Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Új önkormányzati törvény született, állami kézben az iskolák: építés vagy rombolás?

Új önkormányzati törvény született, állami kézben az iskolák: építés vagy rombolás?

Csongrád megye - Elfogadta múlt héten az Országgyűlés az önkormányzati és köznevelési törvényt. Állami fenntartásba kerülnek az iskolák, megszűnik a 2000 lelkesnél kisebb települések polgármesteri hivatala. Mi lesz a helyi adók sorsa? Csorbul-e az önkormányzati önállóság? – kérdeztük.

R. Tóth Gábor - Délmagyarország napilap - 2011.12.27. 06:09
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– 20 éve az önkormányzati törvény bontotta le a szocializmust, most újraépítik vele – vallja Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere a múlt héten elfogadott önkormányzati törvényről (ötv).

Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár viszont úgy látja: az új ötv rendezi a működőképesség határára érkezett helyhatóságok helyzetét, és mindenkinek biztosítja a helyi közszolgáltatásokat. Megírtuk: 2013 január elsejétől megújul a feladatfinanszírozás rendszere – az államtitkár szerint az új szabályozás garancia az önkormányzati szolgáltatások stabil működésére. Új kötelezettségvállalási rendszer szigorítja az önkormányzatok hitelfelvételi lehetőségeit, megakadályozva így a jövőbeli eladósodásukat. A 2000 főnél kisebb településeken nem lesz önálló hivatal, az intézkedés 400 önkormányzatot érint, Csongrád megyében 25-öt. Tállai aláhúzta: közös hivatalok biztosítják a helyi ügyintézést. Minden településen lesz önkormányzat és polgármester is.

Molnár Róbert úgy látja: „építés helyett rombolás folyik. Hiányzik az alázat a kisemberek felé. Hadat üzentek a kis falvaknak: másod-, harmadrendű állampolgárok lesznek a kistelepüléseken élők. Azokkal megy szembe a kormány, akik hatalomra segítették". Hozzáteszi: elvész a humánum az ügyintézésből, arctalan lesz. – Még a kormányhivatalok sem tudják, hol milyen ügyeket lehet majd intézni. Nem ismerjük a járási határokat, káosz jellemzi a magyar közigazgatást – szögezi le. Kübekháza elveszíti önálló hivatalát, társulnia kell a törvény szellemében – körjegyzőségben gondolkodik, Klárafalvával és Ferencszállással.

– Járáson belül kell társulni, de itt csak mi vagyunk 2000 lelkesnél kisebbek, másnak ez nem kötelező. Mi lesz, ha nincs kivel társulni? – veti fel Máté Gábor, a mintegy 1500 lelkes Pusztaszer vezetője. Szerinte egy közös polgármesteri hivatal nem feltétlenül csorbítja az egyes települések önállóságát, jól is működhet, eredményezhet megtakarítást is. Az önálló polgármester, képviselő-testület megmarad – az ügyintézés viszont kényelmetlenebb lehet. – Az elektronikus ügyintézés megoldás lehetne, de erre sem a lakosság, sem a közigazgatás nincs felkészülve – mondja.

A szintén a múlt héten elfogadott köznevelési törvény értelmében az alapfokú oktatás fenntartása a gondnok fizetéséig, az utolsó szögig központi költségvetési tétel lesz. Az iskolák az államhoz kerülnek, de az önkormányzatok egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik őket. Megírtuk: intézményét már csak Algyő, Bordány, Csengele, Nagymágocs, Székkutas, Zákányszék és Maroslele működtette önállóan a megyében – nem csatlakoztak társuláshoz, egyházi segítséget sem kértek. Vége az önállóságnak?

– Az önkormányzat továbbra is szeretne beleszólni a helyi oktatás ügyeibe. Reméljük, a törvény erre lehetőséget ad majd – hallottuk Matuszka Antaltól, Zákányszék első emberétől. Számára még kérdés, csökkennek-e a település terhei az iskola állami fenntartásával. Hiszen a csökkenő központi normatívát évek óta helyi forrásokkal kellett kiegészíteni. Feltételezhetően a helyi adók elvonásával finanszírozza majd az iskolát az állam. – Nem tudom, lehet-e komoly megtakarítást elérni, személyi tartalékot feltárni a rendszerben. Ha igen, jó, hogy nem helyben kell meghozni egy ilyen döntést – közölte. Szerinte „azon múlik a település jövője, milyen adóbevételeket von el az állam, mi marad meg nekünk. De olyan időket élünk, hogy a beruházásokat háttérbe kell szorítani. Visszafogott évet tervezünk".

A maroslelei vezető, Martonosi György szerint „nem az a gond, hogy az állam működteti az iskolát, hanem hogy szűkösek a források". Szeretnék, ha megmaradna a felső tagozat, és továbbra is lenne szava a képviselő-testületnek az iskola vezetésében.

– Az önállóság akkor csorbul, ha a kormányhivatal határozhatja meg, ki vehet fel hitelt fejlesztéshez, gazdálkodáshoz. Nem szeretném, ha emiatt fontos fejlesztések kérdőjeleződnének meg. Az uniós pályázatok például előfinanszírozottak: ha nem vehetünk fel hitelt, leállnak az önkormányzati fejlesztések. Reméljük, nem a megye dönti majd el, mit lehet fejleszteni egy-egy településen – mondja. Nem látja reálisnak, hogy új helyi adót vessenek ki a gépjárműadó, az iparűzési adó és a kommunális adó mellé. – Így is mintegy 20 millió forintos kintlévőségünk van. A helyi újságban meg is jelent a felhívás: január közepéig mindenki rendezze tartozását, különben nyilvánosságra hozzuk a nevét, ahogyan Vásárhelyen is tették.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 22 hozzászólás
Moderálásra küldöm 22. PainKillerxXx 2012.01.01. 22:17

Állami kézben az iskolák ??
Tudjátok hogy fogják rendezni az adósságokat ? találomra becsuknak 1-2őt,bár van olyan iskola amiből megyénként is jó ha van 2 .Pl: gépészetet ahol tanítanak .
Azzal tényleg meg lesz oldva,hogy minden diák utazhat minden reggel 200 km-t . ügyesek,okosak. Így tovább Magyarország ! Lassan lesz kelet,nyugat,itt meg a 2 közti világ vége !

Moderálásra küldöm 21. Francois 2011.12.28. 19:05

Teljes mértékben igaza van Orbánnak. Országos szinten évente milliárdokért tartunk el kft-ket biztonsági cégeket akik őriznek, takarítanak gondoznak...... ezt már rég meg kellett volna hozni az önkormányzatok tologatják a lóvét egyik KHT vagy KFT ből a másikba. Ezt meg se lett volna szabad engedni anno.....

Moderálásra küldöm 20. v.imre 2011.12.27. 21:55

De megjegyzem azt is, hogy valamennyi önkormányzatnál marad a település szociális ügyintézése. Ha a gyámügy is e körbe tartozik, akkor az is helyben marad.

Moderálásra küldöm 19. v.imre 2011.12.27. 21:51

18. N.P. 2011.12.27. 20:25

Megjegyzésed tartalmára most én csodálkozok rá. :-) Jelenleg valamennyi településen volt külön gyámügyi előadó?

Moderálásra küldöm 18. N.P. 2011.12.27. 20:25

v.imre

" továbbá átveszi ügyintézésre a magasabb, körzetesített helyen szakalkalmazott, jegyző, stb. közreműködését, döntését, eljárását igénylő helyi lakossági beadványokat. Az állampolgárnak nem kell utaznia sehova sem." - ez egyszerűen betarthatatlan! Gondol csak pld. egy gyámügyi problémára amit személyes részvétel, utazás nélkül hogy a rákba lehet megoldani?

Moderálásra küldöm 17. v.imre 2011.12.27. 14:44

14. N.P.

Elnézést, nem keverem. "...mindenkinek biztosítja a helyi közszolgáltatásokat..." továbbá átveszi ügyintézésre a magasabb, körzetesített helyen szakalkalmazott, jegyző, stb. közreműködését, döntését, eljárását igénylő helyi lakossági beadványokat. Az állampolgárnak nem kell utaznia sehova sem. Az önkormányzat hivatala mindenhol megmarad.

Moderálásra küldöm 16. Bendegúz007 2011.12.27. 14:41

A kis települések 90% halálra volt ítélve,ezután még jobban.

Moderálásra küldöm 15. Larsson 2011.12.27. 14:17

Magyarországon az állam a legrosszabb gazda, ezt az elmúlt 1,5 év is nagyon jól bizonyítja!

Moderálásra küldöm 14. N.P. 2011.12.27. 13:25

v.imre

Szerintem 2 dolgot keversz: az önkormányzatot, és az önkormányzat hivatalát. Az önkormányzat (tehát a képviselők és a polgármester) marad, az önkormányzat hivatala ( jegyző, előadók stb.) pedig nem biztos....

Moderálásra küldöm 13. KamuNeni 2011.12.27. 12:48

Igazabol Rombolas lessz ha mar a kerdes fel van adva. A History azt mutatja hogy az allam rombol. Tehat mas nem varhato.

A polgarmesri beosztas megszunteteserol pedig csak annyit, hogy minden csaladnak, minden organizacionak kell hogy legyen egy vezere aki a legjobb tudasa szerint cselekszik a koz erdekeben.

na marmost a magyar allami vezetokrol koztudott hogy nem a koz erdeket tartjak szem elott hanem az egojukat.

Mit gondoltok mi lessz/ Rombolas vagy epites?


22 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...