik viszonteladó vagy sem? Áruljon olcsón és akkor a kapuban is fognak tőle vásárolni. Ez egy baromság, hogy középen vásárolnak. EGy ismerős a bejáratnál 2óra alatt eladta az összes árút, köpködték is ám a többiek mert nem méregdrágán árult.”
 • 16. frakk 2010. október 07. 16:04
  „Egyszerű lenne a megoldás, Meg kellene hirdetni a délutáni piacot , ahol a délelőttösök már nem árulhatnának.( ez a legfontosabb) A Piac is jó járna a plusz bevételekkel, a vásárlók is
  Pl páratlan napokra is lehetne tenni sok megoldás van , hogy mindenki elférjen,”
 • 15. jozko 2010. október 07. 15:53
  „A megoldás kulcsa : pénz!
  A VIP helyekre új licitet kírni-vannak, akiknek többért is megéri!
  A "díjkategóriákat " sávosan kialakítani: aki az adott paci napon nagyobb, vagy értékesebb árúval érkezik, vagy fontos számáre az ismert, bevezetett hely, bevállalja a nagyobb költségeket.

  A "szegény soron" árúsítók többnyire az olcsó, maguk termesztette portékával úgyis megtalálják a maguk vevőjét!
  Ha ezt a szabályozást nem végzi el a piacigazgatás, akkor az "önszabályozódik": bizonyos pénzek így is, úgy is gazdát cserélnek bizonyos előnyökért, de az nem a helyjegy árában mutatkozik....
  Lehet persze sokféle a cél...”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a forgalom az M43 autópálya teljes első szakaszán

Befejeződött az M43 autópálya első szakaszának kivitelezése a 47-es úti csomóponttal bezáróan. Az… Tovább olvasom